ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Τραμπ παρείχε στο Ισραήλ πρωτοφανή στήριξη για την καταστροφή του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ενώ ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται να προσφέρει εναέριο ανεφοδιασμό και υλικοτεχνική υποστήριξη για μια ενδεχόμενη εκστρατεία μακράς διάρκειας.
Καθώς οι διπλωματικές αποστολές προετοιμάζονται για έναν καθοριστικό γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη αυτή την Τρίτη 17/02, το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή έχει μετατοπιστεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.
Πρόσφατες αναφορές από αμερικανικές και ισραηλινές πηγές υποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το οριστικό «πράσινο φως» για να πλήξει τις υποδομές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, σε περίπτωση κατάρρευσης των τρεχουσών διπλωματικών προσπαθειών.
Ενώ ο Λευκός Οίκος δίνει επίσημα μια τελευταία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, οι αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών συντονίζονται ταυτόχρονα με το Ισραήλ όσον αφορά τις υλικοτεχνικές απαιτήσεις για μια σημαντική αεροπορική εκστρατεία.
Η υποστήριξη αυτή αναμένεται να περιλαμβάνει κρίσιμο εναέριο ανεφοδιασμό για τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και τη διασφάλιση διαδρόμων πτήσης πάνω από τρίτες χώρες, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από την οικονομική πίεση στην άμεση επιχειρησιακή στρατιωτική προετοιμασία.
Στρατηγικός συντονισμός και στρατιωτική υποστήριξη
Οι συζητήσεις εντός του αμερικανικού αμυντικού κατεστημένου έχουν ξεπεράσει το θεωρητικό ενδεχόμενο ενός ισραηλινού πλήγματος και επικεντρώνονται πλέον στις πρακτικές λεπτομέρειες μιας παρατεταμένης επιχείρησης.
Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις με τα απαραίτητα μέσα για να προσεγγίσουν και να εξαρθρώσουν τις «υπόγειες πυραυλικές πόλεις» του Ιράν.
Οι προβλεπόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, μονάδες παραγωγής στερεών καυσίμων και εργοστάσια εξαρτημάτων ακριβείας, με στόχο την παράλυση της ιρανικής παραγωγής για χρόνια.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει την πλήρη εξουδετέρωση των εναπομείναντων προηγμένων συστημάτων αεράμυνας του Ιράν, όπως οι S-300, ώστε να διασφαλιστεί η απόλυτη αεροπορική υπεροχή.
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος συγκάλεσε πρόσφατα συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υψηλού επιπέδου μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει βαθιά σκεπτικός ως προς τις προθέσεις του ιρανικού καθεστώτος.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Μεγάλων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου εξέθεσε λεπτομερώς τις διαφωνίες του με τον Πρόεδρο.
«Ο Τραμπ πιστεύει ότι επειδή οι Ιρανοί αισθάνονται πως έχασαν μια συμφωνία την προηγούμενη φορά, τώρα θέλουν μία. Είμαι πολύ σκεπτικός. Του είπα ότι οι Ιρανοί λένε ψέματα», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Ο ίδιος τόνισε ότι οποιαδήποτε αποδεκτή συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την εξάρθρωση του πυρηνικού προγράμματος, την καταστροφή όλων των βαλλιστικών πυραύλων και τον τερματισμό κάθε υποστήριξης σε τρομοκρατικές δραστηριότητες μέσω ενδιάμεσων (proxies).
Η μονομαχία διπλωματίας και ισχύος
Η αμερικανική προσέγγιση φαίνεται να αποτελεί μια πολυδιάστατη στρατηγική, σχεδιασμένη είτε για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας είτε για την οικοδόμηση διεθνούς νομιμοποίησης για ένα μαζικό πλήγμα.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να κερδίζει χρόνο για την τοποθέτηση στρατιωτικών μέσων, όπως το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή εντός ενός μηνός.
Ο Τραμπ έχει εξετάσει ανοιχτά την πιθανότητα μιας «ταχείας αλλαγής καθεστώτος» ως εναλλακτική λύση σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, σχολιάζοντας πρόσφατα ότι μια τέτοια έκβαση «ίσως είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί».
Στο πεδίο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αποσαφήνισε τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ενώ η τρέχουσα εστίαση είναι στις διαπραγματεύσεις, η μετάβαση σε στρατιωτική δράση θα είναι αδιαμφισβήτητη εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.
«Έχουμε να κάνουμε με ριζοσπάστες σιίτες κληρικούς που λαμβάνουν γεωπολιτικές αποφάσεις βασισμένοι αποκλειστικά στη θεολογία», παρατήρησε ο Ρούμπιο.
Εν τω μεταξύ, Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Υφυπουργού Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-Ραβανσί, επιμένουν ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αμερικής» για να αποδείξει την ειλικρίνειά της με την άρση των κυρώσεων.
Καθώς το USS Gerald Ford λαμβάνει θέσεις και η σύνοδος κορυφής της Γενεύης πλησιάζει, η περιοχή παραμένει σε τεντωμένο σχοινί, με τον αμερικανικό στρατό να προετοιμάζεται, κατά πληροφορίες, για μια «παρατεταμένη επιχείρηση» που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, εάν δοθεί τελικά η εντολή για επίθεση.






