Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Σχέδια για την ενσωμάτωση των SDF – Τι είπε ο Τόμας Μπάρακ

Συρία: Σχέδια για την ενσωμάτωση των SDF – Τι είπε ο Τόμας Μπάρακ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Άχμεντ αλ-Σάρα | Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τόμας Μπάρακ, Τουρκία, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Χακάν Φιντάν,

Αξιωματούχοι από την Αμερική, την Τουρκία και τη Συρία συζήτησαν τα σχέδια για την ενσωμάτωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη μελλοντική οικονομική, αμυντική και πολιτική δομή της Συρίας, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στην Ουάσιγκτον.

Την είδηση γνωστοποίησε την Πέμπτη 13/11 ο Τομ Μπάρακ (Tom Barrack), Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία.

Ο Μπάρακ, ο οποίος συνόδευσε τον Μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ-Σαράα (Ahmad al-Sharaa) κατά την ιστορική επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η συνάντηση σηματοδότησε «ένα αποφασιστικό σημείο καμπής» στη μετάβαση της Συρίας «από την απομόνωση στην περιφερειακή εταιρική σχέση».

Στη σύνοδο, όπως σημείωσε, συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο (Marco Rubio), ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ασάαντ αλ-Σαϊμπάνι (Asaad al-Shaibani).

Σύμφωνα με τον Μπάρακ, οι τρεις πλευρές «χαρτογράφησαν την επόμενη φάση του πλαισίου ΗΠΑ-Τουρκίας-Συρίας», εστιάζοντας στην ενσωμάτωση των SDF στο νέο πολιτικό και θεσμικό τοπίο της Συρίας.

Νέο πλαίσιο και κατάργηση κυρώσεων

Το εν λόγω πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει επίσης να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας-Ισραήλ και να προωθήσει τις συνεννοήσεις πίσω από την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς και τις εν εξελίξει συζητήσεις για τα σύνορα του Λιβάνου.

Ο Μπάρακ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) και ο μεταβατικός Πρόεδρος Αλ-Σαράα συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να «αντικατασταθεί η αποξένωση με τη συνεργασία», με την Ουάσιγκτον να δεσμεύεται να άρει όλες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Συρίας, ώστε να δοθεί στη χώρα «μια πραγματική ευκαιρία ανανέωσης».

Στο Οβάλ Γραφείο, ο Αλ-Σαράα φέρεται να δεσμεύτηκε να ενταχθεί στον Διεθνή Συνασπισμό κατά του ISIS, σηματοδοτώντας τη στροφή της Δαμασκού «από πηγή τρομοκρατίας σε εταίρο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», όπως ανέφερε ο Μπάρακ.

Πρόσθεσε ότι η Συρία θα συνεργαστεί πλέον ενεργά για τη διάλυση των υπολειμμάτων του ISIS, του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και άλλων ενόπλων οργανώσεων.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του παροτρύνοντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να καταργήσει τον Νόμο «Καίσαρα» (Caesar Act), χαρακτηρίζοντάς το «το επόμενο βήμα για να δοθεί πραγματικά μια ευκαιρία στη Συρία» και να επιτραπεί στη νέα συριακή κυβέρνηση να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Επερχόμενες διαπραγματεύσεις για την Συμφωνία της 10ης Μαρτίου

Πηγές δήλωσαν στο North Press την Τετάρτη 12/11 ότι «σύντομα» θα διεξαχθεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής μεταβατικής κυβέρνησης και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) για να συζητηθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας της 10ης Μαρτίου.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Τομ Μπάρακ, Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, θα παραστεί στη συνάντηση και αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ναύαρχος Μπραντ Κούπερ (Brad Cooper), Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), ο οποίος επιβλέπει επίσης τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Δαμασκού και SDF.

Μία από τις πηγές σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εργάζονται στενά για να διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης», αναφερόμενη στις εν εξελίξει προσπάθειες για την ενσωμάτωση των δυνάμεων των SDF στην εθνική αμυντική δομή της Συρίας υπό τη μεταβατική κυβέρνηση.

Η Συμφωνία της 10ης Μαρτίου, η οποία επιτεύχθηκε νωρίτερα φέτος με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, περιγράφει ένα πλαίσιο για τη σταδιακή ενσωμάτωση των SDF σε έναν ενιαίο συριακό στρατιωτικό θεσμό και για τον κοινό συντονισμό των επιχειρήσεων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη διακυβέρνηση της ασφάλειας στη βορειοανατολική Συρία και την ανακατανομή των διοικητικών ευθυνών μεταξύ της Δαμασκού και της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES).

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν χαρακτηριστεί από διαλείπουσα πρόοδο και εντάσεις σχετικά με τις δομές διοίκησης, την πολιτική εκπροσώπηση και τις εγγυήσεις για την περιφερειακή αυτονομία.

Η συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ουάσιγκτον θεωρείται κρίσιμη για τη διασφάλιση της εφαρμογής της συμφωνίας και την αποτροπή ανανέωσης των εχθροπραξιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των SDF.

Σχετικά άρθρα