Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τη Δευτέρα στην Τουρκία ο Σολτς για να συνομιλήσει με τον Ερντογάν

Τη Δευτέρα στην Τουρκία ο Σολτς για να συνομιλήσει με τον Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Όλαφ Σολτς, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Αναβρασμός επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και το «αινιγματικό», ιδιωτικό ταξίδι διαμεσολάβησης του Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου Γέρχαρντ Σρέντερ στη Μόσχα.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Τουρκία ο Γερμανός καγελάριος Όλαφ Σολτς για να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του καγκελαρίου.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια προσπάθεια να μπει και η Γερμανία πιο δυναμικά στο φλέγον «διπλωματικό παιχνίδι» των ημερών μετά την ιστορική της στροφής πρόσφατα στο πεδίο της εξοπλιστικής και εξωτερικής πολιτικής, με φόντο τον πόλεμο που μαίνεται με πρωτοφανή αγριότητα στην Ουκρανία.

Μάλιστα μια μέρα πριν από τη συνάντηση Σολτς, με τον Ταγίπ Ερντογάν συναντάται και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της πάντως η καγκελαρία δεν έχει δώσει καμία πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο της ατζέντας Σολτς-Eρντογάν.

Γερμανικά μέσα ωστόσο αναφέρουν ότι το βασικό θέμα θα είναι ένα: οι διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντας μάλιστα πριν λίγες μέρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουκρανία και Ρωσία στην Αττάλεια.

Αναβάθμιση της Τουρκίας ως διαπραγμευτική δύναμη;

Μπορεί οι διαβουλεύσεις στην Αττάλεια να απέτυχαν, γεγονός είναι όμως ότι Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να ηγηθεί των συνομιλιών των δύο πλευρών σε ουδέτερο έδαφος.

Άλλωστε από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, διεκδικεί δυναμικά τον ρόλο του μεσάζοντα, υποστηρίζοντας μεν την Ουκρανία -την οποία έχει προμηθεύσει με τουρκικά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ- ακολουθώντας όμως ταυτόχρονα πολιτική ίσων αποστάσεων ως προς τη Ρωσία, με την οποία οι οικονομικές, ενεργειακές αλλά και στρατιωτικές σχέσεις είναι στενές.

Η Τουρκία εδώ και καιρό διεκδικεί άλλωστε ρυθμιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή ως περιφερειακή δύναμη, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να παρουσιάσει επειγόντως επιτυχίες στο δύσκολο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο φαίνεται ότι θα συναντήσει ο νέος Γερμανός καγκελάριος τον Τούρκο πρόεδρο: σαν νατοϊκό εταίρο και για πρώτη φορά χωρίς ατζέντα απαιτήσεων αλλά, όπως σχολιάζει η Handelsblatt, ως «διαμεσολαβητή» που στο παρελθόν έχει επιδείξει διπλωματικές επιτυχίες -μονολότι αμφιλεγόμενες- σε άλλα εμπόλεμα πεδία π.χ στη Συρία ή τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, γερμανικά μέσα εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει παράλληλα η Γερμανία να παραβλέψει το παρελθόν της Τουρκίας, τόσο ως προς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και ως προς τη μη τήρηση δεσμεύσεων για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής δεν αναμένεται συνάντηση του Όλαφ Σολτς με την τουρκική αντιπολίτευση ή εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Σχετικά άρθρα