Τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη βόρεια Συρία εναντίον θέσης του καθεστώτος είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, έπειτα από νυχτερινές εχθροπραξίες ανάμεσα στα στρατεύματα της Άγκυρας και Κούρδους μαχητές, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση χθες Τρίτη.
«Δεκαεπτά μαχητές σκοτώθηκαν σε τουρκικό αεροπορικό πλήγμα με στόχο θέση του συριακού καθεστώτος (…) κοντά στα τουρκικά σύνορα», στο χωριό Τζαρκαλί, δυτικά της πόλης Κομπάνι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Δεν γνωρίζουμε αν ανήκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος ή αν ήταν Κούρδοι μαχητές που ελέγχουν τη ζώνη», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον στρατό, πως έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι τριών Σύρων στρατιωτικών και οι τραυματισμοί άλλων έξι.
«Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον θέσης που ελέγχουν οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αντιμετωπιστεί απευθείας και άμεσα σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε η πηγή του SANA.
Σφοδρές μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ανάμεσα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχία στην οποία ηγούνται κουρδικές παρατάξεις, και τον τουρκικό στρατό, που κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς του αφότου υπέστη επίθεση μια από τις θέσεις του στα σύνορα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επιχείρηση σε εξέλιξη
Η Άγκυρα ανέφερε ότι η κουρδική επίθεση στην τουρκική επικράτεια στοίχισε τη ζωή σε έναν στρατιώτη.
Σε αντίποινα, «13 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, που διεμήνυσε ότι η επιχείρηση στην περιοχή θα συνεχιστεί.
Οι SDF ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ότι «τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη» διεξήγαγαν «12 πλήγματα εναντίον θέσεων του συριακού στρατού που είναι ανεπτυγμένος στη συνοριακή ζώνη δυτικά του Κομπάνι».
Τα πλήγματα είχαν «θύματα», είπε ο εκπρόσωπος τους Φαρχάντ Σάμι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις SDF, τουλάχιστον 13 μαχητές τους έχουν σκοτωθεί σε τουρκικές επιδρομές από τον Ιούλιο.
Οι κουρδικές παρατάξεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, χώρας κατατετμημένης από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών με την εμπλοκή μιας μυριάδας οργανώσεων και ξένων δυνάμεων, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας.
Η σύρραξη στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους.
Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στο πλαίσιο συμφωνιών με σκοπό την αποτροπή τουρκικών διασυνοριακών επιθέσεων εναντίον κουρδικών οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».
Η Τουρκία, που έχει εξαπολύσει σειρά εισβολών στη Συρία βάζοντας στο στόχαστρο κουρδικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, απειλεί από τον Μάιο να διεξαγάγει επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, η Τουρκία, προστάτιδα δύναμη οργανώσεων ενόπλων ισλαμιστών, τάχθηκε σθεναρά εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όμως από την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ισλαμιστική αντιπολίτευση, κάτι που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους ενόπλους ισλαμιστές και τους υποστηρικτές τους και πυροδότησε αντιτουρκικές διαδηλώσεις.
Χθες Τρίτη ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ξανά πως οι ισλαμιστές Σύροι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί και το καθεστώς της Δαμασκού πρέπει να «συμφιλιωθούν».