ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ παραχώρησε την Παρασκευή 30/05 δεύτερη ακρόαση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μέσα σε μόλις 11 ημέρες, σε μια κίνηση που υπογραμμίζει τη δέσμευσή του να θεραπεύσει τις οικουμενικές σχέσεις από την αρχή της ποντιφικής του θητείας.
Ο Λέων ΙΔ’, ο οποίος διανύει ακόμη τις πρώτες ημέρες της παπικής του διακονίας, έθεσε ως προτεραιότητα την επίτευξη ενότητας μεταξύ των Εκκλησιών, όπως τόνισε και κατά την πρώτη τους συνάντηση στις 19 Μαΐου.
Το πρωί της Παρασκευής 30/05, ο Πάπας υποδέχθηκε εκ νέου τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ σε ιδιωτική ακρόαση, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Πατριάρχη σε μέσα ενημέρωσης ότι ο Λέων σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Νίκαια αργότερα φέτος.
Το Βατικανό δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τη συνάντηση, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο η χρονική συγκυρία είναι αξιοσημείωτη, καθώς ο νέος Πάπας, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την εκλογή του, έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μετά την πρώτη τους συνάντηση στις 19 Μαΐου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποκάλυψε ότι ο Πάπας Λέων ενδέχεται να ταξιδέψει στη Νίκαια στα τέλη Νοεμβρίου, κοντά στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, για να τιμήσουν από κοινού την 1.700ή επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το 325.
Κατά την ιστορική αυτή επίσκεψη, ο Πάπας ενδέχεται να επισκεφθεί και την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
Το Βατικανό δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Πατριάρχη, με πιθανή ανακοίνωση για το φημολογούμενο ταξίδι να αναμένεται αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Αρχικά, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Νίκαια αυτόν τον μήνα για την επέτειο της Συνόδου, ένα γεγονός με μεγάλη οικουμενική σημασία, που πολλοί ήλπιζαν ότι θα οδηγούσε σε πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Από το Σχίσμα του 1054, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διακόψει την κοινωνία με την Έδρα της Ρώμης, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει προσπάθειες για την αποκατάσταση της ενότητας.
Παρά την εγκυρότητα των μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το ζήτημα του παπικού πρωτείου παραμένει αγκάθι στις σχέσεις.
Στο τέλος της Β’ Βατικανής Συνόδου, ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας ήραν αμοιβαία τον αφορισμό μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος διατηρούσε φιλική σχέση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η ίδια θέρμη δεν παρατηρείται ευρέως μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών απέναντι στον Πάπα.
Ο Λέων ΙΔ’ έχει ήδη θέσει τις οικουμενικές σχέσεις ως προτεραιότητα.
Σε ομιλία του προς οικουμενικούς εκπροσώπους στο Βατικανό στις 19 Μαΐου, μία ημέρα μετά τη λειτουργία της ενθρόνισής του, δήλωσε:
«Η εκλογή μου συνέπεσε με την 1.700ή επέτειο της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.
»Η Σύνοδος αυτή αποτελεί ορόσημο στη διατύπωση του Συμβόλου της Πίστεως που μοιράζονται όλες οι Εκκλησίες.
»Στο ταξίδι μας προς την πλήρη κοινωνία μεταξύ των Χριστιανών, αναγνωρίζουμε ότι η ενότητα αυτή μπορεί να είναι μόνο ενότητα στην πίστη.
»Ως Επίσκοπος της Ρώμης, θεωρώ προτεραιότητά μου την αποκατάσταση της πλήρους και ορατής κοινωνίας μεταξύ όλων όσοι πιστεύουν στον Θεό Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα».
Στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου, αντιπροσωπείες Ρώμης και Κωνσταντινούπολης ανταλλάσσουν επισκέψεις στις εορτές των Αγίων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) στη Ρώμη και του Αγίου Ανδρέα (30 Νοεμβρίου) στην Κωνσταντινούπολη.
Φέτος, με τη σπάνια σύμπτωση της ημερομηνίας του Πάσχα για όλους τους Χριστιανούς, το Βατικανό υποστήριξε την πρόταση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για κοινή ημερομηνία εορτασμού, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποιο ημερολόγιο θα υιοθετηθεί.
Η διαφορά στην ημερομηνία του Πάσχα ανάγεται στους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Η Σύνοδος της Νίκαιας όρισε τον εορτασμό την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.
Ωστόσο, η Ρώμη ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που καθιέρωσε ο Πάπας Γρηγόριος ΙΒ’ το 1582, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία βασίζεται στο λιγότερο ακριβές Ιουλιανό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα αποκλίσεις στις ημερομηνίες.
Παρά τη μεγαλύτερη ακρίβεια του Γρηγοριανού ημερολογίου, το Βατικανό παραμένει ανοιχτό στο ποιο ημερολόγιο θα μπορούσε να υιοθετηθεί.
Ωστόσο, το μείζον ζήτημα στις οικουμενικές σχέσεις παραμένει το παπικό πρωτείο, ένα εμπόδιο που υπερβαίνει τις διαφορές για τον εορτασμό του Πάσχα.






