Την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά χθες το βράδυ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η επικοινωνία που κράτησε 50 λεπτά έγινε μετά από αίτημα του Κρεμλίνου.
Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν μίλησαν για τη σύγκρουση που υποβόσκει στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε «ικανοποιημένος» μετά το τηλεφώνημα.
Το συμπέρασμα της Ουάσιγκτον είναι πάντως λίγο πιο επιφυλακτικό.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε για άλλη μια φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα «απαντήσουν αποφασιστικά» σε περίπτωση εισβολής, είπε ο Μπάιντεν στον Πούτιν σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η Ρωσία πρέπει να «αποκλιμακώσει» τις εντάσεις με την Ουκρανία, πρόσθεσε.
Ο Πούτιν, με τη σειρά του, προειδοποίησε τον Μπάιντεν να μην επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία.
Αυτό θα ήταν ένα «κολοσσιαίο λάθος», δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.
«Ελπίζουμε να μην συμβεί αυτό». Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη έχουν απειλήσει τη Ρωσία με τεράστιες κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Γιούρι Ουσάκοφ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία σημείωσε πώς ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι σε αυτή τη μάλλον δύσκολη κατάσταση θα συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν αναπτύσσονταν επιθετικά όπλα κοντά στα αμερικανικά σύνορα», είπε ο Ουσάκοφ και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν προσπάθησε με κάθε δυνατό τρόπο να μεταφέρει αυτό το βασικό μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, ήταν συγκεκριμένη και ουσιαστική», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ
«Καταρχήν, είμαστε ικανοποιημένοι με την επαφή, τις συνομιλίες που έγιναν, γιατί ήταν ειλικρινείς και είχαν ουσιαστικό και συγκεκριμένο περιεχόμενο. Θα μπορούσα να πω ότι γενικά, η κατεύθυνση αυτής της συνομιλίας ήταν αρκετά εποικοδομητική», πρόσθεσε.
Ο Ουσάκοφ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν επιθυμία να κατανοήσουν τη λογική και την ουσία των ρωσικών ανησυχιών.
«Ακριβώς μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά έγινε μια πραγματικά σημαντική πολιτική δράση», είπε.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια για μια σειρά ζητημάτων.
Μπάιντεν και ο Πούτιν μίλησαν επίσης για τις προγραμματισμένες συνομιλίες στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών και για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Δύση από τη Μόσχα.
Ο σύμβουλος του Πούτιν είπε ότι η συνάντηση αυτή θα πρέπει να παράγει «αποτελέσματα».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη, ο Μπάιντεν κατέστησε σαφή την υποστήριξή του στις διπλωματικές προσπάθειες.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι σημαντική πρόοδος σε αυτούς τους διαλόγους μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης και όχι κλιμάκωσης», είπε η Ψάκη.
Η Ρωσία απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση
Η δεύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε ένα μήνα έρχεται με φόντο τις εντάσεις γύρω από τη μαζική ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Δύση φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στη γειτονική χώρα.
Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, απορρίπτει την κριτική για τις κινήσεις των στρατευμάτων και, από την πλευρά της, κατηγορεί το Κίεβο και το ΝΑΤΟ για «προκλήσεις».
Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συναντήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο και είχαν μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη στις 7 Δεκεμβρίου.
Η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία τις τελευταίες εβδομάδες έχει εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενη εισβολή, όπως το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.