Σκλάβα Γιαζίντι, που απελευθερώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα, αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) τάισε τους σκλάβους Γιαζίντι ανθρώπινα μωρά.
Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη διάσωση της σκλάβας Κούρδισσας Γιαζίντι Fawzia Amin Sido, που βρέθηκε σκλάβα στη Γάζα, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, σε μια επιχείρηση στην οποία συμμετείχε και η Πρεσβεία των ΗΠΑ.
Η Fawzia επέστρεψε στην οικογένειά της στην περιοχή Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Αυτή την εβδομάδα, κάθισε για την πρώτη της βιντεοσκοπημένη συνέντευξη μετά την απελευθέρωσή της.
Ο Άλαν Ντάνκαν, ένας πρώην Βρετανός στρατιώτης και εθελοντής μαχητής με τους Κούρδους του Ιράκ, ο οποίος τώρα είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας ανθρώπων στο Ισραήλ που ενημερώθηκαν για τη δεινή κατάσταση της Fawzia τον Ιούλιο.
Συμμετείχε σε μεταγενέστερες προσπάθειες να πιέσει τις ισραηλινές Αρχές για να δράσουν για την απελευθέρωσή της.
Λόγω αυτής της εμπλοκής, η οικογένεια Σίντο αποφάσισε να παραχωρήσει την πρώτη ηχογραφημένη συνέντευξη της απελευθερωμένης Fawzia στον Ντάνκαν.
Μέρη της συνέντευξης δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα The Sun, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή την εβδομάδα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα σκλαβωμένα παιδιά Γιαζίντι
Περιέχει νέες λεπτομέρειες της ιστορίας της, οι οποίες είναι εξαιρετικά κατατοπιστικές τόσο για την προσωπική κατάσταση της Fawzia, όσο και γενικότερα για τις εμπειρίες των παιδιών Γιαζίντι που σκλαβώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.
Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο τόνος της Fawzia Sido είναι ήρεμος και πραγματικός.
Αναφέρει, ωστόσο, λεπτομέρειες μιας συνάντησης με ένα κακό σχεδόν πέρα από την ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού να επεξεργαστεί.
Σε ορισμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ντάνκαν, πρώην στρατιώτης και βετεράνος σε περισσότερους από έναν πολέμους, είναι σχεδόν ανίκανος να συνεχίσει.
Η Fawzia παραμένει ήρεμη καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και ενίοτε σταματά για να μοιραστεί αστεία με μέλη της οικογένειάς της.
Η FAWZIA SIDO, εννέα ετών, συνελήφθη με δύο από τους αδελφούς της από το Ισλαμικό Κράτος το καλοκαίρι του 2014.
Μετά τη σύλληψή τους, αυτή και ένας από τους αδελφούς της, ο Fawaz, αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε μια αναγκαστική πορεία από το Σιντζάρ στην Ταλ Αφάρ, εκείνη την εποχή υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Το ταξίδι διήρκεσε τρεις ή τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Γιαζίντι δεν έλαβαν φαγητό από τους απαγωγείς τους.
Τάισαν τους Γιαζίντι ανθρώπινα μωρά
Κατά την άφιξη στην Ταλ Αφάρ, σύμφωνα με τον Fawzia, «Μας είπαν ότι θα μας έδιναν φαγητό.
»Έφτιαχναν ρύζι και μας έδιναν κρέας να φάμε με αυτό.
»Το κρέας είχε μια περίεργη γεύση και κάποιοι από εμάς είχαν πόνους στο στομάχι μετά.
»Όταν τελειώσαμε, μας είπαν ότι αυτό ήταν το κρέας μωρών Γιαζίντι.
»Μας έδειξαν φωτογραφίες αποκεφαλισμένων μωρών και είπαν “αυτά είναι τα παιδιά που έφαγες τώρα”.
»Μια γυναίκα υπέστη καρδιακή ανεπάρκεια και πέθανε λίγο μετά.
»Οι μητέρες αυτών των μωρών ήταν επίσης εκεί.
»Μια μητέρα αναγνώρισε το μωρό της από τα χέρια του».
«Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν φταίμε εμείς. Μας ανάγκασαν.
