Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη λίπη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο ακόμη και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και ζήτησε από Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.
«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων.
»Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.
»Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.
»Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παναγιωτόπουλος: Πρέπει να προβληματίσει η δήλωση Τσαβούσογλου για «casus belli»
Στη νέα φραστική επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά της χώρας μας περί «casus belli» αν επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη αναφέρθηκε με δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Action 24 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι η δήλωση του Τσαβούσογλου περί «casus belli», το οποίο σχετίζεται με τη δυνατότητα της χώρας μας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, παραπέμπει περισσότερο σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
«Συνεπώς, θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας:
«Η Ελλάδα», υπενθύμισε, «δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται» και επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».