Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τουρκικό ντρόουν ANKA-3 γίνεται το πρώτο στελθ ντρόουν μάχης που λειτουργεί πλήρως από επανδρωμένο αεροσκάφος

Το τουρκικό ντρόουν ANKA-3 γίνεται το πρώτο στελθ ντρόουν μάχης που λειτουργεί πλήρως από επανδρωμένο αεροσκάφος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Πολεμική Βιομηχανία, Τουρκία,

Στις 30 Οκτωβρίου 2024, ο επίσημος λογαριασμός Twitter του SİYAH SANCAK (@siyahsancakx) ανέφερε μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία των μαχητικών drones από την TUSAŞ (Turkish Aerospace Industries).

Το ANKA-3, ένα μη επανδρωμένο στελθ αεροσκάφος μάχης που αναπτύχθηκε από την TAI, έγινε το πρώτο drone στην ιστορία που ελέγχεται από άλλο αεροσκάφος, αντιπροσωπεύοντας μια πρόοδο στις δυνατότητες τηλεχειρισμού για τη στρατιωτική αεροπορία.

Το ANKA-3 είναι ένα στελθ μαχητικό drone που ενσωματώνει την τελευταία γενιά μη επανδρωμένων τεχνολογιών, συνδυάζοντας στελθ, αυτονομία και προηγμένες δυνατότητες μάχης.

Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός του και τα υλικά που απορροφούν τα ραντάρ, δηλαδή τεχνολογία αποφυγής ραντάρ με αεροδυναμικό σχεδιασμό, ενισχύοντας την «επιβίωσή» του σε ζώνες συγκρούσεων.

Η ικανότητά του να ελέγχεται από άλλο αεροσκάφος ανοίγει νέες επιχειρησιακές προοπτικές για τις εναέριες δυνάμεις, διευκολύνοντας σύνθετες αποστολές σε περιοχές υψηλού κινδύνου ενώ μειώνει τα τρωτά σημεία που σχετίζονται με τον έλεγχο εδάφους.

Το stealth drone ANKA-3 της TAI βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και αρκετά χρόνια ως μέρος των προσπαθειών της Τουρκίας να ενισχύσει τις αυτόνομες και τεχνολογικές αμυντικές της ικανότητες.

Σχεδιασμένο για επιτήρηση, αναγνώριση, χτυπήματα ακριβείας και επιχειρήσεις σε εχθρικά περιβάλλοντα, αυτό το drone προορίζεται να συμπληρώσει και να διαφοροποιήσει τις μαχητικές ικανότητες του τουρκικού στρατού σε περιοχές όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι επικίνδυνη.

Υποστηριζόμενο από την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής στρατιωτικής ανεξαρτησίας, το ANKA-3 επωφελείται επίσης από συνεργασίες με τοπικές βιομηχανίες που ειδικεύονται στα αεροηλεκτρονικά και το στελθ, ενισχύοντας έτσι το οικοσύστημα αμυντικής τεχνολογίας της Τουρκίας και μειώνοντας την εξάρτησή της από ξένη τεχνολογία στον τομέα των προηγμένων συστημάτων drone .

Από καθαρά τεχνική άποψη, το ANKA-3 είναι εξοπλισμένο με έναν μόνο κινητήρα AI-322, επιτρέποντας στο drone να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 450 κόμβων.

Το ανώτατο όριο εξυπηρέτησης είναι 12.000 μέτρα (39.000 πόδια), με ανώτατο όριο τα 40.000 πόδια (12.000 μέτρα).

Η μελλοντική έκδοση του ANKA-3 είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη και ικανή να μεταφέρει βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο, με σχήμα που θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιστοποιηθεί για υπερηχητικές ταχύτητες.

Η ενσωμάτωση stealth drones όπως το ANKA-3, ελεγχόμενα από άλλα αεροσκάφη, αντιπροσωπεύει σημαντικό στρατηγικό ενδιαφέρον για τις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή η τεχνολογία μεγιστοποιεί την ευελιξία και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση για απομακρυσμένες και αυτόνομες λύσεις μάχης σε ένα περιβάλλον όπου οι απειλές γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες.

Ο έλεγχος ενός drone από άλλο αεροσκάφος ανοίγει την πόρτα σε αποστολές όπου τα drones λειτουργούν σε συνεννόηση με επανδρωμένα μαχητικά.

Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των drones -stealth, αυτονομία και κανέναν ανθρώπινο κίνδυνο- με την υπολογιστική ισχύ και την ακρίβεια των πιλότων, προσφέροντας πιο ποικίλες και περιττές τακτικές επιλογές.

