Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι αγωνιώδεις τελευταίες στιγμές του Γιαχία Σινουάρ – Προσπάθησε να καταρρίψει drone των IDF με ραβδί πριν καταρρεύσει το κτίριο

Οι αγωνιώδεις τελευταίες στιγμές του Γιαχία Σινουάρ – Προσπάθησε να καταρρίψει drone των IDF με ραβδί πριν καταρρεύσει το κτίριο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γιαχία Σινουάρ, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Οι στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) εντόπισαν τρεις τρομοκράτες τζιχαντιστές στη Ράφα. Άνοιξαν πυρ και ο ηγέτης της Χαμάς κατέφυγε σε κοντινό κτίριο και κρύφτηκε στον δεύτερο όροφο. Το πτώμα του βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εξονυχιστικών ερευνών την επόμενη μέρα. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης των Bislach τραυματίστηκε βαριά στη μάχη.

Η τυχαία μάχη που οδήγησε στον σκοτωμό του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, την Τετάρτη 16/10, ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Ισραηλινού Στρατού να εντοπίσει και να καταστρέψει σήραγγες των τζιχαντιστών στη Ράφα.

Ο Σινουάρ σκοτώθηκε όταν το κτίριο στο οποίο βρισκόταν κατέρρευσε πάνω του, καθώς και θραύσματα από δύο τύπους πυρομαχικών: ένα βλήμα αρμάτων μάχης Merkava Mark 4 που εκτοξεύτηκε από την 460η Ταξιαρχία και έναν πύραυλο Matador που κατασκευάστηκε από τον ισραηλινό αμυντικό εργολάβο Rafael Advanced Defense Systems.

Το πτώμα του Σινουάρ ανάμεσα σε χαλάσματα.450ου Τάγματος εντόπισε μια ύποπτη φιγούρα να μπαίνει και να βγαίνει από ένα κτίριο.

Ανέφερε την κίνηση στον διοικητή του, ο οποίος διέταξε πυρ.

Στις 3 μ.μ., δυνάμεις των IDF, χρησιμοποιώντας drone, αναγνώρισαν τρεις φιγούρες που έφευγαν από το κτίριο, προσπαθώντας να μετακινηθούν από σπίτι σε σπίτι.

Δύο φιγούρες ήταν καλυμμένες με κουβέρτες και περπατούσαν μπροστά από τον Σινουάρ για να ανοίξουν το δρόμο.

Ο διοικητής του 450 τάγματος άνοιξε πυρ κατά της ομάδας, με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν.

Δύο τρομοκράτες διέφυγαν σε ένα κτίριο και ο Σινουάρ σε ένα άλλο.

Ο Σινουάρ ανέβηκε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν εκτοξεύοντας ένα βλήμα άρματος εναντίον του.

Καθώς η μονάδα της Σχολής Διοικητών Πεζικού του Ισραηλινού Στρατού (Μπίσλαχ) άρχισε να ερευνά εκκαθαριστικά το κτίριο, τους έριξαν δύο χειροβομβίδες—η μία εξερράγη, η άλλη όχι.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες αποσύρθηκαν και έστειλαν ένα drone, το οποίο εντόπισε μια τραυματισμένη φιγούρα, με καλυμμένο το πρόσωπο να κάθεται σε ένα δωμάτιο, που προσπάθησε να χτυπήσει το drone με ένα ραβδί για να το… ρίξει.

Η επόμενη εκκαθαριστική επιχείρηση στο εσωτερικό του κτιρίου έγινε τα ξημερώματα, όταν τα στρατεύματα ανακάλυψαν ένα πτώμα με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, που οδήγησε στη διαδικασία αναγνώρισης, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

«Γνωρίζαμε την εκτιμώμενη τοποθεσία του Σινουάρ για λίγο, παρά το υψηλό επίπεδο μυστικότητας που διατηρούσε η Χαμάς γύρω του», δήλωσε ένας αξιωματούχος των IDF.

«Ξέραμε ότι βρισκόταν στη Ράφα και επικεντρωθήκαμε στο να αποκαλύψουμε την υπόγεια υποδομή εκεί για να τον βρούμε».

Οι IDF αποκάλυψαν επίσης ότι «πριν από μερικές εβδομάδες, σε μια παρόμοια υπόγεια επιχείρηση, ανακαλύψαμε ένα δωμάτιο με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Σινουάρ βρισκόταν στο ίδιο συγκρότημα».

