Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην πατρική εστία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο Νίκος Δένδιας προσκεκλημένος στη Σλάβα του Σέρβου Προέδρου – Ο ιερός συμβολισμός

Στην πατρική εστία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο Νίκος Δένδιας προσκεκλημένος στη Σλάβα του Σέρβου Προέδρου – Ο ιερός συμβολισμός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγιος Νικόλαος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Βαλκάνια, Νίκος Δένδιας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Σερβία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στην παρουσία του στην πατρική κατοικία του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως ανταποκρίθηκε στην τιμητική πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, η οποία αποτελεί σημαντική οικογενειακή παράδοση (Slava) για τη Σερβία.

Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε τον συμβολισμό της ημέρας, καθώς ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης πολλών οικογενειών στη γειτονική χώρα, ενώ ο ίδιος φέρει το όνομά του.

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου στο Παλαιό (Ιουλιανό) Ημερολόγιο γιορτάζεται στις 19 Δεκεμβρίου, ενώ στο Νέο (Γρηγοριανό) Ημερολόγιο η κύρια γιορτή είναι στις 6 Δεκεμβρίου, με την ανακομιδή των λειψάνων στις 22 Μαΐου (Παλαιό) / 9 Μαΐου (Νέο).

Οι περισσότεροι εορτάζουν στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά για όσους ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο, η επέτειος είναι στις 19/12.

Στη Σερβία, η γιορτή του Αγίου Νικολάου αποτελεί μια σημαντική γιορτή, ειδικά μέσα από το έθιμο της Σλάβα (Sava), όπου οι Σέρβοι τιμούν τον προστάτη άγιο της οικογένειάς τους, με τον Άγιο Νικόλαο να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προστάτες αγίους που επιλέγονται (Слава, Sava), καθιστώντας την ημέρα αυτή ιδιαίτερα σημαντική για πολλές οικογένειες.

Στη γιορτή αυτή συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και γίνεται τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά «σλάβσκι κολάτς» (славски колач) και «κόλλυβα (κολγίβο)» (кољиво).

«Σλάβσκι κολάτς» σημαίνει «κέικ της Σλάβα», αν και μοιάζει περισσότερο με ψωμί.

Ανάλογα με το αν ο εορτασμός πέφτει σε περίοδο νηστείας, το σλάβσκι κολάτς φτιάχνεται είτε με είτε χωρίς αβγά, βούτυρο και γάλα.

Στην ημέρα της Σλάβα, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και συμμετέχει στη Θεία Κοινωνία.

Μετά τη λειτουργία, ο ιερέας πηγαίνει στο σπίτι της οικογένειας, όπου κάνει μια σύντομη λειτουργία στη μνήμη του Αγίου που τιμάται και ευλογεί το σλάβσκι κολάτς και τα κόλυβα και ανάβει το κερί της Σλάβα.

Αν και δεν είναι απαραίτητο, συχνά ο ιερέας ευλογεί το σπίτι και κάνει μνημόσυνο για τους συγγενείς της οικογένειας που έχουν πεθάνει.

Οι πιο συχνές ημέρες εορτών είναι του Αγίου Νικολάου (που πέφτει στις 19 Δεκεμβρίου), του Αγίου Γεωργίου (6 Μαΐου, Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στις (20 Ιανουαρίου), Αγίου Δημητρίου (8 Νοεμβρίου) και Αγίου Μιχαήλ (21 Νοεμβρίου).

Πολλές Σερβικές κοινότητες, πόλεις, οργανισμοί, πολιτικά κόμματα, εταιρείες, επαγγελματικές ενώσεις γιορτάζουν επίσης τον προστάτη άγιό τους. Για παράδειγμα, η πόλη του Βελιγραδίου γιορτάζει ως Σλάβα της, την Ανάληψη.

Τι σημαίνει η επίσκεψη Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, βρέθηκε την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 στο Βελιγράδι, τιμώντας την προσωπική πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η επίσκεψη στην πατρική κατοικία του Σέρβου ηγέτη ανήμερα του Αγίου Νικολάου -της οικογενειακής γιορτής (Slava) των Βούτσιτς- δεν αποτελεί πρωτοφανές γεγονός, αλλά συνέχεια μιας εδραιωμένης παράδοσης.

Η προηγούμενη επίσκεψη: Αντίστοιχη τιμητική πρόσκληση είχε αποδεχθεί ο κ. Δένδιας ακριβώς τρία χρόνια νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου 2022, όταν υπηρετούσε ως Υπουργός Εξωτερικών.

Και τότε, ο Έλληνας αξιωματούχος είχε παρακαθίσει στο οικογενειακό τραπέζι του Προέδρου Βούτσιτς, μια κίνηση που στη διπλωματική γλώσσα ερμηνεύεται ως ένδειξη μέγιστης εμπιστοσύνης και «αδελφικών» δεσμών μεταξύ των δύο εθνών.

Η παρουσία του Έλληνα Υπουργού σε μια τόσο στενή οικογενειακή στιγμή της σερβικής ηγεσίας εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους:

1. Ενισχύει το κλίμα αμοιβαιότητας, καθώς ο κ. Δένδιας φέρει το όνομα του Αγίου, συνδέοντας την ελληνική ορθόδοξη παράδοση με τη σερβική «Slava».

2. Η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο έντονης αμυντικής συνεργασίας, λίγο μετά τις συναντήσεις του στο Βελιγράδι (Νοέμβριος 2024) για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων και την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία.

3. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως ο βασικός συνδετικός κρίκος της Σερβίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια και ως πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Η επαναλαμβανόμενη παρουσία του κ. Δένδια στη συγκεκριμένη θρησκευτική εορτή του Προέδρου Βούτσιτς αναδεικνύει μια σπάνια προσωπική σχέση που υπερβαίνει τα τυπικά πρωτόκολλα.

Σχετικά άρθρα