ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι πρώτες δηλώσεις των δύο προέδρων στην Ουάσιγκτον – Η αλλαγή στάσης Τραμπ για τους πυραύλους Tomahawk και η αιφνιδιαστική πρόταση Ζελένσκι για drones.
Στον Λευκό Οίκο στράφηκαν τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ηγέτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που προηγήθηκαν της κατ’ ιδίαν συνάντησης, η παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αισθητή.
Ένα μεγάλο μέρος των δηλώσεων, αλλά και των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, επικεντρώθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του στη Βουδαπέστη.
Η αλλαγή στάσης για τους Tomahawk
Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης όσον αφορά την παράδοση των πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε την ανάγκη των ΗΠΑ να διατηρήσουν τα οπλικά τους συστήματα, υπονοώντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι αποστολές.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «χρειαζόμαστε τους Tomahawk εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρειαζόμαστε και πολλά από τα όπλα που έχουμε ήδη στείλει στην Ουκρανία.
»Φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει για αυτά. Ένας από τους λόγους που πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος είναι ότι χρειαζόμαστε κι εμείς αυτά τα όπλα. Ελπίζουμε ότι δεν θα τα χρειαστούν.
»Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να τελειώσουμε τον πόλεμο χωρίς να χρειαστούμε Tomahawk».
Η «πρόταση-ντρίμπλα» του Ζελένσκι
Απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε μια απρόσμενη πρόταση, επιχειρώντας μία διπλωματική «ντρίμπλα»: πρότεινε την παράδοση χιλιάδων drones από την Ουκρανία στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την παραλαβή των ισχυρών πυραύλων Tomahawk.
Ερωτηθείς εάν θα ενδιέφερε τον ίδιο μία τέτοια ανταλλαγή, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε θετικός, δηλώνοντας: «ναι θα μας ενδιέφερε. Έχουμε πολλά drones, φτιάχνουμε τα δικά μας, αλλά αγοράζουμε και από άλλους. Η Ουκρανία κατασκευάζει πολύ καλά drones».
Η απάντηση του Τραμπ υποδηλώνει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ουκρανική τεχνολογία drones.






