Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναταράξεις στη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Σαλμά από βουλευτή της

Αναταράξεις στη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Σαλμά από βουλευτή της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Κόκκινα Δάνεια, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Λίνα Μενδώνη, Μάριος Σαλμάς, Νέα Δημοκρατία, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Υγείας,

Σοβαρές αναταράξεις στη ΝΔ καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να «λύσει τις διαφορές του» με την εσωκομματική αντιπολίτευση της ομάδας των 11.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη ζητάει τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά το οποίο «η αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή».

Ωστόσο ο κ. Σαλμάς διαγράφεται λίγο μετά την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, την οποία είχε συνυπογράψει με άλλους 10 βουλευτές της ΝΔ.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο η διαγραφή ερμηνεύεται επομένως και προς ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές να μην υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.

Άλλωστε οι ερωτώντες βουλευτές προανήγγειλαν και νέες παρεμβάσεις στο μέλλον και διαμηνύσαν πως και άλλοι συνάδελφοι τους συντάσσονται με την πρωτοβουλία τους.

Στην ΚΟ της ΝΔ φαίνεται μάλιστα πως εξακολουθεί να επικρατεί ανησυχία μετά το 28% στις ευρωεκλογές.

Διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα και πάντως δεν έχει επιστρέψει στα υψηλά ποσοστά του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης έσπευσε να απαντήσει άμεσα στην ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια, αλλά γραπτώς, αποφεύγοντας έτσι να έρθει η ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η γραπτή απάντηση του υπουργού ήταν σύντομη και πιο πολιτική, ενώ επί της ουσίας στα ερωτήματα παρέπεμψε σε συνοδευτική γραπτή απάντηση της αρμόδιας ΓΓ, Θεώνης Αλαμπάση. Γεγονός που εξόργισε τους ερωτώντες βουλευτές.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ θα γίνει τη Δευτέρα στις 12:00, για να επισημοποιηθεί η διαγραφή του βουλευτή από τη γαλάζια ΚΟ.

Η ΝΔ μένει επομένως πλέον με 156 βουλευτές.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές για την υπόθεση Σαλμά:

«Η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη ΝΔ.

»Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν: «Επιπλέον, όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Η αφορμή της διαγραφής Σαλμά

Αφορμή για την παραπομπή προς διαγραφή του κ. Σαλμά στάθηκαν ειδικότερα δηλώσεις του σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις περί φωτογραφικών διαγωνισμών που αφορούσαν τα κυλικεία των υπουργείων Πολιτισμού και Υγείας, με επιθέσεις στον Κωστή Χατζηδάκη, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τη Λινα Μενδώνη.

Για το θέμα των κυλικείων του υπουργείου Πολιτισμού ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε μάλιστα καταθέσει πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή.

«Έχουμε 80 νοσοκομεία. Όταν δίνουμε το κυλικείο, το καθένα κάνει διαφορετική προκήρυξη με διαφορετικούς όρους.

»Πρόσφατα υπουργείο έδωσε 100 κυλικεία σε έναν στην ελάχιστη προσφορά.

»Τιμή εκκίνησης 230.000 το μήνα», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στο Open ο κ. Σαλμάς.

«Που να το πω; Το είπα στην ΚΟ, το είπα στη Βουλή, το έκανα ξανά ερώτηση.

»Που είναι ο εισαγγελέας; Αυτό ήταν πρωτοσέλιδο.

»Αυτή τη δουλειά θα κάνω, θα πηγαίνω στον εισαγγελέα;», διερωτήθηκε μάλιστα.

Ενώ επιτέθηκε στον κ. Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και στον κ. Γεωργιάδη για αυξήσεις στις τιμές 800 φαρμάκων.

Δεν ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που ο κ. Σαλμάς αφήνει αιχμές για αδιαφάνεια στην κυβέρνηση.

Το ίδιο είχε πράξει και κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές και μάλιστα ενώπιον του κ. Μητσοτάκη.

Σημειωτέον ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κατά τη συνέντευξη που στάθηκε αφορμή για τη διαγραφή του είχε αναφερθεί και σε εκείνη την παρέμβαση του στην ΚΟ της ΝΔ.

«Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να είμαστε με τους πολλούς.

»Αν ενοχλείσαι που ζήτησα να είμαστε με τους πολλούς, να εξηγήσεις γιατί είμαστε στο 24%», δήλωσε αιχμηρά.

Σχετικά άρθρα