Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεσηκωμός στην Ουάσιγκτον κατά της φιλοτουρκικής κλίκας που θέλει να δώσει F-16 στον Ερντογάν

Ξεσηκωμός στην Ουάσιγκτον κατά της φιλοτουρκικής κλίκας που θέλει να δώσει F-16 στον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Τζο Μπάιντεν, Τουρκία,

Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Ιερσέης Φρανκ Παλόν δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει τον αγώνα του εναντίον της απόφασης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να εισηγηθεί στο Κογκρέσο την πώληση 40 αμερικανικών μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 που διαθέτει παροπλισμένα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μεταδίδει η ιστοσελίδα Hellas Journal.

Χθες, ο φιλέλληνας βουλευτής συναντήθηκε με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους οποίους συζήτησε το θέμα, το οποίο προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στο Δημοκρατικό Κόμμα καθώς πολλοί Δημοκρατικοί νομοθέτες τάσσονται ο ένας μετά τον άλλο εναντίον αυτής της πώλησης, καθώς πιστεύουν ότι η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και των Κούρδων της Βόρειας Συρίας.

Μίλησε με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την εσφαλμένη (απόφαση) για πιθανή πώληση αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Επανέλαβε, όπως είπε, ότι αυτή η πώληση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί λόγω του απύθμενου ιστορικού του Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των αντιδημοκρατικών ενεργειών του και της επιθετικής συμπεριφοράς του στην περιοχή.

Στο μεταξύ αναμένεται το επόμενο διάστημα η αντίδραση επιφανών γερουσιαστών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο γερουσιαστής, ο οποίος τον Αύγουστο θα τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιτίθεται με σφοδρότητα στην πώληση των F-16. Ο κ. Μενέντεζ πιστεύει ότι η πώληση αποτελεί επιβράβευση για τον αυταρχικό Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των Αμερικανών νομοθετών είναι υψηλός.

Στο μεταξύ, διακινείται η πληροφορία ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτεται να τεθούν όροι στην Τουρκία στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσει η θέση του Λευκού Οίκου για την πώληση των F-16.

Όμως οι νομοθέτες θα απαιτήσουν πολύ σκληρούς όρους, όπως έθεσε ο Ερντογάν στη Φινλανδία και τη Σουηδία για να αποδεχθεί την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και οι νομοθέτες υποστηρίζονται και από τους πιο σοβαρούς Αμερικανούς αναλυτές.

Σχετικά άρθρα