Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκίνησαν οι πρώτες μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο – Πόσες οι πιθανότητες να έρθουν στην Ελλάδα

Ξεκίνησαν οι πρώτες μεταναστευτικές ροές από τον Λίβανο – Πόσες οι πιθανότητες να έρθουν στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Λαθρομετανάστες, Λίβανος, Λόιντ Όστιν, Μετανάστες, Πεντάγωνο, Πρόσφυγες, Χεζμπολάχ,

Προ των πυλών βρίσκεται μια νέα μεταναστευτική κρίση, καθώς οι πρώτοι μετανάστες αναχώρησαν από τον Λίβανο, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αρκετές χιλιάδες θα κατευθυνθούν προς τον βορρά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 90.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους που βρίσκονται στα νότια της χώρας, μέρος που εδρεύει η Χεζμπολάχ και χτυπάει το Ισραήλ.

Ωστόσο, επειδή η χώρα είναι χρεοκοπημένη ενδέχεται να φύγουν και από άλλα μέρη λόγω της οικονομικής κρίσης σε περίπτωση που ενταθούν οι εχθροπραξίες.

Μάλιστα, πέρα από Λιβανέζους, εγκαταλείπουν τον Λίβανο και πρόσφυγες από τη Συρία, που βρήκαν καταφύγιο ή χρησιμοποίησαν τη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό, καθώς δεν μπορούσαν να πάνε προς τον βορρά και από εκεί στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες κατευθύνονται στη Συρία, αλλά δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μπορεί να περάσουν προς την Τουρκία.

Αν συμβεί αυτό και η Άγκυρα τσακωθεί με την ΕΕ, ενδεχομένως η Τουρκία θα τους στείλει στην Ελλάδα για να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ.

Επίσης, αναμένεται η κατάσταση του μεταναστευτικού να χειροτερεύσει ή να βγει εκτός ελέγχου, σε περίπτωση που το Ισραήλ εισβάλλει στον Λίβανο, όπως σχεδιάζει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ολοκληρωτικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο.

Ο Αμερικανός υπουργός απηύθυνε έκκληση για εξεύρεση «διπλωματικής λύσης», καθώς συνεχίζονται οι μαζικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε διαφορές περιοχές του Λιβάνου.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου, που θα ήταν καταστροφικός τόσο για το Ισραήλ όσο και για τον Λίβανο», είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος μετέβη στο Λονδίνο για επαφές με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για τη σύναψη και εφαρμογή εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες ξεχύνονται στη Συρία, φεύγοντας από την επιδείνωση των συγκρούσεων στον Λίβανο

Οικογένειες που διέφυγαν από την κλιμακούμενη σύγκρουση στον Λίβανο ξεχύθηκαν στη Συρία σε αυξανόμενους αριθμούς την Τετάρτη 25/9, περιμένοντας για ώρες μέσα σε έντονη κίνηση για να φτάσουν στη σχετική ασφάλεια μιας άλλης κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπολόγισαν ότι χιλιάδες οικογένειες Λιβανέζων και Σύρων έχουν ήδη κάνει το ταξίδι.

Οι ουρές λεωφορείων και αυτοκινήτων επεκτάθηκαν για αρκετά χιλιόμετρα στα σύνορα με τη Συρία τη Δευτέρα 23/9, και μερικές οικογένειες φάνηκαν να κάνουν το ταξίδι με τα πόδια.

«Πολλοί θα πρέπει να περάσουν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους περιμένοντας να έρθει η σειρά τους», δήλωσε σε δήλωσή της η Ρούλα Αμίν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ.

Η Αμίν είπε ότι μερικοί από τους ανθρώπους που έφτασαν από τον Λίβανο είχαν εμφανή τραύματα από πρόσφατες επιθέσεις.

Η διασυνοριακή ροή ήταν μια εντυπωσιακή ανατροπή στις τύχες δεδομένου ότι ο Λίβανος εξακολουθεί να φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους που ξεκίνησε το 2011.

Τότε ήταν που μια αρχικά ειρηνική αντικυβερνητική εξέγερση αντιμετωπίστηκε από μια βάναυση κυβέρνηση με καταστολή και εξελίχθηκε σε έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο.

Στη συνοριακή πόλη Τζντέιντετ Γιαμπούς με τη Συρία, μερικές οικογένειες κάθονταν χαρούμενες στην άκρη του δρόμου όταν δημοσιογράφοι του Associated Press επισκέφτηκαν την περιοχή.

Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τις τσάντες τους ως καθίσματα, περιμένοντας ταξί, λεωφορεία ή συγγενείς να τους παραλάβουν.

Πολλοί είπαν ότι είχαν περάσει οκτώ ή εννέα ώρες στην κίνηση μόνο για να μπουν στη Συρία.

