ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κάτοικος της Πόλης της Γάζας αποκάλυψε σε αξιωματικό του COGAT τις προσπάθειες της Χαμάς να εμποδίσει τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή προς το νότο, χρησιμοποιώντας τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.
Ενόψει των προετοιμασιών του Ισραηλινού Στρατού για την επέκταση της χερσαίας επιχείρησης στην Πόλη της Γάζας και την απόκτηση επιχειρησιακού ελέγχου σε προπύργια της Χαμάς, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν την Τετάρτη μια συνομιλία μεταξύ ενός αξιωματικού Συντονισμού και Σύνδεσης της Περιοχής της Γάζας του COGAT και ενός κατοίκου της Πόλης της Γάζας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Η μαρτυρία αποκαλύπτει τις προσπάθειες της Χαμάς να εμποδίσει τους κατοίκους της Πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες.
Στις δηλώσεις του, ο κάτοικος είπε στον αξιωματικό Συντονισμού και Σύνδεσης της Περιοχής της Γάζας:
«Θέλουμε να πάμε νότια, αλλά η Χαμάς μας περιμένει στον δρόμο.
»Λένε στους ανθρώπους: γυρίστε πίσω στα σπίτια σας, δεν υπάρχει εκκένωση, γυρίστε πίσω, γυρίστε πίσω και οι άνθρωποι διασκορπίζονται».
«Μα την ζωή μου, οι άνθρωποι είναι πραγματικά φοβισμένοι.
»Μερικοί από αυτούς περνούν από παράδρομους και ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους.
»Η Χαμάς στέκεται στην παραλία κοντά στο Αλ-Ναμπλσί και σε άλλα σημεία, εμποδίζοντας τον πληθυσμό να κινηθεί στους κύριους δρόμους».
Μια πηγή από τον τομέα ασφαλείας απάντησε:
«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί νότια, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες και για σκοπούς προπαγάνδας.
»Στην πράξη, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι κατάφεραν να παρακάμψουν τα μπλόκα της Χαμάς και να εκκενώσουν την Πόλη της Γάζας ακόμα και πριν από την επίσημη ανακοίνωση για την επιχείρηση των IDF.
»Ο αμυντικός τομέας εκτιμά ότι ο πληθυσμός θα συνεχίσει να εκκενώνει την πόλη, όσο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή επεκτείνονται».
Πρόσθεσε: «Η Χαμάς εκμεταλλεύεται την επιθυμία διαφόρων φορέων της διεθνούς κοινότητας να τερματιστεί ο πόλεμος και, ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να διαδίδει εκστρατείες ψεμάτων, ώστε ο κόσμος να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τη μετακίνηση των πολιτών προς το νότο».
Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής, περίπου 70.000-80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Πόλη της Γάζας, οι περισσότεροι τις τελευταίες 72 ώρες.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) τόνισαν ότι η ανθρωπιστική περιοχή στο νότο της Γάζας θα επεκταθεί για να φιλοξενήσει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
«Η ανθρωπιστική υποδομή είναι προσαρμοσμένη και προετοιμασμένη για το μέγεθος του πληθυσμού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».






