Οι πρόσφατες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν συνέχεια της απόφασης για συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων, καθώς και της νέας δομής δυνάμεων που έχουν εγκριθεί από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ.
Στόχος είναι ο εξορθολογισμός της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», αντιμετωπίζοντας τον «υδροκεφαλισμό» που υφίσταται, δηλαδή τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ανώτατων αξιωματικών και στρατοπέδων σε σχέση με το μέγεθος του Ελληνικού Στρατού.
Ο εξορθολογισμός αυτός θεωρείται απαραίτητος για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Πάτρα, σχετικά με τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε:
«Εμφανίζονται ως έκτακτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συνεπές βήμα, μετά από την απόφαση για τη συγχώνευση Στρατοπέδων και Μονάδων και τη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία πέρασε από τη Βουλή και την ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ.
»Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την “Ατζέντα 2030”.
»Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα.
»Πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”, να υπάρχει εξορθολογισμός.
»Και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
»Σας ευχαριστώ πολύ».
Οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα συνεπές βήμα, μετά από την απόφαση για τη συγχώνευση Στρατοπέδων και Μονάδων και τη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία πέρασε από τη Βουλή και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι… pic.twitter.com/lD11lXNZIj
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 10, 2025