Η Γενική Εισαγγελία της Αδριανούπολης αρνήθηκε να συνεχίσει μια υπόθεση εναντίον Τούρκων στρατοχωροφυλάκων που φέρεται να πέταξαν πρόσφυγες στον Έβρο χωρίς να λάβουν τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων και των κατηγορουμένων, ανέφερε την Παρασκευή το «Stockholm Center for Freedom», επικαλούμενο το Πρακτορείο Ειδήσεων «Mezopotamya».
Στην απόφασή του, το γραφείο του Εισαγγελέα είπε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της υπόθεσης.
Τον Αύγουστο, ένας πρόσφυγας ονόματι Σαντ ελ Ντελί είχε ισχυρίστηκε ότι ένας αξιωματικός στη συνοριακή πόλη της Αδριανούπολης της Τουρκίας διέταξε τους χωροφύλακες να πετάξουν τους πρόσφυγες που δεν μπόρεσαν να περάσουν στην Ελλάδα στον ποταμό Έβρο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον τριών προσφύγων. Ο Ελ Ντελί είπε ότι ήταν ένας από τους επιζώντες.
«Αφού οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας μας απώθησαν πίσω στην Τουρκία γύρω στις 11.00 π.μ., ένας αξιωματικός χώρισε τις γυναίκες από την ομάδα και είπε:
»”Είσαι ελεύθερος να πας, μπορείς να επιστρέψεις στην Κωνσταντινούπολη αν θέλεις»» αφηγήθηκε ο Ελ Ντελί.
«Τότε διέταξε τους χωροφύλακες να μας ρίξουν στο ποτάμι σε ομάδες των πέντε».
Σύμφωνα με την αφήγηση του Ελ Ντελί, κάποιοι από τους στρατοχωροφύλακες παρακάλεσαν τον αξιωματικό να μην τους αναγκάσει να πετάξουν τους πρόσφυγες στο ποτάμι, αλλά υποχρεώθηκαν να το κάνουν.
«Αφήστε τους να πεθάνουν», είπε ο αξιωματικός σύμφωνα με τον Ελ Ντελί, «όπως οι στρατιώτες μας σκοτώνονται στα σύνορα με τη Συρία. Αφήστε τους να πεθάνουν εδώ».
Μια κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το περιστατικό υποβλήθηκε από τον Μουσταφά Γενερόγλου, βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) τον Αύγουστο.
Τον περασμένο μήνα, ο Αχμέτ Μπαράν Τζελίκ του Συνδέσμου Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD), ο οποίος εκπροσωπεί τους πέντε από τους έξι επιζώντες, δήλωσε ότι ανησυχούν ότι καθώς η έρευνα από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Αδριανούπολης σταμάτησε, οι Αρχές θα συγκαλύψουν το περιστατικό.
Ο Τζελίκ είπε ότι υπήρχε μια κουλτούρα ατιμωρησίας σε εγκλήματα που αφορούν αξιωματικούς επιβολής του νόμου και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα δεν ταυτοποιήθηκαν καν.
Επεσήμανε ότι εάν η έρευνα δεν γινόταν προσεκτικά και αποτελεσματικά, τότε αυτοί που ευθύνονται για τον θάνατο των αιτούντων άσυλο θα διέφευγαν την τιμωρία.
«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα», είπε ο Τζελίκ.
«Δεν πρόκειται για μια υπόθεση που μπορεί να σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
»Οι πελάτες μου είπαν ότι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους στρατιώτες που εμπλέκονται στο περιστατικό αν τους έβλεπαν.
»Οι Αρχές πρέπει να εντοπίσουν, να εντοπίσουν και να απαγγελθούν κατηγορίες στους υπεύθυνους».