»Αλλά είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις ότι συνέβη. Αλλά δεν ήταν στο χέρι μας».
Η κατηγορία ότι το Ισλαμικό Κράτος τάιζε ανθρώπινο κρέας σε αιχμαλώτους Γιαζίντι έχει διατυπωθεί στο παρελθόν, αν και αυτό δεν έγινε ποτέ ένα από τα ευρέως γνωστά στοιχεία της ιστορίας του ISIS στη Δύση.
Ίσως ο ανθρώπινος νους απλώς και ενστικτωδώς αποσύρεται από μια τέτοια εξαχρείωση, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται.
Η Vian Dakhil, μια Γιαζίντι μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου, ήταν η πρώτη που αποκάλυψε λεπτομέρειες αυτής της πρακτικής από το ISIS, το 2017.
Η Dakhil ανέφερε μια μαρτυρία που είχε συλλέξει παρόμοια στις λεπτομέρειες με αυτή που έδωσε η Fawzia Sido.
Η Dakhil αποκάλυψε αυτές τις λεπτομέρειες σε μια συνέντευξη που έδωσε στο αιγυπτιακό κανάλι «Extra News».
Μετά την Ταλ Αφάρ, η ιστορία της Fawzia μοιάζει περισσότερο με τις γνωστές λεπτομέρειες των εμπειριών των κοριτσιών Γιαζίντι στα χέρια του ISIS.
Κρατήθηκε για εννέα μήνες σε μια υπόγεια «φυλακή» μαζί με περίπου 200 άλλες γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι.
Μερικά από τα παιδιά που κρατούνταν εκεί πέθαναν από την κατανάλωση μολυσμένου νερού, λέει στον Ντάνκαν.
Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, δεν είχε καμία επαφή με τους τζιχαντιστές απαγωγείς της, εκτός από το ότι θυμάται ότι, κατά καιρούς, έρχονταν και έπαιρναν μεγαλύτερα κορίτσια που προφανώς έβρισκαν ελκυστικά.
Μετά από εννέα μήνες, την πήγαν σε ένα κτίριο που θυμάται ότι θύμιζε σχολείο.
Από εκεί, αυτή και άλλα τέσσερα κορίτσια Γιαζίντι αγοράστηκαν από έναν άνδρα που ονομαζόταν Abu Mohammed al-Idnani.
Στη συνέχεια, τα κορίτσια εξισλαμίστηκαν με τη βία. Ξυλοκοπούσαν όποιον αρνιόταν να υπακούσει.
Η Fawzia δόθηκε σε έναν άνδρα που τη βίασε για πρώτη φορά όταν ήταν 10 ετών.
Θυμάται ότι την πούλησαν πέντε φορές, «σε έναν Σύρο, έναν Σαουδάραβα, έναν άλλο Σύρο» και τελικά στον τζιχαντιστή της Γάζας που «την παντρεύτηκε».
Τον ήξερε με το ονοματεπώνυμο του Abu Amar al-Makdisi.
Το «Makdisi» είναι ο γενικά προτιμώμενος όρος μεταξύ των τζιχαντιστών για έναν Παλαιστίνιο Άραβα Μουσουλμάνο.
Σχετίζεται, φυσικά, με τον ισλαμικό όρο για την Ιερουσαλήμ «Bayt al-Makdis».
Ωστόσο, ο «σύζυγος» της Fawzia ήταν από τη Γάζα, όχι από την Ιερουσαλήμ.
Η Fawzia φαίνεται ότι ήταν 15 ή 16 ετών όταν παντρεύτηκε τον τζιχαντιστή της Γάζας.
Ως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων βιασμών, γέννησε και δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.
Σε αντίθεση με προηγούμενα ρεπορτάζ, ο Abu Amar al-Makdisi δεν σκοτώθηκε στην τελευταία μάχη του Ισλαμικού Κράτους στη Μπαγκούζ στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, το 2019.
Αντιθέτως, συνελήφθη από τις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού και φυλακίστηκε σε μια από τις φυλακές στη Συρία από ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Η Fawzia και τα παιδιά της μεταφέρθηκαν στον ελεγχόμενο στρατόπεδο φυλακών των SDF για οικογένειες του ISIS στην Αλ Χολ.
