Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατηγορούν τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου στην πολιορκία της Μαριούπολης – Τακτικές λιμοκτονίας

Κατηγορούν τη Ρωσία για έγκλημα πολέμου στην πολιορκία της Μαριούπολης – Τακτικές λιμοκτονίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Έγκλημα Πολέμου, Μαριούπολη, Ουκρανία, Ρωσία,

Η Ρωσία ενεπλάκη σε ένα «εσκεμμένο μοτίβο» τακτικών λιμοκτονίας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης της Ουκρανίας για σχεδόν τρεις μήνες στις αρχές του 2022, σύμφωνα με φάκελο που υποβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC), από νομικούς της Global Rights Compliance, σε συνεργασία με την ουκρανική κυβέρνηση.

Στον φάκελο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, γίνεται λόγος για έγκλημα πολέμου, ενώ σημειώνεται ότι η Ρωσία και η ηγεσία της σκόπευαν να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό αμάχων.

Εκτιμάται ότι περίπου 22.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την πολιορκία και την κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, στην έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Άμαχοι έμειναν χωρίς νερό, φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό, ενώ η θερμοκρασία είχε διολισθήσει κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Οι 4 φάσεις της ρωσικής επίθεσης

«Αυτό που είδαμε είναι ότι υπήρχαν τέσσερις φάσεις στη ρωσική επίθεση, ξεκινώντας με επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές, καθώς και διακοπή της παροχής ηλεκτρισμού, θέρμανσης και νερού.

»Στη συνέχεια απορρίφθηκαν οι εκκλήσεις για απομάκρυνση αμάχων, ενώ εμποδίστηκε η παροχή βοήθειας» ανέφερε η Κατριόνα Μέρντοκ, συνεργάτιδα της Global Rights Compliance

«Στην τρίτη φάση, στοχοποιήθηκαν οι υπόλοιπες κρίσιμες υποδομές, τρομοκρατήθηκαν πολίτες και βομβαρδίστηκαν σημεία παροχής νερού.

»Τέλος, στην τέταρτη φάση, η Ρωσία συμμετείχε σε στρατηγικές επιθέσεις για να καταστρέψει ή να καταλάβει υποδομές» πρόσθεσε.

Η σταδιακή στόχευση της Μαριούπολης, είπε, έδειξε ότι η Ρωσία είχε σχεδιάσει να καταλάβει την πόλη χωρίς να δείξει κανένα έλεος στον άμαχο πληθυσμό της, ο οποίος ανερχόταν σε 450.000 πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο φάκελος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκτιμάται πως το 90% των υγειονομικών εγκαταστάσεων και των κατοικιών στην πόλη καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και βομβαρδίστηκαν σημεία διανομής τροφίμων, καθώς και ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Σχετικά άρθρα