Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Εξετάζεται η αποστολή επιπλέον δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Γερμανία: Εξετάζεται η αποστολή επιπλέον δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανναλένα Μπέρμποκ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Γερμανία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Πρόσφυγες, Ρωσία,

Το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εξετάζει η Γερμανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε ότι ήταν η Ρωσία εκείνη η οποία παραβίασε τους όρους της συνεργασίας με τη Συμμαχία.

Η κυρία Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση του Βερολίνου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «αερογέφυρα αλληλεγγύης» εντός Ευρώπης, αλλά και πάνω από τον Ατλαντικό, προκειμένου οι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο να μετακινηθούν γρήγορα.

Στο πλαίσιο της στήριξης των χωρών που υποδέχονται πρώτες τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι η διεθνής κοινότητα στέκει στο πλευρό της Μολδαβίας και ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να παρέχει τη στήριξή της «για την παρούσα κρίση αλλά και πέρα από αυτή».

«Σε αυτήν την πολύ σκοτεινή ώρα, πρέπει να υποστηρίξουμε το φως της ανθρωπότητας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπέρμποκ και ο κ. Στόλτενμπεργκ απέρριψαν για μία ακόμη φορά την υπόθεση ότι η Συμμαχία παραβίασε την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, τονίζοντας ότι αυτό το κάνει συστηματικά η Μόσχα, από την προσάρτηση της Κριμαίας και μετά.

Η Γερμανίδα υπουργός τόνισε μάλιστα ότι η εγκατάσταση περαιτέρω δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα είναι απολύτως συνεπής προς τους όρους της Ιδρυτικής Πράξης, την οποία «η Ρωσία παραβίασε μονομερώς».

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται, συνδέονται με ασφαλές περιβάλλον, διευκρίνισε.

«Σπάζοντας αυτήν την ασφάλεια, η Ρωσία δημιούργησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενισχύσουμε την ανατολική περιοχή», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η Ιδρυτική Πράξη ορίζει ξεκάθαρα ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε ευρωπαϊκού κράτους πρέπει να γίνεται αποδεκτές εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να διασφαλίσει ότι «δεν υπάρχει στη Μόσχα περιθώριο για παρεξηγήσεις ή λάθος υπολογισμούς σε σχέση με τις αμυντικές του ικανότητες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την Γερμανία, τόσο για την ετοιμότητά της να συνεισφέρει στη διασφάλιση των ανατολικών περιοχών και για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα όσο και για την απόφασή της να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Σχετικά άρθρα