Πριν περάσουν τα σύνορα, πλήθη συσσωρεύτηκαν σε ένα κυβερνητικό γραφείο για να διεκπεραιωθούν από αξιωματικούς μετανάστευσης και, στην περίπτωση των Σύρων πολιτών, να αλλάξουν 100 $ σε συριακές λίρες πριν εισέλθουν — ένα μέτρο που επιβλήθηκε σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το τοπικό νόμισμα φέρνοντας περισσότερα δολάρια στη χώρα.

Λόγω της ξαφνικής αύξησης της ζήτησης, η προσφορά λιρών Συρίας στα σύνορα ήταν περιορισμένη.

Κάποιοι Σύροι πρόσφυγες επέστρεφαν στην πατρίδα τους, όπως ο Εμάντ αλ Σαλίμ, ο οποίος είχε εγκαταλείψει το Χαλέπι το 2014.

Ζούσε στη νότια παράκτια πόλη της Τύρου όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί της Δευτέρας.

Πήρε τη γυναίκα του και τα έξι παιδιά του και τράπηκε πάλι σε φυγή.

«Υπήρχαν σπίτια που καταστράφηκαν μπροστά μου καθώς βγαίναμε έξω», είπε.

«Μας πήρε τρεις μέρες για να φτάσουμε εδώ».

Η Νάντα Χαμίντ αλ Λατζί επέστρεψε με την οικογένειά της μετά από επτά χρόνια στον Λίβανο με τον σύζυγό της.

Είναι από την ανατολική Συρία, αλλά η Αλ Λάτζί είπε ότι δεν ξέρει αν θα επιστρέψουν εκεί.

«Πού θα πάω;» είπε. «Δεν έχω ούτε σπίτι πια. Δεν ξέρω πού θα πάω».

Πολλές οικογένειες του Λιβάνου διέφυγαν επίσης.

Ο Μαχμούντ Αχμάντ Ταουμπέχ από το χωριό Αρνούντ στα νότια της χώρας είχε έρθει με μια μεγάλη οικογένεια 35 ατόμων, σχεδιάζοντας να μείνει σε ένα νοικιασμένο σπίτι σε ένα προάστιο της Δαμασκού.

«Φύγαμε με δυσκολία, πολλές βόμβες έπεσαν πάνω από τα κεφάλια μας», είπε.

«Πέντε ή έξι σπίτια στο χωριό καταστράφηκαν και αρκετοί γείτονες σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.

Για πολλούς στο Λίβανο, ιδιαίτερα όσους ζουν στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, η Συρία φαινόταν να είναι η πιο γρήγορη διαδρομή προς την ασφάλεια.

Πολλοί από τους Λιβανέζους που έφτασαν στα σύνορα αρνήθηκαν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους ή δεν δόθηκαν τα πλήρη ονόματά τους λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Μια γυναίκα από την πόλη Χαρούφ στο νότιο Λίβανο, η οποία έδωσε το οικογενειακό της όνομα, Ματούκ, είπε ότι είχε έρθει με τη γυναίκα του αδελφού της, η οποία είναι Σύρα, για να μείνει με τα πεθερικά της.

Πολλές οικογένειες κοντά στο σημείο που ζούσαν σκοτώθηκαν, είπε, και ανησυχούσε για τον πατέρα και τα αδέρφια της που είχε αφήσει πίσω της.

Ενώ ο πόλεμος στη Συρία είναι σε εξέλιξη, οι ενεργές μάχες έχουν παγώσει εδώ και καιρό σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Οι Λιβανέζοι πολίτες, που μπορούν να περάσουν τα σύνορα χωρίς βίζα, επισκέπτονται τακτικά τη Δαμασκό.

Και η ενοικίαση ενός διαμερίσματος είναι σημαντικά φθηνότερη στη Συρία από ότι στον Λίβανο.

Ακόμη και πριν από την τελευταία κλιμάκωση, ορισμένοι Λιβανέζοι είχαν νοικιάσει σπίτια στη Συρία ως Σχέδιο Β σε περίπτωση που χρειαζόταν να φύγουν.

Εκτός από αυτούς που έφυγαν από τον πόλεμο, πολλοί Σύροι έρχονται στο Λίβανο για επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους και περνούν τακτικά τα σύνορα.

Ωστόσο, πολλοί από τους Σύρους που κατέφυγαν στον Λίβανο ως πρόσφυγες ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν από φόβο ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν για πραγματικούς ή υποθετικούς δεσμούς με την αντιπολίτευση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ ή να στρατευτούν βίαια στον στρατό.

Εάν φύγουν από τον Λίβανο, θα μπορούσαν επίσης να χάσουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Άσαντ εξέδωσε αμνηστία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τις 22 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απέφυγαν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Είχε εκδώσει παρόμοιες αμνηστίες τα τελευταία χρόνια, αλλά απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να πείσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν, όπως και οι προσπάθειες των λιβανικών Αρχών να οργανώσουν ταξίδια «εθελούσιας επιστροφής».

Σχετικά άρθρα