Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρουμανία: Πώς εξηγείται η «στροφή στην άκρα δεξιά» – Στο προσκήνιο βίντεο του Γκεοργκέσκου στο Tik TOk κατά της βοήθειας στην Ουκρανία

Ρουμανία: Πώς εξηγείται η «στροφή στην άκρα δεξιά» – Στο προσκήνιο βίντεο του Γκεοργκέσκου στο Tik TOk κατά της βοήθειας στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Εκλογές, Έλενα Λασκόνι, Καλίν Γκεοργκέσκου, Μαρσέλ Τσιολάκου, Ντμίτρι Πεσκόφ, Ρουμανία, Ρωσία,

O πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία ολοκληρώθηκε με μεγάλη ανατροπή.

Ο ευρωπαϊστής πρωθυπουργός Τσιολάκου, που θεωρούνταν φαβορί, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, μετά την εντυπωσιακή επικράτηση του φιλορώσου ακροδεξιού Γκεοργκέσκου, τον οποίο exit polls έφερναν στην τρίτη θέση.

Ο ακροδεξιός εξασφαλίζει 22,95% των ψήφων, ενώ ακολουθεί η Έλενα Λασκόνι, η κεντροδεξιά δήμαρχος μιας μικρής πόλης και πρώην δημοσιογράφος με την οποία θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσιολάκου τον οποίο τα ανεπίσημα αποτελέσματα ανακήρυξαν «νικητή με άνετο προβάδισμα» βρίσκεται τελικά στην τρίτη θέση με 19,15% και μένει εκτός του δεύτερου γύρου, στις 8 Δεκεμβρίου.

Το αιφνιδιαστικό προβάδισμα του Καλίν Γκεοργκέσκου χαρακτηρίστηκε «πολιτικός σεισμός» στη χώρα των 19 εκατομμυρίων, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ με σαφώς διαχωριστικές γραμμές από τους γείτονες Ουγγαρία και Σλοβακία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ πήρε αποστάσεις:

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ εξοικειωμένοι με την κοσμοθεωρία αυτού του υποψηφίου, όσον αφορά τις σχέσεις με τη χώρα μας».

Oι αναλυτές μιλούν για κρίσιμο διακύβευμα καθώς η Ρουμανία έχει σύνορα 650 χιλιομέτρων (400 μίλια) με την Ουκρανία και ως έθνος της Μαύρης Θάλασσας έχει «ζωτικό στρατηγικό ρόλο» για το ΝΑΤΟ —καθώς αποτελεί βάση για περισσότερους από 5.000 στρατιώτες— και σημείο διέλευσης ουκρανικών σιτηρών, όπως ανέφερε το New Strategy Center.

Ο Καλίν Γκεοργκέσκου φέρεται ότι εξαργύρωσε την «viral» εκστρατεία του στο TikTok με αίτημα να τερματιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία αλλά και τον σκεπτικισμό του σχετικά με την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

«Απόψε, ο ρουμανικός λαός φώναξε για ειρήνη.

»Και φώναξε πολύ δυνατά, εξαιρετικά δυνατά»,, είπε στις πρώτες μετεκλογικά δηλώσεις του.

Τα exit polls επιβεβαιώθηκαν μόνο για τον άλλον ακροδεξιό υποψήφιο, τον George Simion, που βρέθηκε στην τέταρτη θέση, ενώ ερχόταν προεκλογικά δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

«Σοκ σε ολόκληρη τη χώρα»

Η Maria Chis, 70 ετών, η οποία δεν προσήλθε στις κάλπες, υπόσχεται συμμετοχή στο δεύτερο γύρο καθώς «εντυπωσιάστηκε» από τα βίντεο του Γκεοργκέσκου στο TikTok.

«Φαίνεται άνθρωπος με ακεραιότητα, σοβαρός και πατριώτης», είπε η συνταξιούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Υπάρχει θλίψη, απογοήτευση που μετά από τόσα χρόνια στις ευρωατλαντικές δομές ψηφίσαμε υπέρ ενός φιλορώσου κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό», είπε 42χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας για κατακερματισμό τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική τάξη.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Μαρσέλ Τσιολάκου έχει διαμορφώσει την πολιτική της Ρουμανίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Η εκστρατεία σημαδεύτηκε από διαμάχες και προσωπικές επιθέσεις.

Ο Τσιολάκου δέχτηκε επιθέσεις για χρήση ιδιωτικών τζετ και ο ακροδεξιός που ήρθε τέταρτος, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνάντηση με Ρώσους κατασκόπους.

Οι ανησυχίες στρέφονται στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου όπου εάν επαναληφθεί η αιφνιδιαστική επιτυχία της ακροδεξιάς αναμένονται εμπόδια στη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Σχετικά άρθρα