Από εκεί, τζιχαντιστές τους μετέφεραν με μια απόδραση στην επαρχία Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους ισλαμιστές και από την Τουρκία.
Αυτή και τα παιδιά της μεταφέρθηκαν στη συνέχεια μέσω μιας σήραγγας από την Ιντλίμπ στην Τουρκία.
Εκεί, το δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους της εξέδωσε ένα πλαστό ιορδανικό διαβατήριο και αυτή και τα παιδιά μεταφέρθηκαν από την οικογένεια του «συζύγου» της στο Κάιρο και στη συνέχεια στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Στη Γάζα, η Fawzia κρατήθηκε ως ένα είδος οικιακής σκλάβας από την οικογένεια του «συζύγου» της.
Σε κάποια φάση φαίνεται να έχει «παντρευτεί» με έναν από τους αδελφούς του, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Για ένα διάστημα, έμενε με άλλες νεαρές γυναίκες στο νοσοκομείο Shuhada al-Aqsa στο Deir el-Balah, στην κεντρική Γάζα, μια εγκατάσταση που ελέγχεται από ένοπλους άνδρες της Χαμάς, σύμφωνα με τη μαρτυρία της.
Τελικά διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στις αρχές Οκτωβρίου και επέστρεψε στην οικογένειά της στο Ιράκ.
Τα παιδιά της παραμένουν με την οικογένεια του Makdisi στη Γάζα, όπου μεγαλώνουν ως Άραβες Μουσουλμάνοι.
Η Fawzia ολοκληρώνει τη μαρτυρία της με απλά και ξεκάθαρα λόγια:
«Μέχρι να επιστρέψω στο Ιράκ, ήμουν όλη την ώρα “σαμπάγια”, επίσης στη Γάζα».
Το «Sabaya» είναι ένας αραβικός όρος που αναφέρεται σε μια νεαρή γυναίκα που κρατείται αιχμάλωτη και υφίσταται σεξουαλική εκμετάλλευση, δηλαδή μια «ερωτική σκλάβα».
Πηγές: Jerusalem Post, NDTV, Wikipedia
Η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος
Η φράση «η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος» ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου κοντά στο τέλος του πολέμου της Γάζας το 2014.
Η σύγκριση τότε επικρίθηκε και χλευάστηκε από ορισμένους Ισραηλινούς δημοσιογράφους.
Ο Νεγιανιάχου το επανέλαβε λέγοντας, «Η Χαμάς είναι το ISIS και το ISIS είναι η Χαμάς», σε μια ομιλία του 2014 στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Αίγυπτος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι βοήθησε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Σινά.
Ο Ισραηλινός Υποστράτηγος Ιώβ «Πόλυ» Μορντεχάι κατηγόρησε τη Γάζα ότι βοηθά το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) παρέχοντας ιατρική περίθαλψη σε τζιχαντιστές που τραυματίστηκαν στις μάχες με τον αιγυπτιακό στρατό στο Σινά.
Το 2016, ο Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας είπε ότι ήταν «επικίνδυνο» να συγχέουμε τη Χαμάς με το ISIS.
Τις πρώτες ημέρες της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2023, η The Jerusalem Post ανέφερε ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε:
«Είναι άγριοι. Η Χαμάς είναι ISIS», το άρθρο τόνισε στη συνέχεια κάποιες ομοιότητες που εντόπισε ο Δρ. Χαρέλ Χορέβ (από το Moshe Dayan Center for Middle Eastern Studies στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ).
Ο Χορέβ συνέκρινε τους σκλάβους Γιαζίντι του ISIS με τους ομήρους που πήρε η Χαμάς και οι σύμμαχοί της και ήθελε να ανταλλάξει με όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους πολέμου, ενώ κρατούσε μερικούς ομήρους για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποτρέψει τα ισραηλινά χτυπήματα σχετικά με τους ηγέτες της Χαμάς.
