Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ανέφερε την Πέμπτη 6/7 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δέχθηκε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.
Καλωσορίζοντας τον κ. Δένδια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά, φίλε Νίκο, που σε συναντώ, όπως και τώρα που σε καλωσορίζω στην Κύπρο υπό τη νέα σου ιδιότητα.
»Είμαι σίγουρος ότι και ως υπουργός Άμυνας θα συνεργαστούμε άψογα, όπως πράξαμε όταν ήμασταν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία με όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με αφορμή και την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
»Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, και αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που στέλναμε και οι δύο μέσα από τις ενέργειές μας, και αυτό θα συνεχιστεί και τώρα.
»Οι βασικές μας προσπάθειες είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος.
»Δεν θεωρούμε ότι οι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες λύνουν προβλήματα.
»Αντίθετα, δημιουργούν προβλήματα και μέσα από τη διαχρονική μας συμπεριφορά αποδεικνύουμε ότι δεν πιστεύουμε σε τέτοιου είδους λύσεις.
»Αλλά η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας -και θα έχεις και εσύ στη συνέχεια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας- είναι μια από τις προτεραιότητες της δικής μας διακυβέρνησης και είναι κάτι που προκύπτει και μέσα από την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την τουρκική συμπεριφορά στην Κύπρο.
»Αλλά και γενικότερα, σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, σε μια περίοδο ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές απειλές, όπως η τρομοκρατία, οι ασύμμετρες απειλές και πολλά άλλα, είναι σημαντικό να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.
»Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μας θα είναι εξαίρετη, και με την παρουσία σας στο υπουργείο Άμυνας στην Ελλάδα νιώθουμε ακόμη πιο ασφαλείς».
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας είπε:
«Καταρχάς, πάντα είμαι ευτυχής όταν είμαι στην Κύπρο και σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που δίνεις και σε μένα και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που με συνοδεύει, να σε συναντήσουμε. Θα έχουμε μαζί σου μία συζήτηση.
»Όπως πολύ καλά είπες υπάρχει μία μακρά συνεργασία.
»Η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος υπήρξαν πάντοτε δυνάμεις σταθερότητας, δυνάμεις που προσπαθούν για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
»Στις Διεθνείς Σχέσεις έχουν την ίδια αντίληψη των πραγμάτων.
»Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο ουκρανικό, που πραγματικά τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
»Βρεθήκαμε και οι δύο χώρες, όπως ήταν αυτονόητο, βέβαια, στην ορθή πλευρά του επιχειρήματος.
»Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ.
»Είναι μεγάλη μου χαρά που θα γνωρίσω τον ομόλογό μου ΥΕΘΑ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
»Θα ξαναδώ τον πρώην συνάδελφό μου τον Κωνσταντίνο, τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
»Επίσης θα έχω την μεγάλη τιμή να πάω στην ΕΛΔΥΚ.
»Όλα αυτά μου δημιουργούν μεγάλη χαρά, αλλά ξαναλέω, είναι πάντα για μένα σημαντική ευκαιρία να μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσουμε αυτά που εσύ έχεις αποκομίσει με την τεράστια, πια, εμπειρία σου.
»Σε ευχαριστώ πολύ για τη χαρά της συνάντησης».