Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, συμμορίες, κυρίως αποτελούμενες από Πακιστανούς άνδρες, εκμεταλλεύονταν συστηματικά ευάλωτα παιδιά και έφηβες σε ολόκληρη τη Βρετανία, ατιμώρητοι, ενώ οι Αρχές δυσκολεύονταν να αντιληφθούν την έκταση του προβλήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση με τον Κιρ Στάρμερ, με την κυβέρνησή του να καταψηφίζει το αίτημα των Συντηρητικών για νέα, πλήρη έρευνα επί του θέματος.
Η βρετανική ιστοσελίδα δημοσίευσε έναν διαδραστικό χάρτη που απεικονίζει λεπτομερώς την έκταση της εκμετάλλευσης και των βιασμών σε 41 πόλεις της Αγγλίας, όπου δρούσαν περίπου 76 συμμορίες.
Οι πόλεις αυτές βρίσκονται σε όλη τη χώρα, από το Πλίμουθ στα νοτιοδυτικά και το Ραμσγκέιτ στα νοτιοανατολικά, μέχρι το Μπάρο στα βορειοδυτικά και το Νιουκάστλ στα βορειοανατολικά.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι από τους 396 καταδικασθέντες για εκμετάλλευση τα τελευταία 20 χρόνια, τουλάχιστον 155 έχουν αποφυλακιστεί και κυκλοφορούν ελεύθεροι, πολλοί από αυτούς στις ίδιες πόλεις όπου δρούσαν.
Η αποκάλυψη ότι ο αρχηγός της συμμορίας εκμετάλλευσης του Ρότσντεϊλ, Καρί Αμπντούλ Ραούφ, επέστρεψε στην πόλη του, σχεδόν μια δεκαετία μετά την αποφυλάκισή του, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Αντί να απελαθεί στο Πακιστάν, όπως είχε προτείνει ο δικαστής, ο Ραούφ κυκλοφορεί ελεύθερος στο Ρότσντεϊλ.
Ο Ραούφ δεν είναι ο μόνος που επέστρεψε στις περιοχές όπου διέπραξε τα εγκλήματά του.
Ωστόσο, σε ορισμένους που αποφυλακίστηκαν πιο πρόσφατα έχει επιβληθεί απαγόρευση επιστροφής στις παλιές τους περιοχές.
Μεταξύ αυτών είναι ο Μπαναράς Χουσέιν, μέλος της συμμορίας του Ρότερχαμ, του οποίου τα θύματα περιλαμβάνουν και τη διαδηλώτρια Σάμι Γούντγουορντ.
Αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο, έχοντας εκτίσει εννέα από τα 19 χρόνια της ποινής του, με τον όρο να μην επιστρέψει στο Γιορκσάιρ.
Σε πολλούς που αποφυλακίστηκαν παλαιότερα δεν είχαν επιβληθεί τέτοιοι περιορισμοί, με αποτέλεσμα τα θύματά τους να μπορούν εύκολα να τους συναντήσουν.
Μεταξύ άλλων δραστών που ζουν στις πόλεις όπου διέπραξαν εγκλήματα είναι:
♦ Ο Αζίμ Σαμπάνι, μέλος της συμμορίας του Χάλιφαξ, που κακοποίησε την Κάσι Πάικ 50 φορές όταν ήταν 13 ετών.
Αποφυλακίστηκε μετά την έκτιση της μισής ποινής του και επέστρεψε στο Χάλιφαξ, όπου διευθύνει μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου από το σπίτι του.
♦ Ο Καμπίρ Χασάν, το νεότερο μέλος της συμμορίας του Ρότσντεϊλ, ζει ξανά με τη μητέρα του στην πόλη.
♦ Ο Μοχάμεντ Λιάκατ, αρχηγός συμμορίας που εκμεταλλεύτηκε έφηβες στο Ντέρμπι, έχει επιστρέψει στο οικογενειακό του σπίτι στην πόλη. Σε πολλά από τα θύματα της συμμορίας του δίνονταν αλκοόλ και ναρκωτικά πριν βιαστούν σε αυτοκίνητα, ενοικιαζόμενα σπίτια ή ξενοδοχεία.
Για τα θύματα και το ευρύ κοινό, η απελευθέρωση αυτών των εγκληματιών και η επιστροφή τους στις κοινότητες τους είναι εξαιρετικά τραυματική.
Ακόμη και όταν τους απαγορεύεται η επιστροφή στις παλιές τους περιοχές, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να αποτραπεί η παραβίαση αυτού του όρου, όπως συνέβη με τον βιαστή οδηγό ταξί Άσγκαρ Μποστάν, ο οποίος επέστρεψε στο Ρότερχαμ παρά την απαγόρευση.
Αυτή είναι η ζοφερή εικόνα των γεγονότων σε αυτές τις πόλεις.