Ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «οποιαδήποτε μνημόνια συνεννόησης που συνάπτονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος».
Ο Σάλεχ τόνισε ότι «η εντολή της GNU είχε συνταγματικά λήξει σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας».
Πρόσθεσε ότι η GNU «απέτυχε να εκτελέσει τα καθήκοντά της και τις υποχρεώσεις της που καθορίζονται στον οδικό χάρτη του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF)».
«Η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και των γειτονικών χωρών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου», σημείωσε ο Σάλεχ.
Την Τρίτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Λιβυκού Κοινοβουλίου κατήγγειλε την υπογραφή από τη GNU μιας ενεργειακής συμφωνίας με την Τουρκία, για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή τόνισε ότι η GNU, με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά «δεν έχει την εξουσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες ή μνημόνια συνεννόησης».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι «η συμφωνία είναι παράνομη και θεωρείται παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων και ενάντια στη θέληση του Κοινοβουλίου, το οποίο απέσυρε την εμπιστοσύνη από αυτήν την κυβέρνηση και επέλεξε άλλη κυβέρνηση».
Επιπλέον, η επιτροπή απέρριψε «την ανάμειξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, την παραβίαση των αξιών της δημοκρατίας και την παράκαμψη της βούλησης του εκλεγμένου κοινοβουλίου, εκτός από την αντιμετώπιση μιας παράνομης κυβέρνησης».
Η επιτροπή επανέλαβε ότι η υπογραφή διεθνών συμφωνιών και συνθηκών απαιτεί τη συγκατάθεσή της.
Σημείωσε επίσης ότι θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη «να μην καταχωρήσει καμία συμφωνία που έχει συναφθεί με τη GNU».
Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης με τη Λιβύη στον ενεργειακό τομέα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Πίτερ Στάνο είπε ότι η πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας θα μπορούσε «δυνητικά να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα».