Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία θα είναι ένα «γιγάντιο άλμα» προς τον τερματισμό της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης.
«Θέλουμε ομαλοποίηση και ειρήνη με τη Σαουδική Αραβία.
»Το θεωρούμε ίσως ένα τεράστιο άλμα προς τον τερματισμό της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ιερουσαλήμ με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ (κεντρική φωτογραφία).
Και πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να έχει μνημειώδεις συνέπειες, ιστορικές συνέπειες τόσο για το Ισραήλ, για τη Σαουδική Αραβία, για την περιοχή και για τον κόσμο».
Το Ισραήλ, από την υπογραφή των συμφωνιών του Αβραάμ που υποστήριξαν οι ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, συνέχισε να επιδιώκει την επέκταση της πρωτοβουλίας σε επιπλέον χώρες.
Ο ηγέτης του Ισραήλ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η δημιουργία δεσμών με τη Σαουδική Αραβία θα ήταν το απόλυτο επίτευγμα και θα ήταν καθοριστικής σημασίας για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κάθε είδους ειρηνευτική συμφωνία ή συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θα προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προβάλει το Ιράν και την απειλή του για την περιοχή -συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού του προγράμματος, του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων και της παρέμβασής του μέσω οπλισμού και χρηματοδότησης πολιτοφυλακών σε χώρες όπως η Υεμένη, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Συρία- ως κοινό εχθρό με τις αραβικές χώρες.
Το Ισραήλ θεωρεί τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας για την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν τον περασμένο μήνα ως οπισθοδρόμηση στους στόχους του να δημιουργήσει δεσμούς με το Βασίλειο.