Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Δένδια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους – Το Σωματείο «Ν. Καπετανίδης» ευχαριστεί

Μήνυμα Δένδια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων από τους Τούρκους – Το Σωματείο «Ν. Καπετανίδης» ευχαριστεί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Γενοκτονία Ποντίων, Δημοσιογράφοι, Ελευθερία Τύπου, Μικρασιατική Καταστροφή, Νίκος Δένδιας, Πόντιοι, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Γερμανούς Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Διεθνής Κοινότητα με συντριβή και νωπή την μνήμη του τραύματος υιοθέτησε μια Σύμβαση για την Πρόληψη της Γενοκτονίας και την τιμωρία εκείνων που διαπράττουν αυτό το φρικτό έγκλημα.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, το 2015, θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ η 9η Δεκεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής του Εγκλήματος αυτού.

Η πρόληψη της Γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον της εποχής μας και το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» καταθέτει με τις δικές του δυνάμεις τον πνευματικό του οβολό για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Γενοκτονίας που κατήγγειλε μέσα από τις δημοσιεύσεις του στην εφημερίδα «Εποχή», ο ήρωας, εθνομάρτυρας του Πόντου, ο άγιος της δημοσιογραφίας, Νίκος Καπετανίδης.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας συνάντησης του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τέθηκε υπόψιν του η γνώμη του Σωματείου για την ενίσχυση της προσπάθειας της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των προγόνων μας και μέσω της ενσωμάτωσης αυτής στο μήνυμά του για την 9η Δεκεμβρίου, θέση που ο υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε.

Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» με την σημερινή του παρέμβαση επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Νίκο Δένδια για το τηλεοπτικό μήνυμά του, που απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς.

Είναι καθήκον όλων των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου, που υπέστησαν τα δεινά της Γενοκτονίας αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας εν συνόλω να συνεχίσουμε από κοινού και με σχέδιο και οργάνωση άοκνα και αγόγγυστα την προσπάθεια της Αναγνώρισης, μέχρι της τελικής δικαίωσης.

Ακολουθεί το κείμενο του τηλεοπτικού μηνύματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια:

«Αγαπητοί φίλοι,

»το 2015, η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θεσμοθέτησε τη διεθνή ημέρα μνήμης και τιμής των θυμάτων εγκλημάτων γενοκτονίας και πρόληψης του εγκλήματος αυτού.

»Η σημασία της μέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και δυστυχώς, επίκαιρη.

»Ειδικά για την ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη μνήμης και απότισης τιμής στα θύματα τέτοιων εγκλημάτων συνιστά πρωταρχικό μέλημα.

«Η Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

»Καθιέρωσε μάλιστα τη 19η Μαΐου και τη 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας αντίστοιχα.

»Αποδίδουν τον ελάχιστο οφειλόμενο σεβασμό και φόρο τιμής στα θύματα των ειδεχθών αυτών πράξεων.

»Η διαφύλαξη άλλωστε της ιστορικής μνήμης, αποτελεί πειθαρχικό καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας!

»Επιπλέον η χώρα μας δραστηριοποιείται διαχρονικά σε διεθνές επίπεδο για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας το 1914 έως το 1923.

«Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” για το εξόχως σημαντικό έργο, το οποίο επιτελεί και να διαβεβαιώσω, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να αποτελεί συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο στις προσπάθειες των ποντιακών οργανώσεων απανταχού της γης.

»Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η πρόληψη της γενοκτονίας παραμένει θεμελιώδες καθήκον όλων».

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ.

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 ως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες και φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000 – 1.200.000 ανθρώπους.

Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος».

Σε ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ γίνεται αναφορά σε γενοκτονία κατά των Ελλήνων.

Σχετικά άρθρα