Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτός είναι ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός και ίσως διάδοχος του Γιαχία – Ένα τέρας που τρέμουν οι Παλαιστίνιοι

Αυτός είναι ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφός και ίσως διάδοχος του Γιαχία – Ένα τέρας που τρέμουν οι Παλαιστίνιοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γιαχία Σινουάρ, Ισλαμιστές, Λωρίδα της Γάζας, Μοχάμεντ Σινουάρ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Τον Δεκέμβριο, ένα σύντομο βίντεο μέσα από μια μεγάλη σήραγγα μήκους 4 χιλιομέτρων αποκάλυψε, για πρώτη φορά, την εικόνα μιας από τις πιο καταζητούμενες προσωπικότητες της Γάζας: τον Μοχάμεντ Σινουάρ, τον μικρότερο αδερφό του σκοτωμένου ηγέτη της Χαμάς. Γιαχία Σινουάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ επιβαίνει σε αυτοκίνητο που κινείται μέσα στη μεγάλη υπόγεια σήραγγα, κάτω από τη Γάζα.

Προσέξετε: Η Χαμάς είχε τη δυνατότητα να κατασκευάζει υπόγειους αυτοκινητοδρόμους στη Γάζα.

Για να μην έχετε την εντύπωση ότι οι σήραγγες της Χαμάς είναι τίποτα λαγούμια.

Από τον θάνατο των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ίσα, ο Μοχάμεντ Σινουάρ έχει αναδειχθεί ως ο ντε φάκτο δεύτερος στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα, ωθούμενος από την αταλάντευτη υποστήριξη του αδελφού του.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, 49 ετών, γεννήθηκε στο Χαν Γιουνίς και ήταν από τους πρώτους νεοσύλλεκτους στη Χαμάς, συμμετέχοντας σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα.

Φυλακίστηκε στο Ισραήλ για εννέα μήνες και αργότερα πέρασε τρία χρόνια σε φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής, δραπετεύοντας το 2000.

Πηγή από τη Γάζα σημείωσε ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ μεγάλωσε κάτω από την ιδεολογική επιρροή του συνιδρυτή της Χαμάς, Αμπντ αλ Αζίζ αλ Ραντίσι.

Οι αδελφοί Σινουάρ μοιράζονταν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένου να τους αποκαλούν κατά αραβική συνήθεια με το όνομα του πρώτου γιου τους, εν προκειμένω «Αμπού Ιμπραήμ», δηλαδή «πατέρας του Ιμπραήμ», επειδή και οι δύο ονόμασαν τους δύο πρώτους από τους γιους τους Ιμπραήμ. Άρα, ο κάθε Σινουάρ αποκαλούνταν και Αμπού Ιμπραήμ, δηλαδή πατέρας του Ιμπραήμ.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ ήταν απόλυτα έμπιστος του Γιαχία, ένας από τους λίγους που γνώριζαν πού βρισκόταν ο αδελφός του κατά τη διάρκεια του σχεδόν ενός έτους πολέμου.

Οι οικογενειακοί του δεσμοί του παρείχαν μια ομαλή πορεία προς την κορυφή της Χαμάς, χωρίς υποψίες από το εσωτερικό της οργάνωσης για απιστία.

Ο ρόλος του Μοχάμεντ Σινουάρ αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τη Χαμάς το 2005, όταν η τζιχαντιστική οργάνωση εγκατέλειψε την παραδοσιακή της μυστικότητα και αποκάλυψε τις ταυτότητες επτά οπλαρχηγών της που είχαν ηγηθεί επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών και δυνάμεων του Ισραηλινού Στρατού.

Ο Σινουάρ ονομάστηκε μεταξύ αυτών ως διοικητής της «Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις».

Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ φέρεται να έκανε τρεις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του: α) με πυρά ελεύθερου σκοπευτή, β) διπλή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του και γ) εκρηκτικό μηχανισμό στον τοίχο του σπιτιού του, τον οποίο αποκάλυψε.

Μία από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του Σινουάρ ήταν η ενορχήστρωση της απαγωγής του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006, ένα γεγονός που τελικά οδήγησε στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, με την οποία αφέθηκε ελεύθερος κι ο αδελφός του Γιαχία.

Την εποχή της απαγωγής, ο Μοχάμεντ Σινουάρ υπηρέτησε ως διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς, βάζοντας ως όρο την απελευθέρωση του Σαλίτ με την απελευθέρωση του αδελφού του Γιαχία, ο οποίος αργότερα θα ηγούνταν της Χαμάς μέχρι το θάνατό του.

«Ο Μοχάμεντ έγινε σημαντικός παίκτης στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

»Όταν ο Γιαχία Σινουάρ βρισκόταν στην ισραηλινή φυλακή, πίστευε ότι ο Μοχάμεντ είχε τον έλεγχο του Σαλίτ.

»Σήμερα, είναι σαφές ότι η θέση του Μοχάμεντ στη στρατιωτική πτέρυγα αυξήθηκε λόγω της γειτνίασής του με τον Γιαχία – ο οποίος πίστευε σε συγκεκριμένα άτομα», είπε ο Δρ Γιουβάλ Μπίτον, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών στη σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ, ο οποίος γνώριζε καλά τον Γιαχία.

