Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταμασού Ησαΐας: «Η Εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μιλήσει τη γλώσσα του κόσμου»

Ταμασού Ησαΐας: «Η Εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μιλήσει τη γλώσσα του κόσμου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Κύπρος, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Ορθόδοξη Εκκλησία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Σε δηλώσεις του στο κυπριακό Radio Proto, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές εκλογές στην Κύπρο, τονίζοντας ότι, «η Εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μιλήσει την γλώσσα του κόσμου».

Ο Πανιερώτατος, αναφερόμενος στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, δήλωσε χαρούμενος που υπήρχε ομοφωνία και τέθηκαν επί τάπητος θέματα που μέχρι χθες θεωρούταν ανήκουστα για την εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου όπως για παράδειγμα, ψηφοδέλτια, το σπάσιμο κατεστημένων που δυσκόλευαν τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογή του αρχιεπίσκοπου τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και το θέμα διαφάνειας στην Εκκλησία της Κύπρου.

«Νομίζω πως έγινε μια καλή αρχή και εύχομαι να συνεχίσει, διότι δώσαμε το πρώτο μήνυμα και πρέπει να δούμε τα πράγματα από την αρχή και εντός της Εκκλησίας.

»Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, υπάρχουν πολλά προβλήματα», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Η εκκλησία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μιλήσει την γλώσσα του κόσμου».

Για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές δήλωσε πως «πρέπει να επανέλθει το συνοδικό σύστημα, δεν πρέπει να αποφασίζουν λίγοι και να ακολουθούν οι πολλοί, πρέπει η φωνή όλων να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη».

Στο ερώτημα εάν η κοινωνία έχει απομακρυνθεί από την Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας απάντησε:

«Δυστυχώς συμφωνώ και πρέπει να το αποκαταστήσουμε, διότι όσο χάνουμε την επαφή με τον κόσμο η Εκκλησία θα καταντήσει ένα μουσείο που θα είναι για λίγους.

»Βέβαια, θα είναι ωραίο μουσείο, με ιστορία και κειμήλια αλλά θα είμαστε ωφέλιμοι στην καθημερινότητα του απλού πολίτη; Θα παίξουμε ρόλο στις ζωές των ανθρώπων;».

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν εκλεκτοί από το Πατριαρχείο ή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στη διαδικασία των κυπριακών Αρχιεπισκοπικών εκλογών, ο Πανιερώτατος απάντησε πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν συμπάθειες, αλλά ήταν ξεκάθαρος πως στην όλη διαδικασία, οι πιστοί αποφασίζουν για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της κυπριακής Ιεράς Συνόδου.

Στην Εκκλησία της Κύπρου για Αρχιεπίσκοπο ψηφίζει ο λαός. Από τους τρεις «πρώτους» σε λαϊκές ψήφους η Ιερά Σύνοδος επιλέγει τον Αρχιεπίσκοπο.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να καταλήξει στον επόμενο Αρχιεπίσκοπο, μεταξύ των τριών υποψηφίων που θα επικρατήσουν.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που διαμένουν στην Κύπρο, εδώ και ένα χρόνο, είτε είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε όχι.

Μετά από τροποποίηση του καταστατικού χάρτη, θα δημιουργηθεί ψηφοδέλτιο με φωτογραφίες και ονόματα των υποψηφίων, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την υποψηφιότητά τους στις 22 Νοεμβρίου 2022.

Σχετικά άρθρα