Το ANKA-3 επιτρέπει στις αεροπορικές δυνάμεις να διεξάγουν αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και κρούσης ακριβείας σε πολύ αμφισβητούμενες περιοχές χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο έναν άνθρωπο πιλότο.

Αυτή η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για αποστολές σε βάθος σε καλά αμυνόμενες περιοχές, όπου τα συστήματα ραντάρ και πυραυλικής άμυνας καθιστούν τις παραδοσιακές εισβολές πιο επικίνδυνες.

Επιπλέον, η ικανότητα ελέγχου αυτών των drones από επανδρωμένα αεροσκάφη αυξάνει την ανταπόκριση σε περίπτωση αλλαγής τακτικής και διασφαλίζει ότι τα drones μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, σε συντονισμό με αεροσκάφη μάχης, για στοχευμένα πλήγματα ή αποστολές καταστολής της άμυνας του εχθρού.

Παρόμοια έργα βρίσκονται υπό ανάπτυξη από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει σε πολλά παρόμοια προγράμματα, το πιο γνωστό είναι το πρόγραμμα Skyborg, με επικεφαλής την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και με στόχο την ανάπτυξη ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης για drones ικανά να συντονίζουν και να αλληλεπιδρούν με επανδρωμένα αεροσκάφη σε πραγματικό χρόνο.

Ένα παράδειγμα προηγμένου drone σε αυτό το πρόγραμμα είναι το Kratos XQ-58A Valkyrie, σχεδιασμένο να λειτουργεί παράλληλα με επανδρωμένα μαχητικά όπως το F-35 ή το F-22, παρέχοντας αποστολές επιτήρησης, επίθεσης ή καταστολής της άμυνας του εχθρού.

Σε αντίθεση με το ANKA-3, τα αμερικανικά drones είναι σχεδιασμένα για πλήρη αυτονομία σε περίπτωση απώλειας της σύνδεσης με τον πιλότο, με βελτιωμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν τη λήψη ανεξάρτητων αποφάσεων.

Η Κίνα, από την πλευρά της, αναπτύσσει «σμήνη» συστήματα drone και stealth συνοδευτικά drones, όπως το GJ-11 Sharp Sword.

Το τελευταίο, ένα stealth μαχητικό drone, στοχεύει να λειτουργεί σε συντονισμό με μαχητικά πέμπτης γενιάς όπως το J-20.

Αν και λιγότερο προηγμένα όσον αφορά τον άμεσο έλεγχο από άλλο αεροσκάφος, τα κινεζικά drones ενσωματώνουν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων σμήνους, προσφέροντας τακτικά πλεονεκτήματα για τον κορεσμό της άμυνας του εχθρού.

Η Κίνα δίνει επίσης έμφαση στην ικανότητα μυστικότητας και διείσδυσης σε βαριά προστατευμένα περιβάλλοντα, επιδιώκοντας να αντισταθμίσει την ευπάθεια του κέντρου ελέγχου μέσω της αυξημένης αυτονομίας των drone.

Σε αντίθεση με τα αμερικανικά και κινεζικά συστήματα, το ANKA-3 της τουρκικής TUSAŞ ξεχωρίζει για την ικανότητά του να ελέγχεται πλήρως από άλλο αεροσκάφος, εξασφαλίζοντας άμεση διαλειτουργικότητα και λειτουργική ευελιξία χωρίς να απαιτούνται συγκρίσιμα επίπεδα αυτονομίας στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτός ο τύπος ελέγχου ευνοεί την ασφάλεια της επικοινωνίας και επιτρέπει την άμεση ανταπόκριση στις προθέσεις ενός πιλότου αεροσκάφους συνεργάτη.

Επιπλέον, το ANKA-3, που έχει σχεδιαστεί για να είναι κρυφό, συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες αποφυγής ραντάρ με αεροδυναμικό σχεδιασμό που το καθιστά αποτελεσματικό εργαλείο σε περιβάλλοντα υψηλής απειλής.

Το ANKA-3 είναι επομένως ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, προσφέροντας μια ενδιάμεση λύση μεταξύ της πλήρους αυτονομίας των αμερικανικών και κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και του άμεσου συνεργατικού ελέγχου.

Η ικανότητα αυτής της πλατφόρμας να λειτουργεί παράλληλα με επανδρωμένα αεροσκάφη τοποθετεί την Τουρκία μπροστά στον τομέα των από κοινού ελεγχόμενων επιχειρήσεων drone, ενώ ευθυγραμμίζεται με μια παγκόσμια τάση για αύξηση του stealth και της αυτονομίας στα μη επανδρωμένα συστήματα μάχης.

Σχετικά άρθρα