«Ο Γιαχία δεν κοίταζε τις ικανότητες, κοίταζε την πίστη [αφοσίωση], και αυτό ήταν που οδήγησε την άνοδο του Μοχάμεντ στη Χαμάς».

Ο Μπίτον εξήγησε ότι ο Γιαχία Σινουάρ πιθανότατα επιδίωξε να εδραιώσει την εξουσία περιβάλλοντας τον εαυτό του με αξιόπιστα πρόσωπα στην ηγεσία του, ώστε να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς αντίθεση.

«Καθώς πλησιάζαμε τη συμφωνία (για την ανταλλαγή του) Σαλίτ, οι αδελφοί Σινουάρ αντιτάχθηκαν – παρόλο που το όνομα του Γιαχία ήταν στην κορυφή της λίστας ανταλλαγής.

»Ο Γιαχία πίεσε τον Μοχάμεντ να πείσει την ηγεσία να απορρίψει τη συμφωνία, αλλά ο Σαλέχ αλ Αρούρι και ο Χαλέντ Μασάλ την υποστήριξαν και τελικά απέρριψαν τους Σινουάρ», είπε ο Μπίτον, αναφερόμενος σε μια ιστορική στιγμή που οδήγησε στην τελική ηγεσία του Γιαχία στη Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε.

Το Ισραήλ έχει κάνει επανειλημμένες απόπειρες κατά της ζωής του Μοχάμεντ Σινουάρ όλα αυτά τα χρόνια.

Το σπίτι του βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Pillar of Defense το 2012 και ξανά στην Επιχείρηση Protective Edge το 2014, αν και δεν ήταν εκεί.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ είχε σκοτωθεί, με εικόνες να ισχυρίζονται ότι δείχνουν το νεκρό σώμα του.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντ Σινουάρ παρέμεινε άπιαστος. Ωστόσο, το όνομά του έσβησε από τη δημόσια θέα μέχρι τον Μάιο του 2022.

Το Al Jazeera ανέφερε ότι δεν είχε παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του τον Ιανουάριο του 2022, με αποτέλεσμα ορισμένα Μέσα ενημέρωσης να τον αναφέρουν ως «αυτόν που επέστρεψε από τους νεκρούς».

Τον Μάιο του 2022, ο Μοχάμεντ Σινουάρ επανεμφανίστηκε σε μια σύντομη συνέντευξη 30 δευτερολέπτων στο Al Jazeera, εμφανιζόμενος ως σιλουέτα – μια τεχνική που χρησιμοποιούσε για χρόνια ο Μοχάμεντ Ντεΐφ.

«Όταν εκπέμπουμε προειδοποιήσεις στην κατοχή ή στέλνουμε ένα μήνυμα, εννοούμε κάθε λέξη και κάθε γράμμα έχει βάρος και αντίκτυπο στο πεδίο», είπε ο Σινουάρ.

«Έχουν γίνει ακριβείς και εστιασμένες προσπάθειες για να εδραιωθεί αυτό, και έχουν τεθεί σημαντικές εξισώσεις.

»Όταν το λέμε αυτό, ξέρουμε πώς να εντοπίσουμε τα μαλακά σημεία της κατοχής και πώς να τα πιέσουμε.

»Καταφέραμε να θέσουμε σημαντικές εξισώσεις και τον εχθρό υπολογίζει ανάλογα τις ενέργειές του».

«Οι άνθρωποι κοιτούσαν το έδαφος όταν περνούσε από μπροστά τους»

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, που συχνά αναφέρεται ως «ο άνθρωπος που επέστρεψε από τους νεκρούς», έχει ενσταλάξει τον φόβο στον πληθυσμό της Γάζας σε πολλές περιπτώσεις.

Γνωστός για τη χαρισματική αλλά σκληρή και εκφοβιστική προσωπικότητά του, ο Σινουάρ προκαλεί σεβασμό αλλά και τρόμο.

«Τον φοβούνται ως άνθρωπο ικανό να σκοτώσει χωρίς δισταγμό.

»Αυτή η οικογένεια είναι γνωστή για την καυτή ιδιοσυγκρασία της και ο Μοχάμεντ, συγκεκριμένα, είναι μια τρομακτική φιγούρα», είπε μια πηγή στη Γάζα.

Μετά την απελευθέρωση του Γιαχία

Ο Γιαχία απελευθερώθηκε από τις ισραηλινές φυλακές με τη συμφωνία Σαλίτ το 2011 και η επιρροή του Μοχάμεντ αυξήθηκε.

«Ο Γιαχία καταλάβαινε μόνο τη δύναμη, και αυτή είναι και η κληρονομιά του στον Μοχάμεντ.

»Συμμετείχε σε πολλές εκτελέσεις συνεργατών του, καθώς και σε βίαιες ανακρίσεις και βασανιστήρια στις φυλακές της Χαμάς», πρόσθεσε η πηγή, περιγράφοντας τον ρόλο των αδελφών Σινουάρ στις εσωτερικές εκκαθαρίσεις πριν από τον τρέχοντα πόλεμο.