Η διάσωση
Στις 3 Οκτωβρίου 2024, δημοσιεύματα επιβεβαίωσαν την απελευθέρωση της Fawzia από τη Γάζα.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι είχαν συνεργαστεί με τις Αρχές των ΗΠΑ για περαιτέρω βοήθεια.
Μια έκθεση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) ανέφερε ότι η επιχείρηση περιελάμβανε συντονισμό μεταξύ των IDF, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και άλλων μελών της διεθνούς κοινότητας.
Η Fawzia εισήλθε στο Ισραήλ μέσω της συνοριακής διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, όπου έλαβε την απαραίτητη τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Στη συνέχεια με συνοδεία Αμερικανών αξιωματούχων πέρασε στην Ιορδανία μέσω της συνοριακής διέλευσης Αλλένμπυ.
Η Fawzia έφτασε στη Βαγδάτη το πρωί της 2ας Οκτωβρίου και συνοδεύτηκε από Ιρακινούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών στη Μοσούλη, όπου ενώθηκε ξανά με τη μητέρα της και την υπόλοιπη οικογένειά της που επέζησε.
Μετά τη διάσωσή της, ο ταξίαρχος Ελάντ Γκορέν, ο οποίος επιβλέπει τις ισραηλινές ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, παρατήρησε ότι η Fawzia φαινόταν να είναι «λίγο πολύ» καλά σωματικά καλά αλλά «δεν ήταν σε καλή ψυχική κατάσταση» μετά από χρόνια κακοποίησης.
Παρόμοια αναφορά δόθηκε από τον Σιλγουάν Σιντζάρι, έναν αξιωματούχο από το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η επιστροφή της Fawzia στους γονείς και τα αδέρφια της ανακοινώθηκε ξεχωριστά από το Ισραήλ και το Ιράκ.
Η νεαρή γυναίκα είναι μέλος της αρχαίας θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι που βρίσκεται κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία.
Σκοτώθηκαν περισσότερα από 5.000 μέλη της μειονότητας και χιλιάδες άλλα απήχθησαν σε μια επιδρομή του Ισλαμικού Κράτους το 2014 στη γη τους, στο βορειοδυτικό Ιράκ, που ο ΟΗΕ είπε ότι συνιστά γενοκτονία.
Οι Γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη ομάδα που προέρχεται από το βόρειο Ιράκ.
Περισσότεροι από 6.000 Γιαζίντι αιχμαλωτίστηκαν από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους από την πατρίδα τους στην περιοχή Σιντζάρ στο Ιράκ το 2014, με πολλές από τις γυναίκες και τα κορίτσια να πωλούνται για σεξουαλική σκλαβιά και τα αγόρια να διδάσκονται στην τζιχαντιστική ιδεολογία και να εκπαιδεύονται ως παιδιά στρατιώτες και να μεταφέρονται πέρα από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Συρίας.
Κατά τη διάρκεια των ετών, περισσότεροι από 3.500 έχουν διασωθεί ή απελευθερωθεί, σύμφωνα με τις ιρακινές Αρχές, ενώ περίπου 2.600 εξακολουθούν να αγνοούνται.
Πολλοί από τους σκλαβωμένους θεωρούνται νεκροί, αλλά οι Γιαζίντι ακτιβιστές λένε ότι πιστεύουν ότι εκατοντάδες είναι ακόμα ζωντανοί.
Ο πρέσβης Ντέιβιντ Σαράνγκα, Διευθυντής του Γραφείου Ψηφιακής Διπλωματίας του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε την απελευθέρωσή της, λέγοντας:
«Για χρόνια κρατούνταν αιχμάλωτη από ένα Παλαιστίνιο μέλος της Χαμάς-ISIS.
»Η ιστορία της είναι μια υπενθύμιση της βαρβαρότητας που αντιμετώπισαν τα παιδιά Γιαζίντι, χωρίς επιλογή».
Fawzia, a Yazidi girl kidnapped by ISIS from Iraq and brought to Gaza at just 11 years old, has finally been rescued by the Israeli security forces.
For years, she was held captive by a Palestinian Hamas-ISIS member.
She has now been reunited with her family. Her story is a… pic.twitter.com/nkVotqYdov
— David Saranga (@DavidSaranga) October 3, 2024