Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο νερό έπεσε η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra «Κίμων»

Στο νερό έπεσε η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra «Κίμων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Νίκος Δένδιας, Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Φρεγάτα, Φρεγάτα Κίμων (Φ/Γ Κίμων F-601),

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη τελετή, η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belh@rra που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπεσε στο νερό, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Γαλλία.

Για την ώρα η μελλοντική φρεγάτα «Κίμων» αποτελείται απλώς από το σκαρί, χωρίς οπλικά συστήματα, αλλά και χωρίς τον «πύργο» στο κέντρο του σκάφους όπου θα είναι το ραντάρ.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τοποθετηθεί ο ιστός της Φρεγάτας, το PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Module), που περιέχει το ραντάρ, το κέντρο μάχης και τους αισθητήρες του πλοίου.

Η επίσημη τελετή, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιέν Λεκορνί θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Η πρόοδος του έργου είναι ταχύτατη. Από την υπογραφή τον Μάρτιο του 2022 έχει περάσει μόλις 1,5 χρόνος.

Η σύμβαση αφορά την κατασκευή τριών φρεγατών (συν μία) και την παροχή υποστήριξης και ανταλλακτικών.

Ο «Κίμων» θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τους πρώτους μήνες του 2025. Θα ακολουθήσει η ένταξη του «Νέαρχου» και του «Φορμίωνα».

Στα συγκεκριμένα ναυπηγεία δεν υπάρχει η δυνατότητα «κλασικής» καθέλκυσης, δηλαδή εισόδου του πλοίου με ολίσθηση στο νερό (launch), ουσιαστικά πλημμυρίζει η κλίνη και το πλοίο εξέρχεται (swim out) από αυτή.

Η κατασκευάστρια εταιρία συνηθίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία ως επίσημη τελετή.

Οι φρεγάτες FDI HN κλάσης «ΚΙΜΩΝ» ανήκουν στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire.

Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση.

Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής και αντιβαλλιστικές ικανότητες στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα.

Με αυτόν τον τρόπο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αναπτύσσει πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Θα διαθέτουν προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, σύστημα RAM με δυνατότητα εκτόξευσης 21 βλημάτων και εκτοξευτές πυραύλους επιφανείας – επιφανείας τύπου Exocet MM40 Block 3c.

Τέλος, ο λειτουργικός εξοπλισμός των πλοίων συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS.

Κίμων ο Μιλτιάδου

Ο Κίμωνας ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π.Χ..

Δεδομένου ότι εξελέγη στρατηγός το 476 π.Χ. και θα πρέπει να ήταν 30 ετών τότε, πρέπει να γεννήθηκε το 506 π.Χ..

Ο Κίμων ανήκε στο μεγάλο γένος των Φιλαϊδών.

Πατέρας του ήταν ο Μιλτιάδης, ο νικητής του Μαραθώνα και μητέρα του ήταν η Ηγησιπύλη, πριγκίπισσα από τη Θράκη, κόρη του βασιλέως Ολόρου (από την ίδια οικογένεια καταγόταν και ο ιστορικός Θουκυδίδης).

Ο Κίμων ήταν ψηλός με πυκνά σγουρά μαλλιά και ωραίο πρόσωπο.

Γινόταν συμπαθής με τη σεμνότητά του και έπειθε τους πολίτες με τη λογική παρά με την ευφράδεια του.

Ήταν θαυμαστής της Σπάρτης και σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία αγωνίσθηκε για να καθιερώσει την ειρηνική συνύπαρξη της Σπάρτης με την Αθήνα.

Ο Κίμων, που εκλεγόταν στρατηγός από το 476 π.Χ., που διαδέχθηκε τον Αριστείδη στην ηγεσία των αριστοκρατικών.

Το 450 π.Χ. ο Κίμων έπλευσε στην Κύπρο, με 200 τουλάχιστον ελληνικές συμμαχικές τριήρεις, για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Κύπρο πολιόρκησε το Μάριον και το Κίτιον. Εικάζεται πως το Μάριον κυριεύτηκε, όμως η πολιορκία του Κιτίου τραβούσε σε μάκρος, και επιπλέον οι αμυνόμενοι είχαν στις επάλξεις τους τοξότες, που προκαλούσαν φθορά στους πολιορκητές.

Οι πολιορκητές υπέφεραν και από έλλειψη εφοδίων.

Στο Κίτιον ο Κίμων άφησε την τελευταία του πνοή, είτε από τραύμα είτε από αρρώστια είτε από πείνα.

Πριν πεθάνει έδωσε εντολή να λυθεί η πολιορκία και να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να γνωστοποιήσουν τον θάνατό του: επί 30 ημέρες όλοι νόμιζαν ότι στρατηγούσε ο Κίμων.

Κατά την επιστροφή, έγινε ναυμαχία και πεζομαχία στη Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου οι Αθηναίοι νίκησαν (μεταθανάτια αμοιβή του Κίμωνα – από τη νίκη αυτή έμεινε η φράση «και νεκρός ενίκα»).

Η σορός του επιστράφηκε στην πόλη των Αθηνών και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις Μελίτιδες Πύλες.

Σχετικά άρθρα