«Όταν ο Μοχάμεντ επιπλήττει κάποιον, παραλύει από φόβο.

»Κανείς στη Γάζα δεν τολμά να διασταυρώσει το βλέμμα του μαζί του».

Η πηγή σημείωσε ότι οι άνθρωποι ήταν τόσο τρομοκρατημένοι με τον Μοχάμεντ Σινουάρ που απέφευγαν την οπτική επαφή μαζί του.

«Οι άνθρωποι κοιτούσαν το έδαφος όταν περνούσε, φοβούμενοι πώς θα μπορούσε να παρερμηνεύσει έστω και μια ματιά».

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ κατηγορείται επίσης για επίβλεψη σκληρών βασανιστηρίων στις φυλακές της Χαμάς, μαζί με τον αδελφό του Γιαχία.

Μια υπόθεση υψηλού προφίλ αφορούσε τον πρώην διοικητή της Χαμάς της Ταξιαρχίας Ζεϊτούν, Μοχάμεντ Σετάουι, ο οποίος εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 για ηθικά αδικήματα.

Ο Σετάουι φέρεται να θεωρήθηκε ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ, παρέχοντας πιθανώς πληροφορίες που οδήγησαν σε απόπειρα δολοφονίας του Μοχάμεντ Ντέιφ.

Μια άλλη εκδοχή των γεγονότων, που παρουσιάστηκε από διαφορετικό στέλεχος της Χαμάς, υποδηλώνει ότι ο Σετάουι εκτελέστηκε αφού επέκρινε τον Γιαχία Σινουάρ σε μια έκθεση ασφαλείας για επιχειρησιακά λάθη που οδήγησαν στο θάνατο των ηγετών της Χαμάς.

Ο Σετάουι αργότερα κατηγορήθηκε ότι είχε ερωτικές σχέσεις με τις χήρες των σκοτωμένων.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Σετάουι εκτελέστηκε υπό τις εντολές των αδελφών Σινουάρ μετά από βάναυσα βασανιστήρια.

Μέσα στο μέγα-τούνελ της Χαμάς

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ έπαιξε βασικό ρόλο στην ενορχήστρωση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθιστώντας τον μια από τις πιο καταζητούμενες φιγούρες στη Γάζα.

Θεωρούμενος ένας από τους αρχιτέκτονες της σφαγής, ο M. Σινουάρ πιθανότατα διαδέχθηκε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, ακονίζοντας περαιτέρω τον στόχο στην πλάτη του.

Τον Δεκέμβριο, δύο μήνες μετά τον πόλεμο, οι IDF κυκλοφόρησαν σπάνια πλάνα που δείχνουν τον Συνουάρ να ταξιδεύει με ένα τζιπ με σωματοφύλακες μέσω ενός τεράστιου δικτύου τούνελ, απέχοντας μόλις εκατοντάδες μέτρα από την ισραηλινή κοινότητα Netiv HaAsara και τη διάβαση Erez.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λάμβανε μια ενημέρωση από μια ομάδα μηχανικών και εκσκαφέων σήραγγας, που τον έφεραν από την Χαν Γιονίς για το φιλόδοξο έργο της σήραγγας και περιηγήθηκε υπόγεια για να επιθεωρήσει.

Σε απάντηση, ο Ισραηλινός Στρατός μοίρασε φυλλάδια στη Γάζα, προσφέροντας ανταμοιβή 300.000 $ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Σινουάρ – 100.000 $ λιγότερα από την επικήρυξη για τον αδελφό του Γιαχία.

Το φυλλάδιο περιείχε επίσης τον Ράφα Σαλαμά, τον διοικητή της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις, και τον Μοχάμεντ Ντέιφ, που σκοτώθηκαν και οι δύο σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον Ιούλιο.

Ο Σαλαμά είχε 200.000 δολάρια στο κεφάλι του, ενώ του Ντέιφ ήταν 100.000 δολάρια.

Τον Φεβρουάριο, οι δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού εισέβαλαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το γραφείο του Μοχάμεντ Σινουάρ στη θέση Αλ-Καντισίγια στο Χαν Γιουνίς.

Η τρέχουσα κατάσταση του Μοχάμεντ Σινουάρ παραμένει ασαφής.

Ενώ ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρζι Χαλέβι δεν τον κατονόμασε μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, ο υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ τον ξεχώρισε δημοσίως, μαζί με τον αδερφό του Γιαχία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον διάδρομο Netzarim στην κεντρική Γάζα τον περασμένο μήνα.

«Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φτάσουμε στον Μοχάμεντ Σινουάρ, καθώς και στον Γιαχία Σινουάρ.

»Θα φτάσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αυτούς τους καταραμένους τρομοκράτες», δήλωσε ο Γκάλαντ.

«Για όποιον πιστεύει το αντίθετο, κοιτάξτε τον Μαρουάν Ίσα και τον Μοχάμεντ Ντέιφ.

»Νόμιζαν ότι ήταν ανίκητοι και δεν είναι πια μαζί μας.

»Έκαναν το λάθος τους, και θα κάνει κι αυτός το δικό του.

»Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας».

Σχετικά άρθρα