Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός – Ακολουθεί μια ματιά στις διεθνείς αντιδράσεις

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός – Ακολουθεί μια ματιά στις διεθνείς αντιδράσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανναλένα Μπέρμποκ, Βρετανία, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Γαλλία, Γερμανία, Γιαχία Σινουάρ, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ζοζέπ Μπορέλ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλαμιστές, Ιταλία, Καναδάς, Κιρ Στάρμερ, Λωρίδα της Γάζας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζάστιν Τριντό, Τζιχαντιστές, Τζο Μπάιντεν, Τζόρτζια Μελόνι, Χαμάς,

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείται από το Ισραήλ ως ο κύριος εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο στη Γάζα, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πολλοί ηγέτες στη Δύση εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο θάνατός του σηματοδοτεί την έναρξη του τέλους του πολέμου στη Γάζα και θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία για την απελευθέρωση των περισσότερων από 100 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

Ακολουθεί μια ματιά στη διεθνή αντίδραση:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και επαίνεσε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για την «εξαιρετική δουλειά», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η δολοφονία του ηγέτη των τζιχαντιστών ήταν μια «καλή μέρα για το Ισραήλ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε τον Σινουάρ «τον εγκέφαλο πίσω από την πιο θανατηφόρα ημέρα στην εβραϊκή ιστορία μετά το Ολοκαύτωμα» και είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θα θρηνήσει τον θάνατό του».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες αυτών των θυμάτων».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις βάρβαρες πράξεις της 7ης Οκτωβρίου.

»Σήμερα, σκέφτομαι με συγκίνηση τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων 48 συμπατριωτών μας, και των αγαπημένων τους προσώπων.

»Η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι «ο θάνατος του Σινουάρ τερματίζει μια βασιλεία τρόμου».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς «πρέπει να καταθέσει τα όπλα, να απελευθερώσει τους ομήρους και να μην παίξει κανένα μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας» και επανέλαβε εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η ταλαιπωρία στη Γάζα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι «ο Σινουάρ ήταν ένας βάναυσος δολοφόνος και τρομοκράτης, που ήθελε να καταστρέψει το Ισραήλ και τον λαό του».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να καταθέσει τα όπλα, λέγοντας ότι «τα βάσανα του λαού στη Γάζα πρέπει επιτέλους να τελειώσουν».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε:

«Είμαι πεπεισμένη ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα φάση: είναι καιρός να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Γάζας».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ο Σινουάρ ήταν ο ηγέτης μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς.

»Και ουσιαστικά ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την 7η Οκτωβρίου με τις δολοφονίες, τις σφαγές, τους βιασμούς και τις απαγωγές.

»Οπότε ο θάνατός του σίγουρα αποδυναμώνει σημαντικά τη Χαμάς».

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «[ο Σινουάρ] ήταν ένα εμπόδιο για μια επειγόντως αναγκαία κατάπαυση του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Πρόσθεσε: «Πρέπει να μπει ένα τέλος στη βία, η απελευθέρωση των ομήρων και να σταματήσει η ταλαιπωρία των Παλαιστινίων».

Σχετικά άρθρα