Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας από Δραπετσώνα: «Την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε εμείς σε εκθέσεις λουλουδιών»

Τσίπρας από Δραπετσώνα: «Την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε εμείς σε εκθέσεις λουλουδιών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δήμος Κηφισιάς, Δραπετσώνα, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Προοδευτική Συμμαχία, Πρωτομαγιά, ΣΥΡΙΖΑ,

«Φέτος θα τη γιορτάσουμε δυο φορές την Εργατική Πρωτομαγιά, και την 1η του Μάη και την 21η του Μάη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στη συναυλία που διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, στέλνοντας έτσι μήνημα νίκης για τις επικείμενες εκλογές.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «εμφορείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρεί την ανισότητα φυσικό φαινόμενο, έφτασε ακόμα και να καταργήσει θεσμικά το οχτάωρο, μια εμβληματική κατάκτηση για την οποία έχουν χυθεί ποταμοί αίματος σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα».

Επισήμανε ότι τα αιτήματα των εργατικών αγώνων και οι κατακτήσεις έναν αιώνα πριν, ήταν: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος.

Υποστήριξε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μια “κανονικότητα” με: απλήρωτα δωδεκάωρα, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αμοιβές για να ζει μια οικογένεια το μισό μήνα και τον άλλο μισό να ξεπαγιάζει και να φυτοζωεί».

Σχολίασε δε ότι «μόνο ως μαύρο χιούμορ μπορεί κανείς να δει για τον σημερινό εργαζόμενο ότι ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος, η μόρφωση, ο πολιτισμός, η τέχνη, η δημιουργική καθημερινότητα είναι για κάθε εργαζόμενο».

Τόνισε ότι «αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με τη δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάλεσε τους εργαζόμενους «να ενώσουν τις δυνάμεις, τη φωνή και την ψήφο τους, να μη λυγίσουν στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία που θυμίζουν μαύρες εποχές».

Τους κάλεσε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, «να ψηφίσουν και για τους 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που θα είναι στα νησιά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να μην τους επιτρέψει τη δυνατότητα να ψηφίσουν γιατί ήξεραν ότι αν ψήφιζαν θα τους μαύριζαν».

Τους κάλεσε να δουν αυτές τις εκλογές, την 21η Μάη, «ως μια σημαντική ευκαιρία ώστε με την ψήφο μας να δώσουμε απάντηση σε όλα όσα έχουν συμβεί αυτά τα 4 χρόνια στην ζωή μας, να δώσουμε μια απάντηση για να επαναφέρουμε την εργασιακή κανονικότητα:

»Το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

»Για να υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει και να πληρώνει τις υπερωρίες.

»Για να μην απολύει χωρίς αιτιολόγηση.

»Για να καταργήσουμε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, την ανασφάλιστη εργασία.

»Για να είναι η Πολιτεία δίπλα στον εργαζόμενο, όταν δεν τηρείται η νομοθεσία, με ένα ισχυρό ΣΕΠΕ».

«Για να μη ξαναδούμε ποτέ ξανά», πρόσθεσε, «αυτές τις εικόνες τις ντροπής που είδαμε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το αφεντικό να απειλεί με απόλυση τους εργαζόμενούς του αν δε ψηφίσουν αυτούς που δίνουν απευθείας αναθέσεις στο αφεντικό».

«Να δώσουμε απάντηση στον εκφοβισμό, στην τρομοκρατία των εργαζομένων», τόνισε.

Ζήτησε την ψήφο όλων των εργαζομένων για «να έρθουμε πρώτοι και με διαφορά».

Ζήτησε «ισχυρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, για να φέρουμε: την αλλαγή.

»Την ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην εργασία και την καθημερινότητα.

»Ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας που δεν θα κάνει ταξικές διακρίσεις.

»Παιδεία χωρίς φράχτες και εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών συνοικιών με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

»Κοινωνικό κράτος ισχυρό, με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, που θα απλώσει την ομπρέλα του στους πιο ευάλωτους, σε όλους όσους ζουν στη περιθώριο».

«Την 21η Μάη λέμε “Ως εδώ” και την επόμενη μέρα ξημερώνει η ώρα της αλλαγής, της δικαιοσύνης, της προκοπής», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο χώρος των Λιπασμάτων για τους πολίτες του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, όλου του Πειραιά, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έσωσε από τα νύχια των κερδοσκοπικών συμφερόντων για να τον αποδώσει στο δήμο, στο λαό».

