Ρωσικές υβριδικές επιθέσεις στην Ευρώπη: Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές και αεροπορικές εταιρείες – Σαμποτάζ και αποσταθεροποίηση: Η νέα ρωσική στρατηγική κατά της Δύσης
Ειδικός προειδοποιεί ότι η Ρωσία πιθανότατα θα εντείνει τις επιθέσεις της κατά της Δύσης, στοχεύοντας σε μαζικές απώλειες αμάχων, καθώς υπάρχουν υποψίες για νέες «υβριδικές» επιθέσεις στην Ευρώπη μέσω σαμποτάζ.
Ο Κίερ Τζάιλς, ειδικός για τη Ρωσία στο Chatham House, προειδοποίησε ότι οι πολίτες είναι «πιθανό» να αποτελέσουν στόχο μελλοντικών επιθέσεων και ότι η Δύση πρέπει να αναμένει αύξηση τρομοκρατικών ενεργειών.
Η Μόσχα κατηγορείται για οργάνωση επιθέσεων στην Ευρώπη ως αντίποινα για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία ή για αποσταθεροποίηση της υποστήριξης προς το Κίεβο.
Πέρυσι, η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ερεύνησε πιθανή ρωσική εμπλοκή στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε πακέτο που προοριζόταν για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εξερράγη σε αποθήκη χωρίς θύματα.
Ο Τζάιλς σημείωσε ότι, ενώ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Ρωσία υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις, «τώρα, με αυτά τα σχέδια για αεροπορικά πακέτα, η ρωσική διάθεση για πρόκληση μαζικών απωλειών έχει επιστρέψει» και προειδοποίησε για επικείμενη αύξηση ρωσικών κρατικών τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλη την Ευρώπη.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει πράξεις «αεροπορικής τρομοκρατίας» κατά αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, οργανώνοντας σαμποτάζ και εκτροπές στην Πολωνία και αλλού.
Ο Τζάιλς ανέφερε ότι οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας στη Βόρεια Ευρώπη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανατρεπτικές τακτικές της Μόσχας εδώ και χρόνια, αλλά χωρίς ουσιαστικές συνέπειες.
Η Ρωσία κατηγορείται επίσης για παρεμβάσεις στις εκλογές της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας, καθώς και σε ιστορικές εκλογές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τον κυβερνοχώρο για την προώθηση αποσταθεροποιητικών αφηγημάτων.
Ο Τζάιλς προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί μια «σοβαρή καταστροφή» για να αφυπνιστεί η Ευρώπη για την άμεση απειλή από τη Ρωσία.
Η κοπή υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα τον Νοέμβριο προκάλεσε οργή και προειδοποιήσεις για την ικανότητα της Ρωσίας να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Η Φινλανδία και η Γερμανία ερευνούν «περιστατικό που εγείρει υποψίες για σκόπιμη ζημιά», ενώ Ευρωπαίοι υπουργοί κατηγόρησαν τη Ρωσία.
Ένα θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα στη Λιθουανία τον Νοέμβριο προκάλεσε επίσης αντιδράσεις και υποψίες για ρωσική εμπλοκή.
Άλλα περιστατικά που εγείρουν υποψίες για ρωσική δράση περιλαμβάνουν πυρκαγιά σε εργοστάσιο χημικών στο Βερολίνο τον Μάιο, που παρήγαγε όπλα για την Ουκρανία, και κατηγορίες για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Δύσης μέσω της χρήσης της μαζικής μετανάστευσης, σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, παρεμβάσεων σε εκλογές στη Μολδαβία και τη Γεωργία, μπλοκαρίσματος GPS αεροπλάνων και αποστολής εκρηκτικών πακέτων.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τούσκ επιβεβαίωσε τις κατηγορίες για ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, ενώ η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες για «αεροπορική τρομοκρατία».
Οι υπεύθυνοι άμυνας προειδοποίησαν τον Νοέμβριο ότι η Ευρώπη παραμένει «εντελώς απροετοίμαστη» να αντιμετωπίσει τέτοιες απειλές.
Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε σε σχέδια που επιτρέπουν στον στρατό να καταρρίπτει ύποπτα drones μετά από παρατηρήσεις πάνω από στρατιωτικούς χώρους.