Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα παίρνει από τη Γερμανία τεθωρακισμένα Marder και δίνει στην Ουκρανία ρωσικά ΒΜΡ 1

Η Ελλάδα παίρνει από τη Γερμανία τεθωρακισμένα Marder και δίνει στην Ουκρανία ρωσικά ΒΜΡ 1
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανναλένα Μπέρμποκ, Άρματα Μάχης, Γερμανία, Ελληνικός Στρατός, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Όλαφ Σολτς, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Στον απόηχο των όσων ειπώθηκαν μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Αθήνα, Κων/πολη και Άγκυρα ένα ζήτημα που ενδεχομένως να έπεσε σε «δεύτερη μοίρα», δεδομένου του ενδιαφέροντος για το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, είναι αυτό της λεγόμενης «κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων» (Ringtauch), την οποία είχε εξαγγείλει προ μηνών ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η οποία προσέκρουε σε εμπόδια και καθυστερήσεις.

Ωστόσο όπως προκύπτει από το ταξίδι της Αν. Μπέρμποκ, καταγράφεται κινητικότητα στο θέμα αυτό, με τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα στην Ουκρανία και από τη Γερμανία στην Ελλάδα να βρίσκονται «προ των πυλών».

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους, η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 100 σοβιετικά άρματα μάχης τύπου ΒΜΡ 1, εφόσον προηγουμένως παραλάβει τα γερμανικά -δυτικά δηλαδή- τεθωρακισμένα τύπου Marder.

Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επισκέψεις-επιθεωρήσεις των εν λόγω εξοπλιστικών συστημάτων σε Ελλάδα και Γερμανία αντίστοιχα και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Γερμανία βρίσκεται σε αντίστοιχες διαπραγματεύσμε τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Πολωνία.

«Σεβασμός στην Αναλένα Μπέρμποκ»

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία για τα μηνύματα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία.

Την αμέριστη στήριξή προς την Αναλένα Μπέρμποκ και ουσιαστική την απομάκρυνση από την πολιτική κατευνασμού έως ανοχής απέναντι στην Τουρκία ο επικεφαλής της κρίσιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ.

«Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών κράτησε δημόσια κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Σεβασμός!

»Αν η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αυτό θα έχει συνέπειες.

»Στεκόμαστε στο πλευρό του εταίρου μας στην ΕΕ, την Ελλάδα. Άλλωστε ποιου άλλου;» αναφέρει εμφατικά ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Την ίδια ώρα δεν λείπει βέβαια και η κριτική για τη «μη διπλωματική διπλωμάτη» Μπέρμποκ, όπως την αποκαλεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιόχαν Βάντεπουλ, επέκρινε το νέο στιλ εξωτερικής πολιτικής της Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτηρίζοντας το ύφος της «αδέξιο» και λέγοντας ότι η κριτική που άσκησε στην Τουρκία «δεν βοηθάει κανέναν».

Όπως είπε: Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα και τις δύο χώρες ως εταίρους -όχι μόνο αλλά κυρίως στο ΝΑΤΟ».

«Όχι ωραιοποίηση όσο δεν υπάρχουν κυρώσεις»

Κριτική όμως ασκεί και το Κόμμα της Αριστεράς και συγκεκριμένα η κουρδικής καταγωγής βουλευτής Σεβίν Νταγκντελέν, η οποία ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ωραιοποιούμε την πολιτική της Αναλένα Μπέρμποκ έναντι της Τουρκία, εφόσον δεν συνοδεύεται από συνέπειες για την Τουρκία» κι ενώ συνεχίζονται τόσο «οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία όσο και η χρηματοδοτική βοήθεια»

Εδιαφέρον τέλος έχει και η αντίδραση του προέδρου των τουρκικών κοινοτήτων Γερμανίας Γκοκέι Σοφούογλου, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την εγκατάλειψη της διπλωματικής γλώσσας, τόσο από την Τουρκία αλλά και από τη Γερμανία, τονίζοντας ότι αυτή η επιδείνωση στο κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανία δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: dw.com

Σχετικά άρθρα