Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν απείλησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με «αγγελιοφόρο» το Κατάρ

Το Ιράν απείλησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με «αγγελιοφόρο» το Κατάρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Κατάρ,

Αποφασισμένο να απαντήσει με σκληρό τρόπο, σε περίπτωση πλήγματος από το Ισραήλ, φέρεται το Ιράν.

Σύμφωνα με το καταριανό και φιλοϊσλαμιστικό δίκτυο Al Jazeera (που επικαλείται Ιρανό αξιωματούχο), η Τεχεράνη έστειλε σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, μέσω του Κατάρ, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το Ιράν διαμήνυσε ότι δεν επιδιώκει έναν περιφερειακό πόλεμο, όμως υπογράμμισε ότι «η φάση της μονομερούς αυτοπεριορισμού έχει τελειώσει».

Τόνισε επίσης προς τις ΗΠΑ πως τυχόν ισραηλινή επίθεση θα συναντούσε μια «μη συμβατική απάντηση» που περιλαμβάνει στόχευση ισραηλινών υποδομών.

Το μήνυμα του Ιράν προς τις ΗΠΑ φαίνεται πως αποτελεί απάντηση σε όσα ανέφερε την Τετάρτη 2/10, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη 2/10 ότι «οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν» στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν είχε κάνει ανάλογη κίνηση τον περασμένο Απρίλιο, όταν πρότρεψε την Ιερουσαλήμ να μην απαντήσει στην ιρανική επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ στηρίζουν σταθερά το Ισραήλ και είναι η χώρα που η γνώμη της θα είναι καταλυτική για το τι θα πράξει τελικά η Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν δήλωσε ξεκάθαρα την Τετάρτη ότι «θα συζητήσουμε με τους Ισραηλινούς τι πρόκειται να κάνουν», τους πρότεινε να «απαντήσουν “αναλογικά”», ανέφερε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν και τόνισε ότι ο ίδιος θα μιλήσει «σχετικά σύντομα» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η σημασία των μηνυμάτων και οι επιλογές

Το ιρανικό μήνυμα μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: αφενός ότι η Τεχεράνη ζητά από Ισραήλ και ΗΠΑ να μην προβούν σε καμία ενέργεια με στόχο να αποτραπεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση, αφετέρου ότι προειδοποιεί τις δύο χώρες πως εάν επιτεθούν, η ιρανική απάντηση θα είναι μεγαλύτερη.

Πώς θα είναι μεγαλύτερη; Με ποιο άραγε «μη συμβατικό» μυστικό όπλο;

Ο Elijah Magnier, στρατιωτικός αναλυτής, είπε στο Al Jazeera ότι το Ιράν έχει πλέον τις εξής δύο επιλογές: είτε «να περιμένει μέχρι να ηττηθούν όλοι οι σύμμαχοί του» και μετά να αναμένει την επίθεση από το Ισραήλ είτε «να λάβει μέρος στη μάχη… τώρα».

Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δείχνει ότι «δεν πρόκειται από εδώ και στο εξής να ανεχθεί καμία ισραηλινή επίθεση, ακόμη και εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή εγκαταστάσεων ασφαλείας, επειδή το Ιράν… θεωρεί ότι τώρα είναι “πάτσι”: το Ισραήλ χτύπησε δύο φορές, το Ιράν απάντησε δύο φορές», είπε.

Όσο για το Ισραήλ, ο Magnier προειδοποίησε ότι θα επιτεθεί «επειδή ο Νετανιάχου είναι πολεμοχαρής».

Όπως υπογράμμισε με νόημα: «Μόλις τώρα ξεκίνησε…».

Προφανώς ο Νετανιάχου δίνει αγώνα επιβίωσης απέναντι σε ρόμπες/τζιχάντια που έχουν δαιμονοποιήσει το Ισραήλ για να δικαιολογούν τον λόγο ύπαρξης των τυραννικών, θεοκρατικών και δεσποτικών καθεστώτων τους.

Σχετικά άρθρα