Ο Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ), δηλαδή οι ανώτεροι βαθμοί του Ελευθεροτεκτονισμού (4-33), πραγματοποίησε διεθνές συνέδριο στην Πράγμα με θέμα την Ιερή Γεωμετρία.
Ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης δια την Ελλάδα, Εμμανουήλ Γερακιός, που ηγήθηκε την ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, έγραψε σχετικά στο Facebook:
«Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου στην Πράγα, με θέμα την ιερή γεωμετρία οδήγησαν σε ένα επιτυχημένο τελείωμα με γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο, όμορφα τοποθετημένο δίπλα στο ποτάμι.
»Στο ειδυλλιακό αυτό σκηνικό, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, απολαμβάνοντας την ήρεμη ατμόσφαιρα και την τοπική κουζίνα.
Ο Εμμανουήλ Γερακιός δεύτερος από αριστερά με Αφρικανούς αδελφούς και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
»Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Ύπατος δια την Ελλάδα επευφημήθηκε θερμά για τις τοποθετήσεις του αναφορικά με την σημασία του Ναού του Σολωμοντα.
»Το συνέδριο απέδειξε τη σημασία της συμμετοχής στα διεθνή φόρα, που προάγουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων.
»Μέσα από τέτοιες συναντήσεις, αναδεικνύεται η παγκόσμια κοινότητα σαν ένα ενιαίο σώμα που εργάζεται προς την κοινή κατεύθυνση της πολιτιστικής διατήρησης και προαγωγής της επιστήμης και της τέχνης.
»Με τη λήξη, οι συμμετέχοντες επιστρέφουμε στις χώρες μας, εμπλουτισμένοι με νέες ιδέες και φιλίες, έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε προς όφελος της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς», έγραψε ο Εμμανουήλ Γερακιός.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική σημαία είχε τεθεί δίπλα στη γαλλική, στην είσοδο του παλατιού όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου.
Η συμμαχία της Ελλάδας με Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ισραήλ, είναι και στον Σκωτικό Τύπο (ΑΑΣΤ) χαλύβδινη και αδιαίρετη, όπως και στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα που μαζί με την ιστορία ενώνουν τις χώρες μας σε αδιάρρηκτη και παλιά συμμαχία.
Σκωτικός Τύπος
Ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος (ΑΑΣΤ) του Ελευθεροτεκτονισμού, γνωστός απλά και ως Σκωτικός Τύπος, είναι μια ενιαία πνευματικά και εννοιολογικά σειρά 33 προοδευτικών βαθμών, οργανωμένων σε δύο διακριτές σειρές:
Τον Συμβολικό Τεκτονισμό (1°-3°) που συνήθως έχει διακριτή δομή και υπάγεται στη διοίκηση της Μεγάλης Στοάς.
Τον Φιλοσοφικό Τεκτονισμό (4°-33°), διοικούμενο από το Ύπατο Συμβούλιο (υπό την προεδρία του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη), που συνιστά και «φύλακα» (δηλαδή τον πνευματικό καθοδηγητή και «προστάτη») του Τύπου.
Ο Φιλοσοφικός Τεκτονισμός είναι μία από τις δύο κύριες εξελίξεις του Συμβολικού Τεκτονισμού (1°-3°) που ένας Διδάσκαλος Τέκτων μπορεί να ακολουθήσει για εμβάθυνση στις αρχές και έννοιες του Ελευθεροτεκτονισμού.