Το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, απέναντι στην Τουρκία που προωθεί παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ με τη μεταβατική τζιχαντιστική κυβέρνηση της Συρίας, ενδεχομένως με πιθανή συμμετοχή και του ψευδοκράτους, φέρνουν στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία της τομεάρχισσας Εξωτερικών του κόμματος, Ρ. Δούρου.
«Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να συνιστούν εθνική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Αν τελικά υλοποιηθεί η παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας–Συρίας, αυτή η εξέλιξη συνιστά νέα και εξαιρετικά σοβαρή απόπειρα τριπλής παραβίασης διεθνούς νομιμότητας, παραβιάζοντας το δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξηγούν.
Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση, «αν γίνουν βήματα προς την οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας σε συνεργασία με το ψευδοκράτος», να επιδιώξει «σε συνεργασία με τους εταίρους μας, τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κυρώσεων».
Στο πλαίσιο αυτό καλούν την κυβέρνηση να πάψει να λειτουργεί παθητικά σε ρόλο αμέτοχου παρατηρητή των εξελίξεων και ρωτούν τον υπουργό Εξωτερικών αν σκοπεύει να αξιοποιήσει «σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα που δίνουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2019».
Θυμίζοντας ότι αυτά καλούν «για τη λήψη “κατάλληλων μέτρων” απέναντι στην Τουρκία, σε περίπτωση που προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά όσον αφορά τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Παράλληλα θέτουν το ερώτημα αν «στην περίπτωση που η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση προχωρήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της να στηρίξει τη σύγκληση Διάσκεψης ΕΕ- χωρών Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή της Άγκυρας».
Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ζητούν από την κυβέρνηση να μάθουν αν διαθέτει «συνεκτική εθνική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο και ποια είναι αυτή».
Αναλυτικά η ερώτηση
Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Πώς αντιδρά η κυβέρνηση στην προωθούμενη παράνομη οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας;
Τα φώτα της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία προωθεί, μετά από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας, ενδεχομένως με πιθανή συμμετοχή και του ψευδοκράτους. Τέτοια εξέλιξη, αν τελικά υλοποιηθεί, συνιστά νέα και εξαιρετικά σοβαρή απόπειρα τριπλής παραβίασης διεθνούς νομιμότητας. Συνιστά συγκεκριμένα παραβίαση:
· Του Δικαίου της θάλασσας
· Του ευρωπαϊκού κεκτημένου
· Των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Την ίδια στιγμή οι πολίτες διαπιστώνουν ότι η χώρα μας, που από την 1η Ιανουαρίου φέτος, κατέχει θέση Μη Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζει να λειτουργεί παθητικά σε ρόλο αμέτοχου παρατηρητή των εξελίξεων, περιοριζόμενη στην έκδοση αφηρημένων δηλώσεων – εκθέσεων ιδεών, είτε πρόκειται για την κρίση του Oruc Reis είτε για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ή, σήμερα, για την οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας.
Επειδή η ελληνική κυβέρνηση, στη σημερινή συγκυρία που χαρακτηρίζεται από μεταβατικότητα και αστάθεια, οφείλει να λειτουργεί στη βάση εθνικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή επιδιώκοντας, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κυρώσεων αν γίνουν βήματα προς την οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας σε συνεργασία με το ψευδοκράτος,
Επειδή ο κ. Πρωθυπουργός πρέπει, έστω και τώρα και παρά το γεγονός ότι δεν το έπραξε στην περίπτωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου γιατί τότε δεν τα θεωρούσε “στρατηγική επιλογή”, να εκμεταλλευθεί τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2019, που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ καλεί για λήψη “κατάλληλων μέτρων” απέναντι στην Τουρκία, σε περίπτωση που προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά όσον αφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Επειδή απόρροια της διπλωματικής αυτής επιτυχίας Ελλάδας και Κύπρου ήταν η επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, λόγω των παράνομων τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ,
Επειδή τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να συνιστούν εθνική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, τη δυνατότητα που δίνουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2019, καλώντας για τη λήψη “κατάλληλων μέτρων” απέναντι στην Τουρκία, σε περίπτωση που προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά όσον αφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας;
2. Στην περίπτωση που η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους της να στηρίξει τη σύγκληση Διάσκεψης ΕΕ – χωρών Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή της Άγκυρας;
3. Διαθέτει η κυβέρνηση μια συνεκτική εθνική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο και ποια είναι αυτή;
Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαμπάρας Μιλτιάδης(Μίλτος)
Καλαματιανός Διονύσιος
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γεώργιος