Η εξωσωματική γονιμοποίηση (In Vitro Fertilisation ή IVF) είναι η διαδικασία γονιμοποίησης ωαρίου και σπερματοζωαρίου που γίνεται σε ειδικό εργαστήριο, από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και ανήκει στις μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας γιατρός πραγματοποιεί μια μικρή επέμβαση κατά την οποία τοποθετεί τα ωάρια της γυναίκας σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα κι έπειτα περνάει τον σωλήνα από ένα μικρό παράθυρο σε ένα εργαστήριο, όπου ένας επιστήμονας τα συνδυάζει με το σπέρμα.
Σε μια κλινική στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική.
Μόλις ο γιατρός ετοιμάσει τον δοκιμαστικό σωλήνα, τον παραδίδει σε ρομπότ που υποστηρίζονται από μια τεράστια υποδομή τεχνητής νοημοσύνης.
Εκεί, μια νεοσύστατη επιχείρηση που ονομάζεται Conceivable Life Sciences αυτοματοποιεί πλήρως το εργαστήριο εξωσωματικής γονιμοποίησης, από την αρχή μέχρι το τελικό στάδιο, και η επιστημονική ομάδα απλώς επιβλέπει.
«Κατασκευάζουμε την τεχνολογία για να τροφοδοτήσουμε ένα εντελώς νέο είδος εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθιστώντας την υψηλότερης ποιότητας φροντίδα διαθέσιμη σε όλους», αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη σελίδα της.
Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τα εργαστήρια εξωσωματικής γονιμοποίησης σε όλο τον κόσμο.
Προς το παρόν, το έργο της επικεντρώνεται σε μελέτες και ρομποτικά πρωτότυπα και όλα λειτουργούν άψογα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι συνεντεύξεις και τα βίντεο της Conceivable που μοιράστηκε με το «Business Insider».
Με το πάτημα ενός κουμπιού, τα ρομπότ ακινητοποιούν το σπέρμα με λέιζερ, το ρουφούν με βελόνες, το εισάγουν σε ωάρια και, αφότου γίνει ζυγωτό, το καταψύχουν σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Ήδη 11 γυναίκες έχουν μείνει έγκυες με τη βοήθεια των ρομπότ της Conceivable.
Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, η εταιρεία έγινε η πρώτη που πραγματοποίησε ρομποτικά την ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI ή Μικρογονιμοποίηση), τη λεπτή διαδικασία με την οποία ένα σπέρμα τοποθετείται μέσα σε ένα ωάριο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο εμβρυολόγος Ζακ Κοέν, επιστημονικός υπεύθυνος της Conceivable, κατεύθυνε τα ρομπότ μέσω της ICSI με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του.
Η διαδικασία γινόταν στο Μεξικό και ο Κοέν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη καθισμένος στο γραφείο του.
«Κάνουμε συνεχώς διηπειρωτικές μικρογονιμοποίησεις τώρα, έχουν γίνει ρουτίνα», δήλωσε στο «Business Insider» ο Τζόσουα Αμπράμ, συνδιευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Conceivable, σε συνέντευξή του.
«Είμαστε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που το έχει κάνει αυτό».
Τα ρομπότ μπορούν πλέον να εκτελούν ICSI αυτόνομα, μια άλλη «παγκόσμια πρωτοτυπία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Χωρίς μωρό, καμία αμοιβή»
Σήμερα, η ζήτηση για εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνεται κατακόρυφα, παρά το γεγονός ότι η θεραπεία είναι αργή, αβέβαιη και δαπανηρή.
Στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, η εξωσωματική γονιμοποίηση κοστίζει ακριβά και συνήθως απαιτείται να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι να αποδώσει.
«Σε άλλους τομείς της οικονομίας, τα ρομπότ έχουν αναλάβει μια σειρά από εργασίες, από τη μετακίνηση προϊόντων στις αποθήκες της Amazon μέχρι τη βοήθεια χειρουργών που εκτελούν ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές πράξεις», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Conceivable, η οποία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 20 εκατομμύρια δολάρια μέσω επενδυτικών κεφαλαίων (venture capital), στοιχηματίζει ότι τα ρομπότ της είναι έτοιμα για την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η αυτοματοποίηση, υποστηρίζουν οι συνιδρυτές, θα προσφέρει μεγαλύτερη επιδεξιότητα στον χειρισμό μικροσκοπικών κυττάρων από ό,τι τα ανθρώπινα χέρια που κρατούν τα λεπτά και ευαίσθητα εργαλεία.
Επιλέγοντας να κάνει μια πολύ ιδιαίτερη κίνηση, η νεοσύστατη επιχείρηση έχει σκοπό να χρεώνει τους ασθενείς για την εξωσωματική γονιμοποίηση μόνο όταν αυτή αποδίδει, εξοικονομώντας ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες δολάρια στους ασθενείς.
Αυτό σημαίνει ότι «χωρίς μωρό, δεν θα υπάρχει αμοιβή», δήλωσε ο Αμπράμ.
Ένας στους έξι με υπογονιμότητα
Ειδικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της εξωσωματικής, με τους οποίους συνομίλησε το «Business Insider», εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τα σχέδια της Conceivable, αλλά όχι απορριπτικοί.
Πολλοί, όπως η δρ Λόρα Σαχίν, ιατρός γονιμότητας με έδρα το Σιάτλ, πιστεύουν ότι η αυτοματοποίηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης που περιορίζει τη φροντίδα για μια τόσο διαδεδομένη ασθένεια, όσο η υπογονιμότητα.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 17,5% του ενήλικου πληθυσμού -δηλαδή σχεδόν 1 στους 6 παγκοσμίως– θα εμφανίσει υπογονιμότητα, γεγονός που καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, υψηλής ποιότητας φροντίδα γονιμότητας για όσους την έχουν ανάγκη.
«Αλλά αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να διακυβεύονται τα ποσοστά επιτυχίας και η φροντίδα των ασθενών», δήλωσε η ίδια.