Μια φάλαινα μπελούγκα με το όνομα Χβαλντιμίρ βρέθηκε νεκρή κοντά στις ακτές της νορβηγικής επαρχίας Ρουγκαλάν.
Ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός NRK μετέδωσε ότι, η αιτία του θανάτου του Χβαλντιμίρ είναι άγνωστη.
Ανακαλύφθηκε κοντά στο φιόρδ του Όσλο, ένα φιόρδ στη νοτιοανατολική Νορβηγία.
Ο βιολόγος Σεμπάστιαν Στραντ, ο οποίος φρόντιζε τη μπελούγκα τα τελευταία χρόνια, είπε ότι το σώμα του ζώου δεν έδειξε σημάδια τραυματισμού, αλλά μεταφέρθηκε για περαιτέρω νεκροψία.
«Δεν έχει σοβαρά τραύματα, αλλά θα κάνουμε νεκροψία και περαιτέρω έρευνα», είπε.
Λέγεται ότι όταν είδαν τη συγκεκριμένη φάλαινα για πρώτη φορά ψαράδες το 2019 της έδωσαν το παρατσούκλι «Ρώσος κατάσκοπος» επειδή φορούσε λουρί με την επιγραφή «Εξοπλισμός Αγίας Πετρούπολης» και κάμερα GoPro.
Η φάλαινα πιστεύεται ότι υποβαλλόταν σε εκπαίδευση συλλογής πληροφοριών.
Είναι γνωστό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει στρατιωτικά προγράμματα για την εκπαίδευση των κητοειδών.
Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη εκδοχή ότι η φάλαινα θα μπορούσε να είχε ξεφύγει από τους Ρώσους.
Παρεμπιπτόντως, το ψευδώνυμο του κατοικίδιου ζώου Χβαλντιμίρ είναι ένα λογοπαίγνιο από νορβηγική λέξη Χβαλ (που μεταφράζεται ως φάλαινα) και το όνομα του Ρώσου αυταρχικού ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το 2018, όταν βρέθηκε η φάλαινα από τους Νορβηγούς, επιστήμονες είπαν ότι η εν λόγω φάλαινα μπελγούγκα που φορούσε λουριά και βρέθηκε να παρενοχλεί ψαράδες στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας ήταν πιθανότατα εργαλείο του ρωσικού στρατού.
Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νορβηγίας παρενέβησαν, αφού οι ψαράδες τους είπαν ότι η φάλαινα χτυπούσε με το κεφάλι τις βάρκες τους και ροκάνιζε δίχτυα στα ανοιχτά του νησιού Ινγκόγια στον Αρκτικό Κύκλο.
Ο Martin Biuw του ινστιτούτου είπε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK:
«Αν αυτή η φάλαινα προέρχεται από τη Ρωσία —και υπάρχει μεγάλος λόγος να το πιστεύουμε— τότε δεν είναι Ρώσοι επιστήμονες αλλά μάλλον το ναυτικό που το έχει κάνει».
Ο Biuw είπε ότι επιστήμονες πολίτες δεν θα συνέδεαν λουριά σε θαλάσσια ζώα.
Εμπειρογνώμονες από το ινστιτούτο, μαζί με αξιωματούχους της νορβηγικής κυβέρνησης, παρέσυραν το 2018 τη φάλαινα με φιλέτα μπακαλιάρου πριν της βγάλουν το λουρί, το οποίο εικόνες έδειχναν ότι είχε τις αγγλικές λέξεις «Equipment St. Petersburg».
Οι επιστήμονες είπαν ότι είχε έφερε εξάρτημα που μπορούσε να χωρέσει μια κάμερα GoPro και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για τη συγκράτηση του εξοπλισμού παρακολούθησης, όπως κάμερες ή άλλους θαλάσσιους αισθητήρες.
Ο Αουντούν Ρικάρντσεν, από το Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, είχε δηλώσει στο NRK:
«Γνωρίζουμε ότι στη Ρωσία είχαν οικόσιτες φάλαινες σε αιχμαλωσία και επίσης ότι μερικές από αυτές προφανώς έχουν απελευθερωθεί.
»Στη συνέχεια (οι φάλαινες) αναζητούν συχνά βάρκες».
Η νορβηγική εφημερίδα VG έγραψε ότι η φάλαινα ήταν πολύ ήμερη, φαινόταν σαν να ήθελε βοήθεια και έδειξε ξεκάθαρα σημάδια ότι είχε εκπαιδευτεί από ανθρώπους.
Ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια ζωή, ιδιαίτερα δελφίνια.
Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει δελφίνια για να εντοπίσουν υποβρύχιες νάρκες και υποβρύχια από τη δεκαετία του 1960.
Το Πρόγραμμα Θαλάσσιων Θηλαστικών του Αμερικανικού Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο φιλοξενεί περίπου 75 δελφίνια και 50 θαλάσσια λιοντάρια.
Στη Ρωσία, τα δελφίνια εκπαιδεύονται επίσης να βρίσκουν υποβρύχιες νάρκες.
Το 2016, το ρωσικό ναυτικό αγόρασε πέντε ρινοδέλφινα για περίπου 25.000 δολάρια και τον Ιούνιο του 2017, το Zvezda, τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είπε ότι οι φάλαινες, οι φώκιες και τα δελφίνια εκπαιδεύονταν για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του «προγράμματος μάχης δελφινιών» του ουκρανικού στρατού μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, είχε μεταδώσει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.
Το RIA Novosti ισχυρίστηκε το 2012 ότι τα ουκρανικά δελφίνια εκπαιδεύονταν επίσης να σκοτώνουν εχθρικούς δύτες με μαχαίρια και πιστόλια προσαρτημένα στο κεφάλι τους.