Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει «πραγματική οικονομική ζημιά» και ολοκληρωτικό πόλεμο για να πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους στην Ουκρανία, δηλώνουν αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.
Η Μόσχα από τη μεριά της αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη χώρα.
Η Ρωσία σημειώνεται πως απαιτεί να μην επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και έχει αναφέρει ότι θέλει η συμμαχία να περιορίσει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ παρέδωσαν μια γραπτή απάντηση στα αιτήματα της Μόσχας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Διπλωματικές συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ των δύο χωρών σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα Δευτέρα.
Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είχε αποδείξεις ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να εγκαταστήσει έναν φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2014 η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία.
Βήματα πριν την εισβολή
Ο Samuel Cranny-Evans, ερευνητής στο think tank Royal United Services Institute, δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.
«Δεν πρόκειται ακόμη για μια δύναμη εισβολής», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC και συμπλήρωσε:
«Η Ρωσία έχει οικοδομήσει πολύ σκόπιμα αυτήν την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλάβουμε πότε θα υπάρξει μια δύναμη για εισβολή».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής ήταν μονάχα το πρώτο βήμα και τώρα που μέσα αεράμυνας, αυτοκινητοπομπές καυσίμων και πυρομαχικών -καθώς και προσωπικό για να επανδρώσει όλο τον εξοπλισμό- μεταφέρονται στα σύνορα, η Ρωσία κάνει το δεύτερο βήμα της.
«Υπάρχουν θα έλεγα αρκετά βήματα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν φτάσουμε στο σημείο να μετακινηθούν ρωσικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος», τόνισε.
«Μπορεί να; δούμε προκλήσεις όπως δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων και κυβερνοεπιθέσεις, λίγη αναταραχή και δολοφονίες στην Ουκρανία ίσως».
Ο Cranny-Evans υποθέτει ότι η πρώτη πράξη πολέμου θα είναι πιθανότατα πυραυλικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που θα στοχεύουν βασικές στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές στην Ουκρανία.
Ο Mathieu Boulegue, ερευνητής στο πρόγραμμα «Ρωσία και Ευρασία» του think tank Chatham House ανέφερε την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμοι να εισβάλουν.
«Έχουμε τώρα μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δυνάμεων στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με μια δύναμη που μοιάζει με δύναμη εισβολής», είπε.
«Αλλά μας λείπουν ακόμη ορισμένα στοιχεία όσον αφορά τη στρατιωτική υλικοτεχνική υποδομή για να την καταστήσουμε πλήρως ικανή να διατηρήσει πολεμικές επιχειρήσεις σε τεχνικό επιχειρησιακό επίπεδο».
Ωστόσο, δήλωσε ότι υποψιάζεται η Ρωσία είναι πρόθυμη να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.
«Δεν στέλνεις 100.000 στρατιώτες για να αποδείξεις ότι είσαι απλά πρόθυμος.
»Η Ρωσία έχει ανεβάσει το διακύβευμα τόσο ψηλά για μένα σε αυτό το στάδιο που φαίνεται απίθανο να υποχωρήσει απλά αν δεν πάρει κάτι σε αντάλλαγμα», τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ο Cranny-Evans δήλωσε στο CNBC ότι αν αυτά τα βήματα συνεχίσουν να εξελίσσονται, αυτό είναι ανησυχητικό για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.
«Σύμφωνα με τη ρωσική θεωρία, στην πραγματικότητα θα εισέβαλαν μόνο όταν θα ήταν αρκετά σίγουροι ότι οι Ουκρανοί είχαν ήδη ηττηθεί», εξήγησε.
«Ώστε, θεωρητικά, να μπορούσαν να ηττηθούν οι Ουκρανοί πριν καν τα ρωσικά τανκς περάσουν τα σύνορα».
Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς τα στρατεύματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι «οι γιοι πολλών ρωσικών μητέρων δεν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους» αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα για να μπορέσει να πλήξει με οικονομικές κυρώσεις τις ρωσικές τράπεζες, τους ολιγάρχες και τις ενεργειακές εταιρείες.
