Υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού εναντιώθηκαν δημόσια σε οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαφαίνεται ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκεται προ τον πυλών.
Μεσολαβητές από το Κατάρ έχουν στείλει στο Ισραήλ και στη Χαμάς σχέδιο πρότασης συμφωνίας για τον τερματισμό των μαχών στον παλαιστινιακό θύλακα και την ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατουμένους ως ένα πρώτο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πάνω από 15 μήνες.
Οι διαφωνίες
Ο υπερεθνικιστής υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μορφή της Άκρας Δεξιάς, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκέτη καταστροφή».
«Αυτή στην πραγματικότητα διαγράφει τα κέρδη του πολέμου που αποκτήθηκαν με κόστος το αίμα των στρατιωτών μας στη Γάζα» τόνισε ο ακροδεξιός υπουργός, ο οποίος από την αρχή του πολέμου ήταν αντίθετος με τoν τερματισμό του.
Τη Δευτέρα 13/01/25, ο έτερος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, διατύπωσε και αυτός τη διαφωνία του σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έβαζε τέλος στον πόλεμο.
Αυτές οι θέσεις δείχνουν τις βαθιές διαιρέσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί, ωστόσο, ακόμη να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από το υπουργικό του συμβούλιο, ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των δύο ακροδεξιών υπουργών.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Νετανιάχου για να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνησης, αν οι Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς αποχωρήσουν από τον συνασπισμό.
«Δεν τους χρειάζεται (…), του πρόσφερα ένα πολιτικό δίχτυ ασφαλείας με αντάλλαγμα μια συμφωνία για (την απελευθέρωση) των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε τη Δευτέρα 13/01/25 ο Λαπίντ.
Οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί επί έναν χρόνο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μπλοκάρουν οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς, ωστόσο, έλεγαν ότι δεν θα επιδιώξουν να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Μια συμφωνία υποταγής στην Χαμάς»
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ κάλεσε την Τρίτη 14/01 το πρωί τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εκφράσουν έντονη αντίθεση στην συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων.
«Η συμφωνία που διαμορφώνεται είναι μια συμφωνία υποταγής στην Χαμάς», δήλωσε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
«Τον τελευταίο χρόνο, χρησιμοποιώντας την πολιτική μας δύναμη, καταφέραμε να εμποδίσουμε αυτή τη συμφωνία να εφαρμοστεί, ξανά και ξανά.
»Από τότε, ωστόσο, έχουν προστεθεί και άλλα κόμματα στην κυβέρνηση, τα οποία τώρα υποστηρίζουν τη συμφωνία, και δεν είμαστε πλέον το σημείο καμπής.
»Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί να υπογράψει τη συμφωνία μόνο εάν η δύναμη που αντιτίθεται σε αυτήν είναι αρκετά ισχυρή και δεν του επιτρέπει να το κάνει».
Στράφηκε στον υπουργό Μπεζαλέλ Σμότριτς και είπε:
«Καλώ τον συνάδελφό μου, τον υπουργό Μπεζαλέλ Σμότριτς, να ενωθεί μαζί μου και να συνεργαστούμε μαζί ενάντια σε μια συμφωνία υποταγής στον Χαμάς.
»Προτείνω να πάμε μαζί στον πρωθυπουργό και να τον ενημερώσουμε ότι αν περάσει τη συμφωνία θα παραιτηθούμε από την κυβέρνηση».
«Επισημαίνω ότι ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, δεν θα ανατρέψουμε τον πρωθυπουργό, αλλά αυτή η συνεργασία είναι ο μόνος μας τρόπος για να εμποδίσουμε τη συμφωνία υποταγής, να εμποδίσουμε την τρομερή συμφωνία και να διασφαλίσουμε ότι ο θάνατος εκατοντάδων στρατιωτών δεν ήταν μάταιος», δήλωσε ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Η ΧΑΜΑΣ απέτρεπε τη συμφωνία, όχι ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ
Μια ισραηλινή πολιτική πηγή διέψευσε τον ισχυρισμό του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ότι εμπόδιζε μέχρι τώρα μια συμφωνία για τους ομήρους, εξηγώντας ότι ήταν η άρνηση της Χαμάς που το έκανε.
Μια ισραηλινή πηγή, μιλώντας την Τρίτη 14/01 στον Στρατιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό, ανέφερε ότι ο ισχυρισμός του Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ότι εμπόδισε μια συμφωνία για τους ομήρους τους τελευταίους μήνες είναι ανακριβής.
Η πηγή ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τη δήλωση του Υπουργού Μπεν Γκβιρ, ο μόνος που κατάφερε να αποτρέψει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από τον Νοέμβριο του 2023 είναι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία παρέμεινε ακλόνητη στην άρνησή της – όπως υποστήριξαν ακόμα και ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «αυτό που άλλαξε τη στάση της Χαμάς τώρα είναι τα απίστευτα επιτεύγματα του Ισραήλ στον πόλεμο: η συντριβή της Χεζμπολάχ και η εξόντωση του Νασράλα, οι άμεσες επιθέσεις στο Ιράν, η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ και των υπόλοιπων ηγετών της Χαμάς, η έντονη στρατιωτική πίεση στη Γάζα και η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
»Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πολιτική πίεση που άσκησε ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Χαμάς».
Σύμφωνα με την πηγή, «η Χαμάς δεν συμφωνούσε να απελευθερώσει περισσότερους από 12 ομήρους, δεν ήταν διατεθειμένη να έρθει σε συμφωνία όσο το Ισραήλ παρέμενε στη Γάζα και δεν δεχόταν την παρουσία του Ισραήλ κατά μήκος του άξονα της Φιλαδέλφειας μετά την κατάληψή του».
Κατέληξε λέγοντας ότι «η Χαμάς άλλαξε τη θέση της – όχι το Ισραήλ».
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Μπεν Γκβιρ άσκησε έντονη κριτική στη συμφωνία που διαμορφώνεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την «φρικτή» και λέγοντας ότι περιλαμβάνει «την απελευθέρωση εκατοντάδων τρομοκρατών δολοφόνων από τις φυλακές, την επιστροφή κατοίκων της Γάζας -συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων τρομοκρατών- στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, την απομάκρυνση των IDF από τον διάδρομο του Νετζαρίμ και την επαναφορά της απειλής στους κατοίκους της περιφέρειας, διαγράφοντας έτσι ουσιαστικά τα επιτεύγματα του πολέμου που επιτεύχθηκαν με πολύ αίμα από τους στρατιώτες μας μέχρι τώρα στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο Μπεν Γκβιρ πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία δεν εξασφαλίζει καν την απελευθέρωση όλων των ομήρων, μόνο κάποιων από αυτούς.