Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο πρόεδρος του Ιράν θα επισκεφθεί την Τουρκία – Τι δήλωσαν Τσαβούσογλου και Αμίρ-Αμπντολαχιάν

Ο πρόεδρος του Ιράν θα επισκεφθεί την Τουρκία – Τι δήλωσαν Τσαβούσογλου και Αμίρ-Αμπντολαχιάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμπραχίμ Ραϊσί, Ιράν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τουρκία, Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν,

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε την Τρίτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία τόνισαν τις εμπορικές σχέσεις και την πυρηνική συμφωνία του Ιράν μεταξύ άλλων θεμάτων.

Οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες, μετά τη συνάντησή τους, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου και ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για τα κύρια θέματα των συζητήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MEHR.

«Μιλήσαμε για πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα, ένας από τους βασικούς άξονες των οποίων ήταν η έμφαση στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Σε επίπεδο εμπορίου, η κατάσταση είναι καλή, αλλά δεν είναι στο επίπεδο των δυνατοτήτων των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός, σημειώνοντας ότι συζήτησαν και για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στην Τουρκία.

«Ελπίζουμε να δούμε την κατασκευή τριών συνοριακών αγορών μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατά κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για «υποκίνηση ταραχών» στο Ιράν που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας, Μάχσα Αμινί, ενώ τελούσε σε αστυνομική κράτηση στην Τεχεράνη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε αντάλλαγμα, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν γνωστή ως JCPOA, προσθέτοντας ότι η πυρηνική συμφωνία είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι οι κυρώσεις στο Ιράν δεν θα λειτουργήσουν και ότι έχουν επηρεάσει το διμερές εμπόριο μεταξύ Ιράν και Τουρκίας.

«Εξετάσαμε τους τρόπους για να φτάσουμε στο στόχο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιο εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Συζήτησα το θέμα της Συρίας με τον Ιρανό ομόλογό μου και απαιτούμε την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας της Αστάνα για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης είπε επίσης, «Δεν υπάρχει ανάγκη οι δυτικές χώρες να παρεμβαίνουν και να υπαγορεύουν τις απαιτήσεις τους σχετικά με το Ιράκ και τη Συρία», προσθέτοντας «Ενημερώσαμε το Ιράν και τη Ρωσία για την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με τη Συρία».

Σχετικά άρθρα