Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επισιτιστική Ασφάλεια: Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά – Ανεβαίνουν οι τιμές

Επισιτιστική Ασφάλεια: Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά – Ανεβαίνουν οι τιμές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντόνιο Γκουτέρες, Γαλλία, Γερμανία, Επισιτιστική Ασφάλεια, Εύξεινος Πόντος, Καλαμπόκι, Μαύρη Θάλασσα, Όλαφ Σολτς, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ουκρανία, Ρωσία, Σιτάρι,

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει αναζωπυρώσει φόβους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με τους αναλυτές να περιγράφουν την κατάρρευση της πρωτοβουλίας ως αναπόφευκτη οπισθοδρόμηση και ισχυρό πλήγμα για τις αγορές.

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη λήξη της συμφωνίας, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν προτίθεται να την ανανεώσει.

«Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της συμφωνίας για τα σιτηρά, διεμήνυσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρόσθεσε πάντως πως «όταν εκπληρωθούν τα αντίστοιχα μέρη που αφορούν τη ρωσική πλευρά, η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία».

Άμεση ήταν η αντίδραση της αγοράς στις εξελίξεις.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του σιταριού έκαναν άλμα 3% στα 689,25 σεντς ανά μπουσέλ.

Παραμένουν πολύ κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1.177 σεντς ανά μπουσέλ, στα οποία είχαν σκαρφαλώσει τον Μάιο του 2022, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι το ράλι στις τιμές θα συνεχίζεται όσο η Ρωσία μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Παρόμοια η εικόνα και για τα άλλα σιτηρά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του καλαμποκιού σκαρφάλωσαν στα 526,5 σεντ ανά μπούσελ, ενώ της σόγιας αυξήθηκαν στα 1.388,75 σεντς ανά μπουσέλ.

Παράλληλα, διεθνείς αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει ύστερα από την λήξη της εν λόγω συμφωνίας.

Α. Γκουτέρες: Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «θα πληρώσουν το τίμημα»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε πως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «θα πληρώσουν το τίμημα» της απόφασης της Ρωσίας να τερματίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

Η συμμετοχή σε αυτή τη συμφωνία «αποτελεί μια επιλογή.

»Αλλά οι άνθρωποι αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε.

«Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής.

»Αυτοί θα πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Παρόλα αυτά, η ρωσική απόφαση «δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειές μας να διευκολύνουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία», διαβεβαίωσε ο Γκουτέρες.

Σολτς: «Κακό μήνυμα»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα 17/7 ότι η άρνηση της Ρωσίας να παρατείνει την συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της στην Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο χρόνο «στέλνει ένα κακό μήνυμα» στον υπόλοιπο κόσμο.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν θέλει να παρατείνει την συμφωνία για τα σιτηρά στέλνει ένα κακό μήνυμα… στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο Σολτς στην διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και και Καραϊβικής (ΕΕ-CELAC) στις Βρυξέλλες.

«Αλλά ο καθένας θα καταλάβει τι βρίσκεται πίσω από αυτό, κυρίως μια ενέργεια που έχει να κάνει κατά πολύ με το γεγονός ότι η Ρωσία δεν νιώθει υπεύθυνη για καλή συνύπαρξη στον κόσμο», δήλωσε ο Σολτς.

Γαλλία: Η Ρωσία η μόνη υπεύθυνη

Το Παρίσι κάλεσε επίσης σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τον «εκβιασμό», καταδικάζοντας την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για το μπλοκάρισμα της ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον θαλάσσιο χώρο και επιβάλει παράνομο αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια», αναφέρει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Πρέπει να σταματήσει τον εκβιασμό σε βάρος της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας και να αναθεωρήσει την απόφασή της», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα