Η Ακαδημία Αθηνών θρηνεί την απώλεια του αντεπιστέλλοντος μέλους της, Bertrand Bouvier – Ένας κορυφαίος νεοελληνιστής με διεθνή αναγνώριση
Ο καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Bertrand Bouvier, απεβίωσε στη Γενεύη στις 3 Ιανουαρίου 2025.
Γεννημένος στη Ζυρίχη το 1929, ο εκλιπών έλαβε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης το 1952 και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου το 1974.
Διετέλεσε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση της Ελβετίας, στο Κολλέγιο της Γενεύης, και δίδαξε στη Σχολή Διερμηνέων της Γενεύης για δύο δεκαετίες (1956-1975).
Από το 1957, κατείχε διαδοχικές ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, όπου αφυπηρέτησε το 1995 ως τακτικός καθηγητής στην έδρα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Ο καθηγητής Bouvier ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό, μεταφραστικό και ερευνητικό έργο.
Ως μαθητής του μουσικολόγου και νεοελληνιστή Samuel Baud-Bovy, υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή αυστηρής φιλολογικής μεθόδου στην έρευνα των δημοτικών τραγουδιών.
Σημαντική θεωρείται η διδακτορική του διατριβή «Le mirologue de la Vierge», όπου μελέτησε εκατοντάδες παραλλαγές δημοτικών τραγουδιών για το «Μοιρολόγι της Παναγίας» και τον «Θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής».
Εκτός από τη δημώδη, ασχολήθηκε και με τη λόγια λογοτεχνία, εστιάζοντας στο έργο του Ανδρέα Κάλβου και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών, ενώ συνεισέφερε σε παπυρολογικές και παλαιογραφικές εκδόσεις.
Ο Bertrand Bouvier υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Ευρωπαίους νεοελληνιστές και ειλικρινής φιλέλληνας, αγαπητός στον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας, προσφέροντας σημαντική ώθηση στις ελληνικές σπουδές στην Ευρώπη και στον νεοελληνικό πολιτισμό γενικότερα.
Σε αναγνώριση της προσφοράς του, η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε αντεπιστέλλον μέλος της το 1997.
Τιμήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος του Ταξιάρχη του Φοίνικα το 1988 και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2016.
Συστηματικός αναγνώστης του Κάλβου και του Καβάφη, αξιώθηκε την πολύτιμη φιλία του Σεφέρη, του Ελύτη και του Θεοτοκά, και συνεργάστηκε στενά με τον Κ. Θ. Δημαρά, τον Γ. Π. Σαββίδη και τον Μάριο Βίττι.
Το έργο του επικεντρώνεται στο δημοτικό τραγούδι αλλά και στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, ενώ η συνεισφορά του σε παπυρολογικές και κωδικογραφικές εκδόσεις, με σημαντικότερη την έκδοση των Απόκρυφων Ευαγγελίων σε συνεργασία με άλλους αποκρυφολόγους, τον εντάσσει στους πιο έγκριτους φιλολόγους του 20ού αιώνα.
Ο Bertrand Bouvier διετέλεσε Πρόεδρος του Σωματείου Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Μουσείου της Γενεύης, μέλος του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, καθώς και πρόεδρος του ελληνοελβετικού συλλόγου Jean-Gabriel Eynard.
Η Ακαδημία Αθηνών εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους και τους συναδέλφους του.