Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας επίσημα η πρόταση της ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας επίσημα η πρόταση της ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Τασούλας, Νέα Δημοκρατία, Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του προς τους πολίτες, ανακοίνωσε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιλογή του είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την πρότασή του αναφερόμενος στην ευρεία αποδοχή που χαίρει ο κ. Τασούλας, η οποία, όπως είπε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει εκλεγεί τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ενωτικό πνεύμα και τις συνθετικές αρετές του κ. Τασούλα, οι οποίες, κατά γενική ομολογία, έχουν φανεί από τον άψογο τρόπο με τον οποίο διηύθυνε τις εργασίες της Βουλής σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κομματικό περιβάλλον.

Ακυρώθηκε το ραντεβού με τη Σακελλαροπούλου

Επισημαίνεται ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετατίθεται για τις επόμενες ημέρες, σε πλήρη συνεννόηση με την ίδια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος.

Εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα.

Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:

♦ Σε περίπτωση πολέμου έως τη λήξη του.

♦ Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.

Η διαδικασία

1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.

2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.

3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.

5. Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4.

Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.

6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.

Ο Όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αναλυτικά η διαδικασία εκλογής

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, Κωνσταντίνος Τασούλας λίγο μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος.

Εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά.

Τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι τέσσερα:

♦ Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή.

♦ Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.

♦ Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.

♦ Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα).

Σχετικά άρθρα