Την Κυριακή, ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε στο CNN ότι η επιτροπή επεξεργάζεται κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποίες θα είναι «ισχυρές για την οικονομία της» στο πλαίσιο υπεράσπισης της Ουκρανίας.
Γερμανοί υπουργοί έχουν δηλώσει επίσης ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τεράστιες» οικονομικές συνέπειες αν προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική δράση κατά της Ουκρανίας.
Ρισκάροντας μια οικονομικά ζημιά
«Θα μπορούσε να προκληθεί πραγματική οικονομική ζημιά στη Ρωσία, αν εφαρμόζονταν οι σωστές κυρώσεις», σημείωσε ο Cranny-Evans.
Ακόμη και χωρίς κυρώσεις, η όλη επιχείρηση είναι ήδη πιθανό να έχει κοστίσει ακριβά στη Ρωσία και το κόστος αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται αν τα στρατεύματά της εισβάλουν.
«Η στρατιωτική δράση μεγάλης κλίμακας προφανώς συνεπάγεται σημαντικό κόστος όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων, τα πυρομαχικά, τις απώλειες κλπ», δήλωσε στο CNBC ο Henry Boyd, ερευνητής για θέματα άμυνας και στρατιωτικής ανάλυσης στο thinktank IISS.
«Το βασικό κόστος της τρέχουσας ανάπτυξης των στρατευμάτων δεν είναι δράση με κόστος, αλλά είναι μια σχετικά βιώσιμη δράση – δεν χρειάζεται να πληρώνει (σ.σ. η Ρωσία) πολλά περισσότερα από τον προϋπολογισμό της για να πετύχει αυτό που επιθυμεί».
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση θα είχε ήδη «επιπτώσεις» στο εσωτερικό της χώρας.
«Έχουμε επίσης ήδη δει τις επιπτώσεις που είχαν οι φήμες για στρατιωτική δράση και οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις στο χρηματιστήριο», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Επομένως, νομίζω ότι θα δούμε, έμμεσα, κάποιο επίπεδο σημαντικού οικονομικού αντίκτυπου για τη δράση που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής».
Η χρηματοδότηση και οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν σε ορισμένες πρόσφατες στρατιωτικές εκστρατείες -όπως η υπό δυτική ηγεσία αεροπορική εκστρατεία στη Λιβύη- μπορεί να «ωχριούν σε σύγκριση» με αυτά που θα χρειαζόταν να δαπανήσει η Ρωσία σε μια σημαντική χερσαία εισβολή, σύμφωνα με τον Boyd.
«Αλλά υπάρχει μια απαισιόδοξη άποψη ότι όσο δαπανηρό και όσο μεγάλο κίνδυνο και αν διατρέξει η Ρωσία από την άποψη του βραχυπρόθεσμου οικονομικού αντίκτυπου, μπορεί να θεωρηθεί ότι αξίζει τον κόπο, αν είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί αυτό που, κατά τη γνώμη τους, είναι η ουσιαστική πολιτική κατάσταση στο εξωτερικό της Ρωσίας», προειδοποίησε.
«Αν χρειαστεί να περάσουν σε πόλεμο -ανεξάρτητα από την κλίμακα και το μέγεθος- για να πετύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους, θα το κάνουν», συμφώνησε ο Boulegue.
«Αν μπορούν να το αποφύγουν, φυσικά και θα το κάνουν, διότι κανείς λογικός άνθρωπος στο Κρεμλίνο δεν θα ήθελε περισσότερες κυρώσεις».
Ο πόλεμος θα ήταν «δαπανηρός και μακροχρόνιος» για τη Ρωσία, πρόσθεσε, και οι πιθανές κυρώσεις και το οικονομικό κόστος θα μπορούσαν να φέρουν πρόσθετο πολιτικό κόστος πυροδοτώντας λαϊκές εξεγέρσεις κατά του Κρεμλίνου.
Ο Andrew Wood, συνεργάτης του Chatham House και πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία, πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «υποκινείται από το φόβο των λαϊκών επαναστάσεων», όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στη Λευκορωσία.