Σχολίασε ότι «την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε εμείς σε εκθέσεις λουλουδιών, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και τους ανθρώπους του μόχθου», τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά δεν είναι μια έκθεση για λουλούδια, αλλά παρακαταθήκη αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για δικαιοσύνη και προκοπή», σχολιάζοντας έτσι την επίσκεψη Μητσοτάκη που συνοδεθόταν από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τιμήσει την Πρωτομαγιά σήμερα εδώ στη Δραπετσώνα, γιατί, «εμείς δεν μπορούμε να βολευτούμε με την ιδέα ότι στη Δραπετσώνα και στις λαϊκές περιοχές πια δεν θα έχουμε ζωή.

»Σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της χώρας μας θέλουμε να έχουμε ζωή, όχι μονάχα στην Εκάλη, στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα, όλοι να έχουν ζωή».

Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να έχουν ζωή οι εργαζόμενοι», «να έχουμε δουλειά, να έχουμε μισθούς, να έχουμε αξιοπρέπεια, να έχουμε δικαιοσύνη».

Επισήμανε ότι από το ματωμένο Σικάγο του 1886 η Πρωτομαγιά «σημαδεύει την πορεία της εργατικής τάξης, της μισθωτής εργασίας, να κερδίσει μια θέση στον ήλιο, σημαδεύει τους δύσκολους αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη».

«Συμβολίζει την έφοδο των κολασμένων της γης στον ουρανό της Ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα οι Πρωτομαγιές είναι σταθμοί στην πορεία του εργατικού κινήματος, την πορεία των ιδεών της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού. Επισήμανε ότι τίποτε δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα, χωρίς θυσίες και πως «οι αγώνες και οι θυσίες σημαδεύουν τις Πρωτομαγιές μας και δίνουν μέχρι σήμερα ενέργεια στο απελευθερωτικό τους νόημα».

Ειδικότερα ανέφερε: «η δολοφονία του Παρασκευαΐδη στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το 1924, που αντιμετωπίστηκε με τις ξιφολόγχες.

»Η δολοφονία του Τούση και άλλων 11 στη Θεσσαλονίκη στη ματωμένη Πρωτομαγιά του ‘36, που εμπνέει τον Γιάννη Ρίτσο στον Επιτάφιό του.

»Οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής.

»Και άλλες και άλλοι που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε χρόνια δίσεκτα, που λέξεις όπως δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, σοσιαλισμός, ακόμα και συνδικαλισμός, συνεπάγονταν διώξεις, εξορίες και φυλακίσεις, κάποτε ακόμα και θάνατο.

»Αυτή είναι η ιστορία μας».

Σημείωσε ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά, δεν είμαστε εμείς μια φωτοβολίδα της στιγμής, εκπροσωπούμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού για δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία, προκοπή».

Τόνισε ότι όμως «η Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο ιστορία και μνήμη, είναι όσα έγιναν, αλλά και όσα πρέπει να γίνουν, όσα θα πρέπει να αλλάξουν» και πως η ιστορία και η μνήμη τροφοδοτούν τους σημερινούς αγώνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάβασε απόσπασμα από το ψήφισμα της πρώτης εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσε το 1893 ο Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη:

«1) Την Κυριακήν να κλείνονται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται να αναπαύονται. 2) Οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας την ημέραν και να απαγορευθεί η εργασία εις τους ανηλίκους. 3) Να απονέμεται σύνταξις εις τους εργάτας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρηση εαυτών και της οικογενείας των».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτές οι κατακτήσεις παραμένουν τραγικά επίκαιρες σήμερα και πως «δεν αρκεί κανείς να προχωρά σε κατακτήσεις με αγώνες και θυσίες», αλλά «πρέπει με αγώνες να μπορεί και να διατηρεί όρθιες αυτές τις κατακτήσεις».

Υπογράμμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «αυτό που καθορίζει κάθε φορά αν αυτές οι κατακτήσεις θα διατηρούνται, θα ενισχύονται, θα τηρούνται, είναι οι κοινωνικοί και οι πολιτικοί συσχετισμοί που καθορίζουν πολλά στη ζωή μας, δεν αρκεί η συνδικαλιστική δράση».

Πρόσθεσε ότι σήμερα «τίποτε δεν είναι δεδομένο, ιδιαίτερα σήμερα, που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αμφισβητεί κάθε δικαίωμα στην εργασία, κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, κάθε ιδέα ακόμα και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μετά τον χαιρετισμό του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ η εκδήλωση συνεχίζεται με συναυλία, με την Τάνια Τσανακλίδου και τον Φώτη Σιώτα, βασισμένη στην παράσταση «Πουλάκια είναι και λαλούν».

Σχετικά άρθρα