Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Πούτιν στον Μπάιντεν για την «αμερικανική κατάκτηση» της Ουκρανίας

Τι είπε ο Πούτιν στον Μπάιντεν για την «αμερικανική κατάκτηση» της Ουκρανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρωσία, Τζο Μπάιντεν,

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης το Κρεμλίνο για το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δυο ηγέτες μίλησαν για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της ρωσοαμερικανικής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώθηκε η σημασία της συνεπούς εφαρμογής των συμφωνιών που επετεύχθησαν στο ανώτατο επίπεδο και η διατήρηση του «πνεύματος της Γενεύης» κατά την εξέταση θεμάτων διμερών σχέσεων και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόεδροι υπενθύμισαν τη συμμαχία του ρόλου των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τόνισαν ακόμα πως οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και η ίδια η συμμαχία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση επαφών και τη συνεργασία στη σημερινή πραγματικότητα.

Την κυρίαρχη θέση στη συζήτηση κατέλαβαν προβλήματα που σχετίζονται με την εσωτερική ουκρανική κρίση και την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, απεικόνισε την καταστροφική γραμμή του Κιέβου, με στόχο την πλήρη κατάργηση των συμφωνιών του Μινσκ και συμφωνιών που επετεύχθησαν στο «μορφότυπο της Νορμανδίας», εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες του Κιέβου κατά του Ντονμπάς.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, τόνισε τον υποτιθέμενο «απειλητικό» χαρακτήρα των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα και περιέγραψε μέτρα κυρώσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης.

Σε απάντηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η ευθύνη δεν πρέπει να μετατεθεί στους ώμους της Ρωσίας, καθώς το ΝΑΤΟ είναι που κάνει επικίνδυνες προσπάθειες να κατακτήσει το ουκρανικό έδαφος και ενισχύει το στρατιωτικό του δυναμικό στα σύνορά μας.

Ως εκ τούτου, η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να αποκτήσει αξιόπιστες, νομικά καθορισμένες εγγυήσεις, εξαιρουμένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην ανατολική κατεύθυνση και της ανάπτυξης επιθετικών οπλικών συστημάτων κρούσης στα κράτη που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους εκπροσώπους τους να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις για αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων για την ασφάλεια των πληροφοριών, και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία ενός ενεργά συνεχιζόμενου διαλόγου για το θέμα αυτό.

Εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν την πρακτική συνεργασία σε ποινικούς δικονομικούς και επιχειρησιακούς-τεχνικούς τομείς καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Εξετάστηκε ακόμα η κατάσταση γύρω από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής του του αρχικά συμφωνηθέντος πλαισίου.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, που επαναλήφθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου στη Βιέννη, θα διεξαχθούν σε εποικοδομητικό πνεύμα και θα επιτρέψουν τη λήψη αποφάσεων αποδεκτών από όλους τους συμμετέχοντες.

Πούτιν και Μπάιντεν, συζητήσαν και τα διμερή θέματα. Αναφέρθηκε ότι η συνεργασία εξακολουθεί να είναι σε μη ικανοποιητική κατάσταση.

Αυτό εκδηλώνεται, ιδίως, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι «περιορισμένες» διπλωματικές αποστολές και των δύο χωρών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι όλα αυτά είναι συνέπεια της γραμμής των αμερικανικών Αρχών, οι οποίες πριν από πέντε χρόνια άρχισαν να εφαρμόζουν μεγάλης κλίμακας περιορισμούς, απαγορεύσεις και μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών, στις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε με τρόπο καθρέφτη.

Η ρωσική πλευρά πρότεινε να ακυρωθούν όλοι οι συσσωρευμένοι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει για την εξομάλυνση άλλων πτυχών των διμερών σχέσεων.

Οι Πρόεδροι εξέφρασαν τη γνώμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη ευθύνη τους για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις απαραίτητες επαφές.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα