Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNN: Η Ρωσία οφείλει στις δυτικές τράπεζες 120 δισ. δολάρια – Δεν θα το πάρουν πίσω

CNN: Η Ρωσία οφείλει στις δυτικές τράπεζες 120 δισ. δολάρια – Δεν θα το πάρουν πίσω
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιταλία, Ουκρανία, Ρωσία, Τράπεζες,

Η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase είναι οι πρώτες μεγάλες δυτικές τράπεζες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν περισσότερες με κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, γράφει το CNN.

Η Goldman Sachs δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι «κλείνει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία». Η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, ακολούθησε μέσα σε λίγες ώρες.

Στις διεθνείς τράπεζες οφείλονται περισσότερα από 121 δισεκατομμύρια δολάρια από ρωσικές οντότητες, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας την περασμένη Πέμπτη.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συνολικές απαιτήσεις άνω των 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία να είναι οι πιο εκτεθειμένες, ενώ στις τράπεζες των ΗΠΑ οφείλονται 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Goldman Sachs (GS) αποκάλυψε ότι είχε πιστωτική έκθεση στη Ρωσία 650 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2021.

Η JPMorgan Chase (JPM) δήλωσε ότι οι τρέχουσες δραστηριότητές της στη Ρωσία είναι «περιορισμένες».

Άλλες τράπεζες με περισσότερα να χάσουν θα μπορούσαν σύντομα να ακολουθήσουν την Goldman Sachs και την JPMorgan Chase εκτός Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία είναι «απολύτως άνευ προηγουμένου» και κατηγόρησε τη Δύση για έναν «οικονομικό πόλεμο».

Ο Πούτιν έδωσε την περασμένη Πέμπτη την υποστήριξή του στα σχέδια για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που άφησαν πίσω δυτικές εταιρείες που ανέστειλαν ή εγκατέλειψαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Η Fitch Ratings προειδοποίησε ότι «η ποιότητα του ενεργητικού των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών τραπεζών θα πιεστεί από τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία» και ότι οι δραστηριότητές τους αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καθώς αγωνίζονται να συμμορφωθούν με τις διεθνείς κυρώσεις.

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale (SCGLF) δήλωσε ότι «συμμορφώνεται αυστηρά με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς και εφαρμόζει επιμελώς τα απαραίτητα μέτρα για την αυστηρή επιβολή των διεθνών κυρώσεων μόλις δημοσιοποιηθούν».

Η τράπεζα είπε ότι είχε έκθεση σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία στο τέλος του περασμένου έτους.

Η Societe Generale «έχει περισσότερο από αρκετό απόθεμα για να απορροφήσει τις συνέπειες ενός πιθανού ακραίου σεναρίου, στο οποίο ο όμιλος θα αφαιρεθεί από δικαιώματα ιδιοκτησίας επί των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων του στη Ρωσία», ανέφερε.

Η γαλλική BNP Paribas (BNPQF) δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η έκθεσή της τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία ανέρχεται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η ιταλική UniCredit (UNCFF), η οποία δραστηριοποιείται στη Ρωσία από το 1989, δήλωσε ότι το ρωσικό της σκέλος ήταν «πολύ ρευστό και αυτοχρηματοδοτούμενο» και ότι το franchise αντιπροσωπεύει μόλις το 3% των εσόδων της τράπεζας. Είπε ότι η έκθεσή της στη Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Credit Suisse (CS) δήλωσε ότι έχει έκθεση στη Ρωσία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Deutsche Bank (DB) δήλωσε ότι έχει «περιορισμένη» έκθεση στη Ρωσία, με ακαθάριστο δανειακό άνοιγμα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Είπε ότι έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στη Ρωσία από το 2014, με περαιτέρω μέτρα που ελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να «πονέσουν». Η Citigroup (C) αποκάλυψε ότι είχε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολική έκθεση στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετώπισε τον κίνδυνο για τον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης έχει αρκετή ρευστότητα.

Σχετικά άρθρα