Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών

Ο Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Σαουδική Αραβία,

Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται τη Δευτέρα 13/01/25 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, μετά το Κάιρο και την Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, η οποία εξέπεμψε τα δικά της ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα.

Με τον το διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας, που επενδύει στον αναβαθμισμένο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας τις συμμαχίες της, οι οποίες προτάσσουν τη γεωπολιτική σταθερότητα αλλά και τη διεθνή νομιμότητα σε μία χρονική συγκυρία έντονης ρευστότητας στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την Συρία και την Γάζα, να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ελληνική αποστολή θα επισκεφθεί την αρχαία αραβική πόλη όαση Αλ Ούλα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα συμπροεδρεύσουν της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών και θα συνυπογράψουν την υλοποίησή του μέσα από μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών.

Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ πρόκειται για μια διαρκή δομή διμερούς συνεργασίας με Επιτροπές ανά τομείς συνεργασίας, των οποίων θα προεδρεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η επίσκεψη του πρωθυπουργού έρχεται να προτάξει την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας όπως επίσης το γεγονός ότι η χώρας μας αποτελεί επενδυτική «γέφυρα» της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού, Πολιτισμού, τους υφυπουργούς Εξωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η συνεδρίασή του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας αναμένεται να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο όπως και στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Η συνεδρίασή του ΑΣΣΣ αναμένεται να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ενώ είναι η τρίτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία (είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 2020 και το 2021).

Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 και ήταν η πρώτη του στην Ευρώπη μετά την πανδημία.

Σε εκείνη την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε υπογραφεί η σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, η οποία εδραίωσε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία σε σειρά τομέων, ενώ ιδιαίτερα στενή είναι η αμυντική τους συνεργασία.

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί από τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, όπως είχε διαμηνυθεί επανειλημμένα στην Αθήνα, έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και είχε δώσει έμφαση στις προοπτικές οικονομικής και επενδυτικής εργασίας που ανοίγονται στην Ελλάδα και στη θέση της χώρας μας που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό και πύλη προς την Ευρώπη.

Κομβικός ήταν επίσης ο συντονισμός και η συνεργασία Αθήνας και Ριάντ τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο «Sounion» που είχε πληγεί από τους Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σχετικά άρθρα