Τεράστια διαφορά στη θνητότητα εκτός ΜΕΘ καταγράφει μεγάλη μελέτη στην Ελλάδα. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ φθάνει στο 88% ενώ εντός ΜΕΘ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62%, γεγονός που καταρρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη ότι όσοι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα με εκείνους που νοσηλεύονται στην εντατική.
Μάλιστα, στην ερευνητική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη συμμετέχει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα virus.com.gr.
Με δεδομένο ότι ο κ. Τσιόδρας είναι σύμβουλος της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι είτε ο κ. Τσιόδρας δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό είτε ο κ. Μητσοτάκης σκοπίμως θέλησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
Ειδικότερα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Scandinavian Journal of Public Health και στην ομάδα συμμετείχε και ο κ. Θόδωρος Λύτρας από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η μελέτη μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε και με αριθμούς αυτό που λίγο ως πολύ αναμενόταν και γνωρίζαμε.
Ότι δηλαδή η θνητότητα ήταν μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια, σε σχέση με Αθήνα. Και ότι αυξάνονταν μόλις η πίεση στο ΕΣΥ ξεπερνούσε κάποιο όριο.
Συγκεκριμένα, η θνητότητα στην Αττική ήταν 57%, ενώ στη Θεσσαλονίκη 66% και στην υπόλοιπη Ελλάδα 70%.
Επίσης, είχαμε σημαντικά αυξημένη θνητότητα όταν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούσαν σε αριθμό τους 400 σε όλη τη χώρα.
Να σημειώσουμε ότι πάνω από 400 είναι σταθερά εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση:
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από το υψηλό φορτίο ασθενών ακόμη και χωρίς υπέρβαση της χωρητικότητας, καθώς και από τις περιφερειακές ανισότητες.
»Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, με επίκεντρο την ισότητα και την ποιότητα της περίθαλψης εκτός από απλώς την επέκταση της δυναμικότητας των ΜΕΘ».