Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπαλωμένος: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρώνεται και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας

Μπαλωμένος: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρώνεται και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), Κώστας Μπαλωμένος, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πορτογαλία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΓΔΠΕΑΔΣ για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Πορτογαλίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Πορτογάλο ομόλογό του Στρατηγό Nuno Lemos Pires.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, στη Λισαβώνα, έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Πορτογάλου Διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής.

Κύριος άξονας της συνάντησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών και πολυμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Πορτογαλίας και η εξέταση του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπως αυτό διαμορφώνεται έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο Πορτογάλος ομόλογός του κ. Nuno Lemos Pires είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για:

♦ Τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια. Συμπερασματικά, οι δύο Γενικοί Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής, συμφώνησαν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η Ουκρανία μέχρι την τελική νίκη της, καθόσον πιθανή νίκη της Ρωσίας θα σημάνει την αλλαγή υποδείγματος στις διεθνείς σχέσεις (υποβάθμιση του διεθνούς δικαίου, επικράτηση του δικαίου του ισχυρού κ.λπ.) με πολλαπλές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.

♦ Το ρόλο της τρομοκρατίας ως μέσο του υβριδικού πολέμου ενάντια στην σταθερότητα ενός κράτους.

♦ Την κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια (Κόσοβο και Βοσνία Ερζεγοβίνη) και το ρόλο των δύο χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

♦ Την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική (Σαχέλ, Κέρας της Αφρικής κ.λπ), με ιδιαίτερη έμφαση στην Μοζαμβίκη. Συγκεκριμένα, ο Στρατηγός Nuno Lemos Pires παρέθεσε ενημερωτικά στοιχεία για την στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στη Μοζαμβίκη (EUTM Mozambique), όπου επικεφαλής ήταν η Πορτογαλία.

♦ Την εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Πορτογαλίας καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ειδικότερα, εξετάστηκε η από κοινού συμμετοχή και ενεργό δραστηριότητα των δύο χωρών στα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας/ Permanent Structured Cooperation (PESCO) και DIANA στο πλαίσιο της της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς επίσης, και εκπαιδευτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, τόσο ο Δρ. Μπαλωμένος όσο και ο Στρατηγός Pires συμφώνησαν, ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην Ανατολική Ευρώπη και την απειλή της Ρωσίας, αλλά και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, διότι υφίστανται και εκεί σημαντικές απειλές, όπως η παράνομη μετανάστευση, οι υβριδικές απειλές και η τρομοκρατία, με συνέπεια να απαιτείται και σε αυτή την περιοχή, η αισθητή παρουσία του.

Σε σχέση με την εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης μέσω της προώθησης της Αμυντικής Διπλωματίας και την εποικοδομητική περιφερειακή συνεργασία της -στη βάση του διεθνούς δικαίου, των υφιστάμενων συνθηκών και της νομιμότητας- με όλες τις γειτονικές της χώρες.

Κατά τη λήξη των διμερών συνομιλιών, οι δύο Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό επίπεδο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, συμφώνησαν στην χάραξη κοινού πλαισίου δράσης τόσο σε στρατιωτικό όσο και πολιτικό επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Σχετικά άρθρα