«Η Χαμάς συνέχισε να λειτουργεί ακόμη και όταν ο Σινουάρ ήταν εκτός επαφής», σημείωσε ο αξιωματούχος του στρατού.

Η Χαμάς έχει κι άλλα στελέχη

«Υπάρχουν και άλλα ανώτερα στελέχη στη Χαμάς και έχουν μια δομημένη αλυσίδα διοίκησης.

»Υπάρχει η Χαμάς στο εξωτερικό και ο αδελφός του Σινουάρ, ο Μοχάμεντ».

Τραυματίστηκε ο Ισραηλινός διοικητής

Ο διοικητής των «Μπίσλαχ» που ηγήθηκε της επιδρομής και αναγνώρισε τον Σινουάρ τραυματίστηκε στην αρχή του πολέμου όταν συμμετείχε στη μάχη στα σύνορα της Γάζας, χάνοντας στρατιώτες στην ίδια μάχη.

Τραυματίστηκε Ισραηλινός Δρούζος στρατιώτης

Κατά τη διάρκεια της μάχης της Τετάρτης 16/10 που οδήγησε στο θάνατο του Σινουάρ, ένας στρατιώτης από το 450ο τάγμα τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά των δύο τρομοκρατών που διέφυγαν σε ένα κοντινό κτίριο.

Ο τραυματίας στρατιώτης, κάτοικος ενός χωριού των Δρούζων στο βόρειο Ισραήλ, μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα στην Μπερ Σεβά, όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην εντατική.

Η κατάστασή του είναι σταθερή, με τραύμα από πυροβολισμό στο άνω μέρος του σώματος.

Ο πατέρας του είπε ότι οι διοικητές του στρατιώτη είχαν ενημερώσει την οικογένεια για τα γεγονότα.

«Ο γιος μου ήταν ο πρώτος που συμμετείχε και του επιτέθηκαν. Αργότερα χτυπήθηκε από μια σφαίρα.

»Δεν μιλάει ακόμα, αλλά επικοινωνεί μαζί μας χρησιμοποιώντας τα χέρια του», είπε.

Ο θείος του στρατιώτη τον αποκάλεσε «ήρωα του Ισραήλ» και είπε: «Ένα χρόνο κυνηγούσαν τον Σινουάρ και τώρα τον έχουν».

Τον σκότωσαν στη Ράφα

Την Πέμπτη 17/10 οι IDF επιβεβαίωσαν επίσημα τη εξόντωση του Σινουάρ στη συνοικία Τελ Σουλτάν της Ράφα.

«Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, υπεύθυνος για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, εξοντώθηκε», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση.

«Ο Σινουάρ ενορχήστρωσε και εκτέλεσε τη θανατηφόρα επίθεση και προώθησε τη δολοφονική του ιδεολογία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και εκ των προτέρων, καθιστώντας τον υπεύθυνο για τη δολοφονία και την απαγωγή πολλών Ισραηλινών».

Οι IDF και η Shin Bet (Ισραηλινή Ασφάλεια) τόνισαν ότι, ο Σινουάρ σκοτώθηκε μετά από ένα χρόνο κρυφτού ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, τόσο πάνω από το έδαφος όσο και υπόγεια στις σήραγγες της Χαμάς, ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες περιόρισε την κίνηση του, πράγμα που οδήγησε στην εξάλειψή του.

Σε ηχογραφημένη δήλωση μετά τη δολοφονία του Σινουάρ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε:

«Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη χειρότερη σφαγή στην ιστορία του λαού μας από το Ολοκαύτωμα έχει σκοτωθεί.

»Έχουμε καθαρίσει μαζί του.

»Το κακό δέχτηκε ένα σκληρό πλήγμα, αλλά η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Γάζας και στους τρομοκράτες που κρατούσαν ομήρους, πρόσθεσε:

«Ο Σινουάρ κατέστρεψε τις ζωές σας.

»Σας είπε ότι ήταν λιοντάρι, αλλά στην πραγματικότητα, κρύφτηκε σε ένα σκοτεινό άντρο – και σκοτώθηκε ενώ έφευγε πανικόβλητος από τους στρατιώτες μας.

»Η εξάλειψη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πτώση της βασιλείας του κακού της Χαμάς».

Δείτε σε βίντεο τις τελευταίες στιγμές του Παλαιστίνιου τζιχαντιστή ηγέτη:

Σχετικά άρθρα