Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ επενδύουν στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου – Εγκαταλείπουν την εχθρική Τουρκία

Ιστορική συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν – Οι ΗΠΑ επενδύουν στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου – Εγκαταλείπουν την εχθρική Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Great Sea Interconnector (GSI) / Αγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας EuroAsia Interconnector, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Ενέργεια, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, Τζο Μπάιντεν,

Νέα σελίδα διανοίγεται στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ μετά και την ιστορική συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Οι δημόσιες και on camera αναφορές του Αμερικανού Προέδρου για στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ [διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία], αλλά και η αναφορά του Αμερικανού πως «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί», είναι αρκούντως ενδεικτικά της σημασίας που προσδίδουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές στον κυπριακό Alpha, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην αναφορά του Τζο Μπάιντεν, με την οποία συνέδεε το Κυπριακό με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Κάτι που σχετίζεται και με τον ρόλο της Τουρκίας στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής.

Ο ρόλος ακριβώς της Κύπρου, φαίνεται να ήταν και ο λόγος που αποφάσισε ο Αμερικανός Πρόεδρος να καλέσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο, θέλοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο να καταστήσει σαφές το πόση σημασία αποδίδουν οι ΗΠΑ στις ενέργειες της Κύπρου όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τον ρόλο που επιτελεί μέχρι και σήμερα.

Δεν έχει εξάλλου περάσει απαρατήρητο, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο τελευταίος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Πέραν ωστόσο των δημόσιων αναφορών, σημαντικά μηνύματα βγαίνουν και από τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, και έχουν να κάνουν τόσο για τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρο, όσο και για τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την συνάντηση των δυο ανδρών απασχόλησαν εις βάθος ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, η ασφάλεια, οι επενδύσεις αλλά και η κατάργηση της θεώρησης βίζας για τις ΗΠΑ.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν αφορά την κατάργηση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, το οποίο αναθεωρείται σε ετήσια βάση.

Καλά πληροφορημένες πήγες του κυπριακού Alpha ανέφεραν πως έγινε συζήτηση ώστε η αναθεώρηση να γίνεται πλέον ανά 3 ή 5 χρόνια, και να είναι σε συνεργασία με το Κογκρέσο, με τον Μπάιντεν να σημειώνει πως στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες αυτές.

Στα θέματα άμυνας και ασφάλειας οι δυο άνδρες συζήτησαν και την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας των δυο χωρών, με την Λευκωσία να επιδιώκει την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς μέσω τις διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ίσως και μέσω κάποιας συνεργασίας με δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδιαφέρεται να ενταχθεί και σε πρόγραμμα για παραχώρηση μεταχειρισμένων Αμερικανικών ελικοπτέρων.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν και οι επενδύσεις, με τους δυο άνδρες όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στον Alpha να συζητούν για την πιθανότητα επένδυσης στο λιμάνι της Λάρνακας.

Όσον αφορά το θέμα της κατάργησης της βίζας, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μπάιντεν είπε στον Χριστοδουλίδη πως θα τροχοδρομήσει εξελίεις πριν το τέλος της θητείας του, και ως προς αυτό θα στείλει στην Κύπρο σύντομα ομάδα εμπειρογνωμώνων. Χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν εξελίξεις τον Ιανουάριο του 2025.

Ενεργειακά

Στα ενεργειακά, Χριστοδουλίδης και Μπάιντεν συζήτησαν για την πορεία των ενεργειακών σχεδιασμών αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος γνώριζε και για τις εξελίξεις με την ηλεκτρική διασύνδεση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίασε νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο Διευθυντής Ειδήσεων του Alpha Κύπρου Γιώργος Κασκάνης, η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν ανοίγει την συζήτηση για θέματα «ταμπού» στην κυπριακή πολιτική σκηνή και κοινωνία, ενώ βάζει την Κύπρο στο τρένο της Δύσης.

Ο κύριος Κασκάνης ανέφερε ότι η συνάντηση της Τετάρτης 30/10 συμπληρώνει το παζλ της αναδιαμόρφωσης δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ξεκάθαρη πλέον την πρόθεση των ΗΠΑ να επενδύσουν στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου, εγκαταλείποντας την Τουρκία που ακολουθεί αντιφατική και αντιδυτική πολιτική.

Πρόσφατο παράδειγμα, η ένοπλη επίθεση στην τουρκική πολεμική βιομηχανία TUSA μετά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για στήριξη των Κούρδων.

«Ήταν χαρά μου»: Το μήνυμα Μπάιντεν σε Χριστοδουλίδη

Ανάρτηση στην πλατφόρμα «X» πραγματοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με αφορμή τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Ήταν χαρά μου να σε καλωσορίσω στον Λευκό Οίκο ως συνέχεια της έναρξης του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Είθε να ενδυναμώσουμε την συνεργασίας μας σε θέματα ενέργειας, περιφερειακής ασφάλειας, και υποστήριξης προς την Ουκρανία», καταλήγει το μήνυμα Τζο Μπάιντεν.

Η «ακτινογραφία» της συνάντησης ΠτΔ-Μπάιντεν και τι συζητήθηκε στο Οβάλ Γραφείο

Τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αποτυπώνει η ιστορική συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. 

Από την μια, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε την προσήλωση των ΗΠΑ σε λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και από την άλλη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους οι δύο ηγέτες και οι ομάδες εργασίας που συμμετείχαν σε αυτή, ανασκόπησαν την πορεία του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός ενδυναμώνει τις διμερείς σχέσεις και καθιστά εφικτή τη στενότερη συνεργασία σε σωρεία τομέων και ζητημάτων.

Visit of President Nikos Christodoulides of the Republic of Cyprus at the White House at The White House on October 30, 2024 in Washington DC.

Ενδεικτική η αναφορά κρατικού αξιωματούχου ότι «έχουν πάρει όλα τον δρόμο τους» και πως οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία (timing) είναι εξαιρετική για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Κύπρου. 

Μάλιστα, οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών φαίνεται να έλαβαν οδηγίες για υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα φέρουν ουσιαστικότερη συνεργασία.

Ενέργεια, επενδύσεις, άμυνα και ασφάλεια είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια που τέθηκαν επί τάπητος με συγκεκριμένο πλάνο και «θετικό πρόσημο».

Ανακοινώσεις δε, αναμένονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι «πιο κοντά από ποτέ» για κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου.

Ο Διευθυντής Ειδήσεων του Alpha Κύπρου Γιώργος Κασκάνης σχολίασε πως η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν ανοίγει την συζήτηση για θέματα «ταμπού» στην κυπριακή πολιτική σκηνή και κοινωνία, ενώ βάζει την Κύπρο στο τρένο της Δύσης.

«Ο κόσμος θα είναι πάντα χωρισμένος σε στρατόπεδα και πάντα έτσι στην ιστορία της ανθρωπότητας» είπε, υποδεικνύοντας πως «η Κύπρος δεν μπορεί να πελαγοδρομεί ανάμεσα στην ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ασκεί δική της, αποκλειστική πολιτική».

Ο κ. Κασκάνης αναφέρθηκε και στην παραίνεση του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη για «αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων» που φαίνεται να φέρνει σήμερα αποτελέσματα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Με αναφορά στο Κυπριακό και η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγνωρίζοντας τα 50 χρόνια από τη διαίρεση της Κύπρου, επανέλαβε την υποστήριξη του σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα για όλους τους Κυπρίους.

Λύση που σύμφωνα με τον Μπάιντεν, πρέπει να είναι συμβατή με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η σημερινή επίσκεψη ακολουθεί την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ-Κύπρου που έλαβε χώρα στη Λευκωσία, με τους δυο ηγέτες να συζητούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ των οποίων ενεργειακά, περιφερειακή ασφάλεια και το Ουκρανικό.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε παράλληλα ευγνωμοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», μέσω της οποίας έφτασαν 8.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σχετικά άρθρα